menisküs ameliyatı sonrası iyileşme süresi

Menisküs Ameliyatı Sonrası, Bütün Spor Dallarında Yaralanmaları Olabilir. Menisküs Yaralanması Şüphesi Varsa Diz Ligamanlarının Da Yaralanmış Olabileceği Her Zaman Akla Gelmelidir Ve Bir Doktor Tarafından Araştırılmalıdır. Daha Detaylı Bilgi Aşağıdaki Makalemizde Bulunmaktadır.

Bütün spor dallarında yaralanmaları olabilir. Menisküs yaralanması şüphesi varsa diz ligamanlarının da yaralanmış olabileceği her zaman akla gelmelidir ve bir doktor tarafından araştırılmalıdır.

Menisküs yaralanmalarında teşhis için fizik muayene yapılır ve en kesin teşhis artroskopi ile konur. Şüpheli vakalarda ayrıca diz eklemi içine kontrast madde verilerek çekilen filimler ve MRI yardımcı olabilir.

TEDAVİ

Bir sporcuda menisküs yaralanması şüphesi varsa statik kuadriseps egzersizlerine hemen başlanılması önemlidir. Hatta diz ameliyatı için sıra bekleyenler belirli sınırlar içinde uyluk kasları egzersizlerini yapmalıdır. Bu egzersizler bacak kaslarının zayıflamasını önleyerek rehabilitasyon dönemini kısaltırlar.

CERRAHİ TEDAVİ

Ameliyatla hasar görnmüş menisküs yerinden çıkarılır veya yerine dikilebilir. Eğer diz aniden kilitlenmişse mümkün olduğu kadar erken ameliyat edilmesi tercih edilir.

Ameliyat:

1- Artroskopi ile

2- Açık ameliyat olarak yapılabilir. Belirli menisküs yaralanmaları kolaylıkla artroskopi ile ameliyat edilebilir. Artroskopide diz eklemine çok küçük bir delik açılarak ışıklı bir boru içeri sokulur. Diz ekleminin içindeki menisküsler, bağlar ve eklem kıkırdağı doğrudan gözlenir. Gerektiğinde bu boru içinden küçük penslerle girilerek kopmuş, hasarlı parçalar kesilerek çıkarılabilir. Artroskopi ameliyatlarında ameliyat kesim yeri çok küçük olduğu için ağrı şişlik açık ameliyatlara göre daha azdır. Ancak iki tür cerrahi girişimin de uzun dönemdeki sonuçları birbirinden farksızdır.

FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON

Ameliyat sonrası dize binen yük koltuk değnekleri kullanılarak azaltılır. 1-2 hafta kadar süren bu dönemde doğru yapılan düzenli egzersizler çok önemlidir. Egzersizlere ameliyattan hemen sonra başlanır. Menisküs yaralanmalarının rehabilitasyonunda egzersiz tedavisinin yeri büyüktür.

Menisküs ameliyatı geçiren bir sporcu, diz ekleminin hareketleri ve kas gücü tam olarak normale dönünceye kadar eski antrenmanlarına dönmemelidir. Ameliyattan sonra bu süre genç ve düzenli egzersiz yapan kişilerde genellikle 4-8 haftadır. Artroskopik ameliyatta bu süre kısalabilir. Ancak sporcu spor faaliyetine döndükten sonra bile kuadriseps ve diz fleksör kasları egzersizlerine devam etmelidir. Diz ekleminin etrafındaki kaslar kullanılmamaya çok duyarlıdır. Hareketsiz kalmanın diz etrafındaki kaslara, eklem kıkırdağına, ligamanlara, eklem çevresi kapsülüne ve kemik üzerinde kötü etkileri vardır. Dolayısı ile ne tip bir diz yaralanması olursa olsun mümkün olan en kısa zamanda kas rehabilitasyonuna başlanmalıdır.

Burada şu konuya çok dikkat etmek gerekir:

Egzersizden maksat iyileşmekte olan diz dokularına fizyolojik stes vermektir. Yani ihtiyacı kadar yüklenilmelidir. Tekrar zedelenmeye ve ağrıya sebep olacak hareketlerden özenle kaçınılması gerekir.

Ameliyat sonrası belirli dönemlerde yapılacak fizik tedavi şişliği azaltarak, kan dolaşımını düzenleyerek yaralanmış dokularda oluşan kimyasal atıkların çabuk atılmasını sağlayarak iyileşmeyi doğrudan etkiler. Ağrının giderilmesinde de rol oynar. Fizik tedavide soğuk uygulamalar, yüzeysel ve derin sıcak tedavisi, masaj, elektroterapi, hidroterapi gibi metodlar kullanılır.

Rehabilitasyon programları her kişinin ferdi ihtiyaçlarına göre yapılır ve zamanla ihtiyaçlarının değişmesine göre ayarlanır.

Ameliyatla menisküsler çıkarıldıktan birkaç ay sonra diz ekleminde menisküslere benzer ama çok güçlü olmayan yeni bağ dokusundan yapılar oluşabilir. Eski menisküslerden daha zayıf yapıda olan bu menisküsler de zamanla yaralanıp yırtılabilir. Bunlarda da ağrı kilitlenme gibi aynı belirtiler görülür. Ayrıca menisküs ameliyatı geçiren kişilerde yıllar sonra eklem kıkırdağında yapısal yıpranmalar görülebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp