Kolesterol Nasıl Düşürülür

Kolesterol nasıl düşürülür, kolesterolü düşürmek için ne yapılmalı, nelere dikkat edilmeli, hangi yiyecekler daha az tüketilmelidir konu hakkında tüm merak ettikleriniz ve detaylı bilgiler bu makalemizde yer almaktadır.

Kolesterol yaşamsal öneme sahip yağ benzeri bir maddedir. Kolesterol en çok karaciğer, beyin, kalp, sinirler, bağırsaklar, kaslarda olmak üzere tüm vücutta yaygın olarak bulunur. Vücudumuz kolesterolden hormon seks hormonları, D vitamini ve yağları sindiren safra asitlerini üretir. Bu işlemler için kanda çok az miktarda kolesterol bulunması yeterlidir. Eğer kanda fazla miktarda kolesterol varsa bu kan damarlarında birikir ve kan damarlarının sertleşmesine, daralmasına (arteriyoskleroz) yol açar.

Kolesterolümün yükselmesini önleyebilir miyim?

Beslenme değişikliği yaparak, kilo vererek, egzersiz yaparak kolesterol yükselmesi önlenebilir.

Hangi sıklıkta kolesterol düzeyimi ölçtürmeliyim?

Eğer kolesterol yüksekliği saptanmışsa bu süreye doktorunuzla birlikte karar vermeniz gerekir. Eğer kolesterolünüz normal sınırlarda ise beş yılda bir ölçtürmeniz yeterlidir. Ailede kolesterol yüksekliği varsa bu süre kısalabilir. Kolesterol ölçümü check up diye de isimlendirilen sağlık kontrolünün çok önemli bir parçasıdır. Check up incelemelerinde ilk yapılması gereken inceleme kanda kolesterol düzeyi ölçümü olmalıdır.

Yüksek kolesterol nedir?

Kanda kolesterol ve LDL-kolesterolün yüksek olması hasta için risk taşır. HDL-kolesterolün düşük olması da bir risktir.

-20 yaşın üzerinde Kan kolesterol düzeyi
-200 mg/dl'nin altı istenilen düzeydir.
-200-239 mg/dl arası sınırda yüksek‘tir.
-240 mg/dl'nin üstü ise yüksektir.
-Kan LDL-kolesterol düzeyi
-130 mg/dl'nin altı istenilen düzeydir.
-130-159 mg/dl arası sınırda yüksek‘tir.
-Kan HDL-kolesterol düzeyi
-35 mg/dl'nin altı düşüktür.
-Kanda Kolesterol >200 mg/dl
-veya LDL-kolesterol>130 mg/dl
-veya HDL-kolesterol <35 mg/dl İSE >RİSK FAZLADIR
-HDL-kolesterol yükseldikçe risk azalır. Ortalama HDL-kolesterol düzeyi kadında 55 mg/dl ve erkekte 45 mg/dl‘dir yani kadınlar bu yönden daha şanslıdır.

Kolesterol Düşüren Mönü
Kalbi korumanınyolu beş adımlık bir beslenme alışkanlığından geçiyor. ' seç, limit altında tut, kaçın ' easına dayanan programla kolesterolü düşürmek ve kalp - damar hastalıklarından korunmak çok kolay

1-) Sağlıksız yağları ve kolesterolü kontrol altına alma

Kolesterolünüzü gerekli seviyeye düşürmek ve kalp hastalıklarından korunmak için en önemli adım doymuş ve doymamış yağ oranlarını limit altına almak.Yiyecekler protein, karbonhidrat ve yağlar olmak üzere 3 gruba ayrılır. Unlu ve şekerli gıdalarda bulunan 1 gram karbonhidrat yakıldığında 4.1, yumurta, süt, et gibi besinlerde bulunan 1 gram protein yakıldığında 4.3, 1 gram yağ yakıldığında ise 9.3 kalori ortaya çıkıyor. Bu kadar yüksek enerjiye sahip olan yağların damarları tıkayıcı etkisi nedeniyle sınırlı alınması gerekiyor.


Yağlar, doymuş, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar olmak üzere 3 gruba ayrılıyor. Doymuş yağlar grubunda tereyağı, iç yağı gibi hayvansal kaynaklı yağlar bulunuyor. Tekli doymamış yağlar grubunda; zeytinyağı, fındık, fındık yağı, balık ve fıstıkta bulunan yağlar yer alıyor. Çoklu doymamış yağlar ise ayçiçek yağı, mısır özü yağı ve susam yağında var.Genel olarak sıcak yenilen yemeklerin ayçiçek, mısırözü, soya, pamuk gibi bitkisel yağlarla, soğuk yenilenlerin ise hakiki zeytinyağı ile pişirilmesi gerekiyor. Salatalarda da mutlaka zeytinyağı kullanılmalı, yemek suyuna kesinlikle ekmek banılmamalıdır.

Kullanmanız Gerekenler:

- Zeytinyağı
- Ayçiçek yağı
- Sıvı yağlardan yapılmış margarinler
- Düşük kolesterollü margarinler

Kaçınmanız Gerekenler:

- Tereyağı
- Kuyruk yağı, iç yağı
- Margarin
- Mayonez
- Çikolata
- Kaymak krema
- Yağlı soslar

2-) Az yağlı protein kaynaklarını seçin

Et, tavuk, balık, yumurta gibi yiyecekler protein kaynakları arasında yer alıyor. Fakat, bu yiyecekler yağ oranı ve kolesterol açısında yüksek olabilirler. Bu nedenle bu tür yiyeceklerin daha düşük yağ içerenversiyonları tüketilmeli. Örneğin; yağı alınmış süt, derisinden ayrılmış tavuk göğsü gibi besinler tüketilmeli.

Baklagillerden fasulye, bezelye ve mercimek de az yağ içermesi ve kolesterolsüz olması nedeniyle etle yer değiştirebilecek protein kaynakları arasında yer alıyor. Soya fasulyesi de kalbiniz için yararlı olan protein kaynaklarından biridir. Hayvansal ürünler yerine düzenli olarak soya fasulyesi tüketimi (örneğin; hamburger eti yerine soyadan yapılmış köftenin kullanımı) kolesterolünüzü düşürmeye yardımcı olur.
Balık, yağlı etler yerine yenilebilecek bir başka yiyecektir. Ton balığı gibi bazı balık türleri et ve tavuğa göre daha az yağ içermektedir. Ve bu balık türleri ani kalp krizi ölümlerine karşı koruyan omega - 3 yağ asitleri içeriyor.

Omega - 3 somon, uskumru, morina gibi balıklarda bol bulunuyor. Ayrıca ceviz, soya fasulyesi, keten tohumu ve kanola yağıda omega - 3 içermektedir.Kırmızı etin sanıldığının aksine diyetten tamamen çıkarılmaması gerekiyor. Kırmızı etin uzun süreli tüketilmemesi durumunda vücudta kansızlık ortaya çıkar.Adale ve kaslardaki oksijeni artırıcı özelliğede sahip kırmızı et dana ve sığır eti olmak şartıyla tüketilmelidir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, etin yağsız olması ve ızgara veya haşlama şeklinde pişirilmesi.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp