Menisküs Ameliyatı


Menisküs Ameliyatı

Menisküs Ameliyatları 1990'Lı Yılardan İtibaren Yaygın olarak Yapılmaya Başlandı. Bu Dönemden Önce Menisküsün Tamamı Açık Ameliyatla Alınıyordu.

Artroskopi ameliyatları 1990‘lı yıllardan itibaren yaygın olarak yapılmaya başlandı. Bu dönemden önce yırtık menisküsün tamamı açık ameliyatla alınıyormuş. Ancak bu hastalarda ileri dönemlerde kireçlenme geliştiğini gözlemlendi. Kapalı cerrahinin gelişmesi, teknolojinin gelişmesiyle mümkün oldu. Günümüzde ‘Menisektomi‘ işlemiyle menisküs dokusunu kısmen çıkarılır ya da onarılır. Artık dikilebilecek tüm menisküsleri yeterli doku varsa, yırtık çok eski değilse, hasta yaşlı değilse (40 yaş altındaysa) , menisküsü dikilmeye çalışılır. Bu işlemlerin hepsi teknik olarak kapalı yöntemlerle yapılır. Artroskopik yöntemler kendi içlerinde farklılık gösterir. Bu yöntemlerin bir kısmı özel aletlerle içten dışa teknik, bir kısmı hepsi içerde teknik, hazır düğümlü ve hazır dikişli teknikler ile yapılır.

AMELİYAT KARARI

- Dizde kilitlenme, takılma, zorlanmayla gelişen bir yırtık yoksa

- Orta yaş ve ileri yaşta oluşan diz ağrısı bir zorlanmayla ortaya çıkmışsa

- Dönem dönem olan ağrı eklem aralarında hassasiyet yapıyorsa

AMELİYAT TAKİBİ


Hastalar 3 ay buz, ağrı kesici ilaçlar ve istirahatla takp edilir. Hasta takip edildikten sonra her hangi bir prüz oluşmadığı sürece ameliyata alma kararı veriler. Tüm hazırlıklar sonucunda hasta ameliyata alınır.

AMELİYAT SIRASINDA


Hastalar ameliyathaneye alındıktan sonra önce uyutulmakta, steril ortam için ilgili bacak silinmekte ve örtülmekte sonrasında artroskopinin sistemleri kurulmaktadır.

Bu ortalama 40 dakika bir zaman gerektirmektedir. Operasyonun deneyimli ellerdeki normal süresi 30 dakika-1 saat civarındadır. Dizdeki diğer sorunlar (kıkırdak, bağ lezyonları gibi) da aynı anda opere ediliyorsa bu süre uzayabilir.

AMELİYAT SONRASINDA

Operasyon sonrası hastalar 30 dakika-1 saat arasında ayılma odasında bekletilmekte ve sonra da odalarına alınmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp