Mevsimsel Allerjik Nezle

Mevsimsel allerjik nezle (Saman nezlesi) 150 yıl önce Amerika’da ilk tarif edildiğinde yanlış bir ifadeyle ‘Saman ateşi' anlamına gelen 'hay fever’ olarak isimlendirildi. Fakat hastalığın saman ile ilgisi olmadığı gibi, hastalık seyrinde ateş de bulunmadığı anlaşılmasına rağmen bu terim hâlâ yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bizim tıp literatürümüze ‘saman nezlesi' olarak geçmiş olup hâlen bahar nezlesi veya mevsimsel allerjik nezle olarak da adlandırılmaktadır.Saman nezlesi daha çok ilkbahar aylarında başlar. Sebep olan allerjen genellikle bir veya birkaç çayır grubu polenidir.

Hasta şikâyetleri mevsim başında başlar ve sonunda kendiliğinden geçer. Bazı hastalar şikayetlerini takip ederek allerjik olduğu polenin havada yayılmaya başladığı ve bittiği günleri tahmin edebilir.

Sadece ilkbaharda değil, nadir olarak sonbaharda da çayır ve ot polenleri, saman nezlesine sebep olabilir.Nezle belirtileri burun akıntısı, uzun süreli aksırık nöbetleri, burun tıkanıklığı ile burun, kulak, damak ve genizde kaşıntıdır.Bazı kişilerde zamanla gözlerde sulanma,kanlanma, kaşıntı, öksürük ve nefes darlığı şikâyetleri de eklenebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp