Lateral Epikondilit Fizik Tedavi

Lateral Epikondilit Fizik Tedavi : Dirsek eklemi ile kol kapanır, açılır, iç ve dışa doğru döner. Giyinmek, yemek yemek ve şahsi temizlik gibi gündelik işlerin yapılmasında dirsek eklemi önemli rol oynar. Dirsek yaralanmalarında ağrı ile birlikte bu işlevler aksamaktadır.

Tenisçi dirseği çok sık rastlanılan bir şikayettir. Adından da anlaşılacağı gibi tenis oynayanlar arasında sık görülür. Araştırmalara göre hergün tenis oynayan sporcuların % 45‘inde haftada 1-2 gün oynayanlarda % 25 oranında bu rahatsızlığın geliştiği görülmüştür.
Dirseğin dış yan (lateral) tarafındaki küçük kemik tümseğinde (Lateral epikondil) ağrı vardır. Bu bölge el bileği ve parmakları yukarıya kaldıran kasların kemiğe yapıştığı noktalardır. Bu küçük alandan bir çok kas çıktığı ve buraya çok kuvvet binip zonlanmalar olduğu için bu bölgede zedelenmeler de sık olur.

Masa tenisi, tenis ve golf oynayanlarda ayrıca marangoz ve elektrikçiler gibi meslekleri yapanlarda daha çok görülmektedir. Yani aktiviteleri gereği tek taraflı ve sık tekrarlayan hareketler yapanlarda bu rahatsızlık görülür. Tenis oynayanların hatalı vuruş teknikleri veya yanlış raket kullanmaları ile gelişebilir.

BELİRTİLER
Tenisçi dirseğinde belirtiler çok tipiktir. Dirsek dış yüzünde ağrı, el bileği hareketlerinde ağrı ve güçsüzlük vardır. Ağrı dirseğin dış yüzünde yoğundur, ancak kolun yukarı ve aşağı bölümlerine de yayılabilir. Bir bardağı tutmak, çaydanlığı kaldırmak, araba kapısını açmak, çamaşır sıkmak hatta tokalaşmak gibi basit hareketlerde bile zorlanma olur. El dirence karşı geriye doğru büküldüğünde (dorsifleksiyonda) dış dirsek epikondilinde oluşan ağrı teşhis için tipiktir. Teşhis koyarken boyun sinirlerinde sıkışma, romatizmal hastalıklarda sinir sıkışması veya dirsek eklemi kıkırdağı hastalıkları ayırıcı tanıda gözönünde tutulur.
TEDAVİ
İlk dönemlerde ağrıyan bölge soğutulmalıdır. Birkaç gün buz uygulamak ağrı ve enflemasyonu azaltır. İstirahat sadece bölgesel olarak gereklidir. Sporcu ağrıya sebep olacak hareketler yapmamalıdır. Ancak kondüsyonunu kaybetmemek için koşu gibi aktivitelere devam edilmelidir. Sporcuların özellikle raket sporu yapanların doğru oyun ve çalışma tekniği kullanması gerekir. Tenis raket sapının kavrama yerinin ideal çapta olması gerekir. Bu da her sporcuya göre değişir. Dirseğe gelen güçleri yaymak, zararlı etkilerini azaltmak için dirseklik veya bandaj kullanılabilir. Ağızdan verilen ilaçlarla ağrı ve enflamasyon azaltılır. Tedavide fizik tedavinin yeri büyüktür. Bu tedavilere cevap vermeyen inatçı vakalara da bölgeye kortizon enjeksiyonu yapılabilir. Bütün tedavilere rağmen de düzelme olmazsa ameliyatı düşünmek gerekir.
Tenisçi dirseği ve fizik tedavi

El bileği ve parmakları yukarıya kaldıran kasların kemiğe yapıştığı noktaya lateral epikondil denir. Dirseğin dış yan (lateral) tarafında küçük bir kemik tümsek olan lateral epikondilden bir çok kas çıktığı ve buraya çok kuvvet binip zorlanmalar olduğu için bu bölgede zedelenmeler de sık olur. Dirsek dış yüzünde ağrı, el bileği hareketlerinde ağrı ve güçsüzlük vardır. El dirence karşı geriye doğru büküldüğünde (dorsifleksiyonda) dış dirsek epikondilinde oluşan ağrı teşhis için tipiktir. Tenisçi dirseği, aktiviteleri gereği tek taraflı ve sık tekrarlayan hareketler yapanlarda sıkça görülür. Tenis oynayanların hatalı vuruş teknikleri veya yanlış raket kullanmaları ile de gelişebilir.

KORUYUCU ÖNLEMLER
Doğru teknikle oynamak ve antreman yapmak en önemli koruyucu önlemdir. Ayrıca dış epikondili korumak için dirseklik veya epikondil bandajı kullanılabilir. Doğru oyun tekniğinde şu konulara dikkat edilir:
1- Topa ulaşmada ayaklar iyi kullanılmalıdır.
2- Her vuruşa omuz ve gövde katılmalı, vuruş esnasında dirsek bükülmemelidir.
3- Tenis kortu yüzeyi topun hızını emebilecek kalitede olmalıdır. Beton gibi sert yüzeyler topun rakete artan bir güçle çarpmasına ve dolayısı ile sporcunun kolunun daha büyük bir yükle karşı karşıya kalmasına neden olur.
4- Toplar hafif olmalıdır. Islak ve sönük toplar ağırlaşır.
5- Reketler her oyuncuya göre özel seçilmelidir ve raket dengeli olmalıdır. Ağır raketler kola daha fazla yük getirdiği için amatörler hafif raket seçmelidir.
6- Çok gergin raket, germe gücünü arttırdığı için Tenisçi Dirseği olan kişiler daha az gergin raket kullanmalıdır.
7- Raket kavrama sapının kalınlığı da kişiye göre seçilmelidir.
Tenis raketinde kavrama sapının ideal çapı nasıl ölçülür?
Tenis raketinin kavrama yerinin ideal çapta olması her sporcuya göre değişir. Raketin oyuncunun eliyle iyi bir uyum sağlaması ve rahat olması için şöyle bir ölçüm yapılır: Avuç içindeki orta çizgi ile orta parmağın ucu arasındaki mesafe ölçülür. Bu uzunluk kişinin kullanacağı raketin kavrama sapının çapına eşit olmalıdır.

Tenisçi dirseği hastalığı belirtileri ve tedavisi hakkinda aciklamalar Tenisçi dirseği hastalığı belirtileri ve tedavisi konusunda bilgiler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp