kronik bronşite iyi gelen bitkiler

Kronik bronşit sigara içenlerde ve hava kirliliğinin fazla olduğu şehirlerde yaşayanlarda sık görülür. Bazı çalışmalar 40-65 yaş arasındaki erkeklerin %20-25'inde kronik bronşit olduğunu göstermektedir. Kronik bronşit tanısı klinik verilere dayanılarak konulur. En az birbirini izleyen 2 yıl içinde ve en az ardı ardına 3 ay sürekli balgam çıkarma ile birlikte öksürük olması kronik bronşiti tanımlar. Farklı formlarda ortaya çıkabilir:

• Hastaların çoğunda basit kronik bronşit vardır. Öksürükle mükoid balgam çıkar, fakat hava akımında tıkanma yoktur.

• Kronik bronşitli bazı hastalarda hava yollarının aşırı duyarlılığı sonucunda ara bronş spazmı ve wheezing (hışıltı) olur. Bu duruma kronik astmatik bronşit 'de denilir.

• Kronik bronşitli hastaların bir kısmında, özellikle de fazla sigara içenlerde havanın dışa çıkmasını engelleyen kronik tıkanma görülebilir. Bu hastalarda genellikle amfizem de hastalığa eşlik eder. Bu durum kronik obstrüktif bronşit olarak tanımlanır.

Patogenez

Kronik bronşitin belirleyici özelliği büyük hava yollarında başlayan aşırı mukus sekresyonundur. En önemli sebep sigara içimi olmakla birlikte sülfür dioksit, nitrojen dioksit gibi havayı kirleten diğer maddelerin de hastalığa katkısı olur. Ortamda bulunan bu maddeler trakem ve ana bronşlarda muköz bezleri n hipertrofisine ve daha küçük bronş ve bronşiyolların yüzey epitelinde müsün salgılayan goblen hücrelerinde aşırı artışa neden olurlar. Ek olarak bu irrite edici maddeler CD8+ T hücre, makrofaj ve nötrofillerden oluşan inflamasyona neden olurlar. Kronik brorışitli hastalarda astmatik bronşit olmadığı sürece astımın aksine eozinofiller bulunmaz.

Kronik bronşitin tanımlayıcı özelliği olan aşırı mukus sekresyonun büyük bronşlardaki değişiklikleri yansıtır. Ancak kronik bronşitteki hava akımı tıkanıklığının morfolojik temeli daha perilerdedir. Bu tıkanıklık (1) bronşiyolların lümeninde mukus tıkaç oluşturan bronşiyol epitelinde goblen hücre metaplazisi, inflamasyon ve bronşiyol duvarında fibrozisin yarattığı "Küçük hava yolu hastalığı" denilen durum ve (2) eşlik eden amfizem sonucunda ortaya çıkar.

Kronik bronşiyol it olarak da bilinen küçük hava yolu hastalığının erken ve göreceli olarak daha hafif hava akımı tıkanmasının önemli bir komponenti olduğuna inanılmaktadır, Öte yandan şiddetli hava akımı tıkanıklığının olduğu kronik bronşitçe hemen daima amfizem komplikasyonu görülür. Çevresel irritanların solunum epitelinden aşırı mukus sekresyonuna neden olanak gibi birçok etkisinin mahallî olarak salınan IL-l3 gibi T hücre sitokinlerince yönlendirildiği öne sürülmektedir. İn vitre ve in vivo deneysel modellerde sigara dumanca marufiyet sonucu arttığı gösterilen nötrofil elastaz MUC5AC ve misin geninin transkripsiyonu, kısmanda olsa epiderm al growth (büyüme) faktör reseptör yolaklannın sinyali tarafından yönlendirilmektedirler. Mikrobiyal infeksiyon sıklıkla görülür, ancak inflamasyonun devamına ve semptomların artışına neden olan infeksiyonun rolü ikincildir.

Morfoloji

Makroskopik olarak büyük hava yollarının mukozası ödem sıvısı ile şişmiş ve hiperemiktir. Sıklıkla müsinöz ve mukopürülan sekresyon tabakası ile kaplanmıştır. Daha küçük bronş ve bronşiyollarda benzer sekresyon ile dolmuş olabilir. Histolojik olarak kronik bronşitin trakem ve büyük bronşlardaki tanısal bulgusu mukus salgılayan bezleri n genişlemesidir (Şekil 13-10). Bezlerin boyutundaki artış, submukozal bez tabakasının kalınlığının bronş duvarının kalınlığına oranı ile ölçülür (Reis inden; normalde DA). Bronş mukozasında sıklıkla çoğunluğu mono nükleer hücrelerden oluşan, bazen nötrofillerinde bulunduğu değişen yoğunlukta inflamasyon bulunur. Bronşitin alevlenmelerinde dokudaki nötrofillerde aşırı artış olur. Bazı çalışmalar nötrofil yoğunluğunun hastalığın şiddeti ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Ek olarak, goblen hücre metaplazisi, mukus tıkaç, inflamasyon ve fibrozis ile karakterize kronik bronşiyol it (küçük hava yolu hastalığı) vardır. En ağır olgularda bronşiyol lümeni fibrozis ile tamamen tıkanabilir (bronşiyolitis obliterans). Havayolu tıkanıklığının nedeni bronşiyol çevresinde fibrozis ve lümenin daralmasıdır.

Klinik Seyir

Kronik bronşitli kişilerde öksürük ve balgam çıkarma şikâyetleri solunum güçlüğüne yol açmadan devam edebilir. Fakat bazı hastalarda hava çıkışının engellendiği KOAH gelişir. Bu durumda hiperkapni, hipoksemi ve ağır olgularda siyanız ("mavi şişkinler"] görülür. Klasik olgularda KOAH'nın bu formu arnfizemlin yol açtığı formdan ("pembe üçleyiciler") ayırt edilebilir. Fakat daha öncede belirtildiği gibi hastaların çoğunda iki durum birlikte görülür. Kronik bronşitin ileri evrelerinde pulmoner hipertansiyon ve kalp yetmezliği komplikasyondan gelişir. Tekrarlayan infeksiyonlar ve solunum yetmezliği hastalar için her an tehdit oluşturur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp