Mesane Tahrişi İçin Yapılacaklar

Mesane Tahrişi İçin Yapılacaklar : Bunun tahrişi iyileştirdiği bilinir. Keten tohumu, Mayıs Karaağaçası kökü ve köpekotu yapraklarından yapılan bir çay hazırlanır. Tüm malzemeler birlikte kaynatılır ve çay olarak içilir. Bu çay pek çok mesane tahrişine iyi gKaraağaçiştir.Size, kendi mesane iltihabım için, sizin bitki çaylarınızdan almam ve bunun en mükemmel tatminedici görünen sonuçları ile ilgili olarak yazıyorum ve kronik sistit problemi olanlara da kesinlikle Yabani Sardunya tavsiye ediyorum. Deneyin ve ikna olun. 
 
Çayları neredeyse on sekiz aydır içiyorum ve mesane söz konusu olduğunda ise yaklaşık üç aydır sağlığım gayet iyi.Mesane iltihabı ile ilgili bir tarif veriyorum. Bir küçük paket sinameki yaprağı, bir küçük konserve Tartar Kreması alın. Sinameki yapraklarının üzerine bir litre tatlı su dökün ve yarım litre suyunu çekene kadar kaynatın, süzün ve soğutun, Tartar Kreması ve biraz şeker ekleyin. Öğünlerden sonra yatmadan önce bir yemek kaşığı alın.

Ateş ise nadiren ortaya çıkmaktadır. Eğer yüksek ateş tabloya eşlik ederse enfeksiyonun böbreklere doğru yayılmış olduğu düşünülmektedir.

İdrar Problemlerinde Tıbbi Terminoloji

Tıbbi literatürde;
İdrar yaparken yanma “disüri (dysurea, dizüri)”,
Sürekli idrar varmış hissi “urgency” (örcınsi),
Sık idrara çıkma “poliüri (polyurea, poliüri)”,
Kasık ağrısı “pelvik ağrı”,
İdrar kaçırma “inkontinens (incontinence)”,
Bakterilerle bulaşma “kontaminasyon (contamination)”
Bakterilerin bir bölgede birikmesi “kolonizasyon (colonization)” olarak geçmektedir.

Sistit Türleri

İdrar kesesi iltihapları kabaca mikrobik (mikroorganizmalarla oluşan) veya mikrobik olmayan sistit (mikroorganizmalar olmaksızın oluşan) şeklinde ikiye ayrılmaktadır.

Mikrobik Sistitler- E.Coli ve diğer bakteriler

Tüm sistitlerin yaklaşık yarısı mikrobik sistit şeklindedir. İdrar yolu mikrobik iltihaplarının en sık nedeni "Escheriacia Coli" (E. Coli) denilen ve bağırsaklarda normalde de bulunan bir bakteridir. E. Coli bakterisi halkımız arasında daha çok “koli basili” adı ile bilinmektedir.

E. coli haricinde kadınlarda idrar yolu enfeksiyonlarına sebep olan diğer mikroorganizma türleri arasında klebsiella, proteus, stafilokok ve enterobakter grubu bakteriler bulunmaktadır.

Normalde idrarın asidik PH’ı ve işeme sırasındaki akım hızı bu bakterilerin idrar kanalı (urethra) duvarında birikerek tutulmasını yani “kolonizasyonunu” engellemektedir.

İdrar akımındaki yavaşlama, aşırı bakteri ile bulaşma (kontaminasyon) ve idrar PH’ının yükselmesi gibi durumlarda bakteriyel (mikrobik) sistit ortaya çıkabilmektedir.

Amikrobik Sistitler (Bakteriyel Olmayan Sistitler)- Balayı Sistiti
Mikrobik olmayan sistitler genellikle idrar yolu veya idrar torbasının tahrişi veya zedelenmesine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.

Özellikle yeni evlenen kadınlarda idrar kanalına travmatik etkiyle ortaya çıkan “balayı sistiti” bu türdendir.

Ayrıca kokulu sabun ve deterjanlarla küvette uzun süre köpük banyosu yapılması da idrar yolunda kimyasal tahriş ve mikrobik olmayan sistit oluşumuna neden olmaktadır.

Özellikle sıcak yaz aylarında bilindiği gibi insanlar sıklıkla havuzlara girerek serinlemekteler. Bu havuzların mikroplardan arındırılması işlemi ülkemizde sıklıkla klorlama yöntemiyle yapılmaktadır. İşte klor bazı kişilerde idrar borusunun ağzında tahriş ve ödeme neden olmakta ve sistit belirtileri ortaya çıkmaktadır.

Klorlama yapılmadığı takdirde de havuz sularının mikroplanması sonucunda kadınlarda mikrobik sistit oluşması olasılığı yükselmektedir. Bu nedenle havuzlarda klorlama yerine ozonlama sistemiyle mikroplardan arındırma belki de en sağlıklı dezenfeksiyon yöntemidir. Avrupa’da artık birçok havuzun mikroptan arındırılması ozonlama yöntemiyle olmaktadır.

Diğer taraftan baharatlı yiyecekler, yumurta, çikolata gibi besinler de idrar kesesi ve idrar borusu için tahriş edici olabilmekte ve mikrobik olmayan sistite yol açabilmektedir.

Balayı sistiti nedir?
Balayı sistiti özellikle yani evlenen veya ilk kez cinsel ilişki deneyimi yaşayan kadınlarda ilk ilişkiden birkaç gün sonra idrar yaparken ağrı ve yanma, sık idrara çıkma (poliüri) ve kasık ağrısı şikayetleri ile kendisini gösteren bir sistit durumudur.

Balayı sistiti, ilk seksüel ilişki sonrası vajinal duvarın üst kısmından geçen idrar kanalının mekanik etkiyle irritasyonu sonucunda ödem (şişlik) gelişmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Oluşan bu ödem idrar akımını yavaşlatarak enfeksiyon gelişimini de kolaylaştırmaktadır.

Bu durum daha sık olarak balayı dönemlerine denk geldiği için bu sistite balayı sistiti adı verilmiştir.

Balayı sistiti İngilizce’de “honeymoon cystitis” olarak geçmektedir.

Sistitin hangi hastalıklar ile karışabilmektedir?
Bir kişiye sistit tanısını koymak basit gibi görünmekle birlikte bazı durumlarda hastalar yanlış tanı alabilmektedirler.

En sık olarak
- Mesane tümörleri,
- Mesane taşları,
- Vajinal enfeksiyonlar,
- Rahim ağzı (serkiks) enfeksiyonları ve yaraları,
- Rahim enfeksiyonları sistit ile karışabilmektedir. Bu nedenle kesin tanı koyabilmek için bu durumların da araştırılması gerekmektedir.

Hemorajik sistit (“kanamalı sistit”) nedir?
Kanamalı sistit olarak da bilinen hemorajik sistit, mesane (idrar torbası) içinde birikip kolonizasyon yapan bakterilerin mesane duvarına penetrasyonu ile kan damarlarında kanama yapması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Kliniğe bu durum kişinin idrar yaparken kanama şikayetinin olması ile yansımaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp