Kronik Nonspesifik Lenfadenit

Kronik Nonspesifik Lenfadenit :

Bu durum etkene bağlı olarak 3 şekilde gerçekleşebilir folliküller Hiperplazi, parakortikal lenfoid hiperplazi ya da sinüs histiyositozis.

Morfoloji

Follikül Hiperplazisi. Bu patternde, B hücrelerini aktive eden enfeksiyonlar ya da İnflamatuar durumlar söz konusudur. B hücreleri B hücre folliküllerine girerek, folliküler (ya da germinal merkez) reaksiyonu oluştururlar.

Reaktif folliküllerdeki hücreler, aktive B hücreleri, nükleer debri içeren fagositik makrofajlar ve B hücrelerine antijen tanıtımı yapan ve belli belirsiz bir ağ oluşturan folliküler dendritik hücrelerdir. Bazı folliküler hiperplazi sebepleri romatoid arterit, toksoplazmozis ve HIV infeksiyonunun erken dönemleridir. Bu tip lenfadenitler morfolojik olarak folliküler lenfomalar (daha ileride bahsedilmekte) ile karışabilir. Folliküler hiperplazi tanısını destekleyen bulgular, (1) lenf gangliyonunda germinal merkezler arasında normal lenfoid dokunun bulunduğu normal yapının korunmuş olması, (2) lenfoid nodüllerin şekil büyüklüklerinde belirgin varyasyon, (3) farklı diferansiasyon evrelerinde bulunan lenfositlerden oluşan karışık hücre populasyonu ve (4) germinal merkezlerde belirgin fagositik aktivite.

Parakortikal Hiperplazi. Bu tip, lenf gangliyonunda T hücre bölgelerinde reaktif değişiklikler ile karakterizedir. Para folliküler T hücreleri prolifere olarak, germinal follikülleri silen immunoblastlara transforme olurlar. Parakortikal hiperplazi özellikle viral infeksiyonlarda (EBV gibi), ya da bazı aşılardan sonra (suçiçeği aşısı gibi) ya da bazı ilaçlar (özellikle fenitoin) tarafından başlatılan immun reaksiyonlarda meydana gelir.

Sinüs Histiyositozu. Bu reaksiyon patterni, lenfatik sinüslerin, döşeyici endotel hücrelerinin belirgin hipertrofisi ve makrofajlann (histiyositlerin) infiltrasyonu nedeniyle belirginleşmesi ve genişlemesi ile karakterizedir. Sinüs histiyositozisi sıklıkla kanser drene eden lenf gangliyonlarında görülür. Bu reaksiyon tümöre ve tümörürünlerine karşı immun cevabı temsil eder.

Yorumlar

  • Nur** Cet******
    7 yıl önce
    2 aydir sol cene alti lenf bezlerim buyudu.o gun bugundur hayatim zindana donushtu.bunun icin ne yapilabilir?lutfen yardim edin
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Lenf bezlerinin bazılarını elle fark edebildiğimiz gibi, bazılarını elle fark etmemiz mümkün olmayabilir. Lenf bezlerinin sayı, sertlik ve hacim açısından normalden farklı duruma gelmesine lenf bezi anormallikleri diyoruz. Bu her zaman büyüme şeklinde de olmayabilir. Bazen kızarıklık, bazen sertleşme, bazen de sayılarının artması da anormallik olarak kabul ediliyor. Lenf bezleri bağışıklık sistemimizin temel organlarından bir olarak görev yapıyor. Bitkisel tedavi için

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp