Memede Hissedilen Sertlikler

Memede Hissedilen Sertlikler :

Memede sertliği büyümeden hissedebilmenin ana şartı kadının kendi meme yapısını tanıması ve en ufak bir değişikliği erken dönemde farketmesidir. Bu da ancak düzenli olarak yapılan kendi kendine meme muayenesi ile mümkündür. Kendi kendine meme muayenesi yapma alışkanlığı olan bir kadının yaklaşık 1 cm çapta, kendini muayene etme alışkanlığı olmayan bir kadının 2.5 cm. çapta saptayabileceği memedeki sertlikler iyi huylu ve kötü huylu kitleler olmak üzere ikiye aynlır. Hasta tarafından farkedildiğinde genellikle büyük panik duygusu yaşatan bu kitlelerin çoğu memenin iyi huylu hastalıklan tarafından oluşmaktadır. Küçük bir kısmı da meme kanseri bulgusu olabilmektedir. Meme dokusu vücudumuzdaki hormonların kontrolü altındadır. Aşın stres, süregelen hastalıklar, yorgunluk, düzensiz beslenme gibi faktörlerden kadının hormon dengesi çok etkilenir. Bu durumlarda hormonlar gereğinden fazla veya az üretilir ve birbirleri ile olan oranlan bozulur. Bu da memede bazı iyi huylu hastalıkların oluşumuna neden olur. Memede hissedilen sertliklere tıpta kitle adı verilmektedir. Kitleler çeşitli karakterlerde olabilirler. Çok sert lastik kıvamında, yumuşak, hareketli, hareketsiz, sınırlan belirlenebilen, sınırlan belirsiz gibi. Memenin iyi huylu hastalıklarında genellikle hastalık bulunduğu doku dışına taşınmadığından hissedilebilecek sertlik buna uygun olacaktır. Doku daha rahat sınırlanabilir, çevreye yapışıklık genellikle göstermez ve hareketlidir. Gergin kistlerde ve fibro adenom'larda doku sert, lastik kıvamında olabilir.

Cilt altında yağ dokulanna ait kitleler daha yumuşak alanlar olarak hissedilirler. Bazı hastalıklarda ise doku daha sert hissedilebilir, sertliği kitlenin her yerinde aynı olmayabilir, sınırlar tam izlenemeyebilir, hareketsiz olabilir. Sertlikleri hissedildikleri dönemlerde önemlidir. Gebelikte veya süt emzirirken oluşabilecek bir sertlik, süt kanallannın tıkanmasına ve enfeksiyona bağlı olabilir. Memede fibrokistik, iyi huylu değişiklikler nedeniyle hissedilebilecek sertlikler genellikle adet öncesi ortaya çıkar ve sonrasında hissedilemez olabilirler. Aniden ortaya çıkan aşın gerginlik ve ağrı oluşturan sertliklerin altındaki sebep enfeksiyon olabilir. Bu sertliklerin üzerine basıldığında meme başından çeşitli yapılarda akıntı gelebilir. Özellikle kanlı koyu ve kirli yapıdaki akıntılar için bir uzmana başvurulmalıdır.

Meme Kanseri Nedir?

Meme kanseri basit yapılı tek bir hastalık değildir. Daha çok özel durumlar ve değişiklikler zinciridir. Bütün meme kanseri türleri birkaç hücrenin kontrol dışı büyümesiyle başlar. Bu ortak bir özelliktir. Normal dışı hücre çoğalması genelde hızlıdır ve vücut enerjisini çalar. Çoğalan hücre yığını tümör olarak adlandınlır. Her tümör kanser olacak diye bir kural yoktur. Pek çok tümör kanserleşmez, yayılmaz, hayatı tehdit etmez, büyümesini sadece kendi alanında sürdürür. Bunlar halk arasında iyi huylu tümörler olarak bilinir. Kanserleşen yapılar sadece bulunduklan alanda büyümekle kalmaz, çevre dokulara ve uzak organlara yayılabilirler. Diğer organların faaliyetlerini bozarak hayatı tehdit ederler. Kadının hayatının herhangi bir döneminde, çeşitli etkilerle, meme bezi içinde, meme bez gruplannda (lob) veya süt kanallannda hücre artışı meydana gelir. Başlangıçta bu hücre artışı iyi huylu bir değişikliktir, çoğalan hücreler meme bezinde köken aldıklan hücrelere benzerler. Bu değişikliğe hiperplazi adı verilir. Zaman içinde hücreler değişiklik geçirerek köken aldıktan hücrelere benzememeye başlarlar. Bu duruma atipik hiperplazi adı verilir. Bu hücrelerin birikimi meme kanserine neden olur. 1. Hiperplazi: Hücreler süt kanalı içinde zararsız bir şekilde artış göstermiş. 2. Atipik Hiperplazi: Hücreler olağan görüntülerini kaybetmiş. Hala iyi huylu bir yapı. 3. İn Situ Kanser: Atipik hücreler kanalı doldurmuş, artık kanser oluşumu başlamış. Yayılım yok. 4. İnvaziv Karsinom: Artık hücreler, kanalın veya meme lobunun sınırlarını aşmış çevre dokuya yayılmaya başlamıştır. Bu gelişim en çok meme kanallannda ortaya çıktığından, en sık rastlanan meme kanseri türü invaziv duktal karsinomdur. Risk Faktörleri Bazı kadınlarda meme kanseri ile karşılaşma şansı genetik yatkınlık ve bazı çevre faktörleri nedeniyle daha fazladır.

Genetik Geçiş Nedir?

Ailede meme kanserinin olması tek başına güçlü bir risk faktörüdür ve saptanabilecek diğer risk faktörlerinin de tehlike potansiyelini arttınr. Tüm meme kanserleri içinde genetik geçiş %7-10 civannda saptanmaktadır. Genetik geçiş için BRCAl - BRCA2 genleri araştınlrnaktadır. Meme kanseri erkekte de görülebilmektedir. Meme kanserinin ilişkide olduğu düşünülen kanser türleri de vardır. Bunlar: Yumurtalık kanseri, kalın bağırsak kanseri ve prostat kanseridir.

Meme Kanseri Nasıl Yayılır?

Kanserleşen yapılar diğer dokuların içine doğru büyeyebilir veya bulunduklan yerden daha uzak dokulara yayılabilirler. Direkt yayılım ile çevrelerindeki dokulara sıçrayarak etraflanndaki, yağı, kası, sinirleri, cilt dokusunu tutabilirler. Kanserleşen dokular kan ve lenf sıvısı yolunu kullanarak vücudun diğer organlanna yayılabilirler. Bu yayılım düzeyi saptanarak meme kanserinin evresi ortaya konur. Evre 1: Meme kanseri sadece meme dokusu içindedir. Evre 2: Koltuk altı lenf düğümlerinde tutulum başlamıştır. Evre 3: Kanser bulunduğu bölgede çevre dokuya yayılmıştır, üst lenf bezleri tutulmuştur. Kanser bulunduğu bölgenin dışına çıkmış ve vücuda yayılmıştır. Yayılım bölgeleri genelde kemik dokusu, karaciğer ve akciğerlerdir. Meme Kanseri Tedavisi Meme kanserinde temel tedavi metodu cerrahi ile kanserli dokunun memeden uzaklaştırılmasıdır. Kullanılan cerrahi yöntemler; Lumpektom.i: Sadece kitlenin alınmasıdır. Koltuk altındaki lenf bezleri ikinci küçük bir kesiden girilerek temizlenir. Küçük kitlelerde koltuk altındaki lenf bezlerinin özel bir boya ve radyoaktif madde ile işaretlenmesiyle kanserin yayılması muhtemel ilk lenf bezi saptanabilmektedir. Seçilmiş hastalarda bu bez tek başına çıkarılmakta, bezde kanser yayılımı saptanmazsa koltuk altındaki diğer lenf bezlerine dokunulmamaktadır. Parsiyel Mastektom.i: Memede hastalıklı bölgenin alınmasıdır. Memede saptanan kanser kitlesi 2- 3 cm'den büyük değil ancak sınırlan tam olarak tesbit edilemiyorsa kitlenin genişçe bir çevre doku ile beraber çıkanlması tercih edilir. Bu ameliyata yine koltuk altı lenf bezlerinin cerrahi olarak örneklenmesi veya temizlenmesi eklenir. Modifiye Radikal Mastektom.i: Meme dokusunun koltuk altıyla beraber alınmasıdır. Mastektami kelime anlamı olarak meme dokusuna cerrahi olarak müdahale etmek ve tümünü veya bir kısmını almaktır. Önündeki tamlamalar yapılan işlemirı boyutunu belirler. Radikal Mastektom: ileri evre meme kanserinde meme dokusuyla beraber çevre dokununda çıkanlması işlemidir. Kas dokusu yerinde bırakıldığı içirı hasta talep ettiğirıde yeniden meme yapma (rekonstüksiyon) cerrahisi daha kolayolmaktadır. Cemahi tedaviye ek olarak kemoterapi, radyoterapi ve hormon tedavisi uygulanabilir.

Radyoterapi Nedir?

Meme kanseri tedavi şeması içirıde önemli yer tutan bir yöntemdir. Basit anlatımıyla yüksek eneriili X-ışırılannın belli dozlarda meme dokusuna veya koltuk altına verilmesidir. Radyoterapide ışırılar diğer dokulara zarar vermeksizin göğüs üzerinde meme bezirıirı bulunduğu bölgelere odaklanır. Gelişmiş teknoloji sayesirıde bu tedavi çok güvenlidir.

Kemoterapi Nedir?

Memede yayılmakta olan kanserli hücreleri yok eden ilaçların verildiği bir tedavi yöntemidir. Sadece saptanan meme kanserli kitleye karşı değil aynı zamanda cerrahi sonrasında vücutta herhangi bir yerde bulunabilecek kanser hücrelerine karşı da etkilidir. Kanserin aşamasına göre ameliyat öncesirıde, ameliyat sonrasında veya tek başına verilebilir. Kemoterapi yan etkileri olan bir tedavi yöntemidir, ancak bu yan etkiler geçicidir ve kişiden kişiye değişebilir.

Meme Rekonstrüksiyonu

Meme cerrahisirıden sonra memenin tekrar yapılması işlemirıe rekontrüksiyon adı verilir. Meme dokusu yeniden yapılma işlemirıde ya protez ya da kadırıın kendi yağ ve kas dokusu kullanılır. Protez kullanılacaksa önce protezirı konacağı bölgeye doku genişletici yerleştirir. Yavaş yavaş şişirilerek doku arasında protez içirı yeterli boşluk oluşturulur. İkinci operasyon ile kalıcı protez yerleştirilerek meme oluşturulur, daha sonra meme başı ve areola yapılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp