Koltuk Altı Kıl Dönmesi

Koltuk Altı Kıl Dönmesi neden oluşur sebepleri ve belirtileri nelerdir bitkilerle tedavisinde hangi bitkiler kullanılır.

Koltuk altı kıl dönmesi nasıl olur sebepleri ve belirtileri nelerdir koltuk altı kıl dönmesinden nasıl korunulur bitkilerle tedavisi nasıldır merak ettiklerinizi bu yazıda okuyabilirsiniz...

Kıl dönmesi genellikle hayatı tehdit eden bir durum değildir. Ancak üretken çağdaki genç insanlarda zaman ve verim kaybına yol açtığı için önem taşır. Ayrıca tekrarlaması nedeniyle, doğru tedavi uygulanmayanlarda ve yanlış alışkanlıkların devamında çekilen sıkıntı, kaybedilen iş gücü ve kozmetik bozukluklar problem yaratır.

Doğuştan bir kıl kesesi yoktur, ciltten çıkan kılların ters yönde, yani içeriye doğru büyümesi sonucu deri altında kılların doldurduğu bir boşluk, kese gelişir. Bu minik mağara içinde bazen tek bir tel, bazen de yumak halinde kıllar vardır. Bu boşluğa deri üstündeki bakterilerin de gelip çoğalmasıyla iltihabi bir süreç başlar. Mikropların deri altındaki bölgeye yerleşmesine zemin hazırlayan, bu bölgede gömülü olan kıllardır.

‘Pilonidal sinüs‘ olarak adlandırılan bu durum en çok kuyruk sokumunda, kasıkta, koltuk altında ve bazen de göbek çukurunda görülür.

KOLTUK ALTI


Koltuk altı ve kasık bölgesinde kıl dönmesi genellikle ağda ve traş gibi yöntemleri uygulayanlarda görülür. Bu yüzden kasık ve koltuk altında kıl dönmesine daha çok kadınlarda rastlanır. Bu bölgede gelişen iltihaplı odaklar genellikle daha küçüktür.
Tedavide iltihaplı boşluğun açılması ve temizlenmesi, bazen de antibiyotikler kullanılır.
Sorun yaşayan bireylerin traş veya ağdaya devam etmeleri durumunda tekrarlar görülür.
Bu kişiler istemedikleri kıllardan daha az travmatik bir yöntem olan ve kıl köklerini de yok eden lazer epilasyonu tercih etmeli.

KUYRUK SOKUMU

Kuyruk sokumu bölgesi kişinin kendisi tarafından rahatlıkla görülemediği için kıllar bazen cilt altında oldukça büyük bir mağara oluşturana kadar fark edilmez. Bu bölgede iltihap başlayınca ağrı, çamaşıra bulaşan kirli beyaz akıntı ve bazen de cerahat birikmesi nedeniyle şişlik gelişir. Cerahat birikip ağrılı şişlik olması durumunda bu bölgedeki apsenin boşaltılması ilk tedavidir.

Oluşan kıllarla dolu mağaranın cerrahi bir girişimle çıkartılması gerekir. Bu işlem sonrasında ameliyat bölgesi açık bırakılıp iyileşmeye bırakılabilir. Ancak cerrahi alanın yakındaki derinin serbestleştirilip yaranın gevşek olarak kapatıldığı yöntemle hastalar ameliyat sonrası daha rahat hareket eder, pansumana gereksinim duymaz ve problemin nüks etme ihtimali oldukça azalır.

GÖBEK ÇUKURU

Göbek çukuruna gövdeden kopan kılların birikmesi veya bu bölgedeki kılların içeriye doğru büyümesine bağlı bu bölgede iltihaplar görülür. Göbek tabanı geniş, ağzı şişe gibi dar anatomiye sahip olanlarda daha sık görülür. Bu bireyler birikmiş kılları duş alırken parmak veya kulak pamuğuyla fazla tahriş etmeden temizleyerek problemi çözebilir.

ADALELİ VÜCUT RİSK GRUBUNDA

Kuyruk sokumunda kıl kesesi gelişimi bedensel bir takım özellikleri olanlarda daha sık görülür. Kaba etler arsında kılların bulunması, bu bölgedeki vadinin doğal olarak daha derin olması, adaleli vücut yapısı kuyruk sokumunda kıl dönmesine zemin hazırlayan faktörlerdir.

Ebeveynlerden birisinde bu problem varsa bedensel özelliklerin genetik olarak nakli nedeniyle çocuklarda pilonidal sinüs görülme ihtimali artar. Ülkemizde ve tüm Akdeniz çevresindeki bölgelerde sık görülür. Genellikle genç insanların sorunudur. Öğrencilikte okulda devamsızlığa veya aktif çalışma hayatı sırasında iş gücü kaybına yol açması nedeniyle önem taşır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp