Kireçlenme Nasıl Tedavi Edilir

Kireçlenme Nasıl Tedavi Edilir? Sorusuna Yanıt Olarak Kireçlenme Tedavisi Ve Tedavi Yöntemleri Hakkında Bilgiler.

Kireçlenme yılların getirdiği kötü sürprizlerden biri. Eklemlerdeki kıkırdak dokunun yıllarla birlikte aşınması ve zarar görmesiyle gelişiyor. Genellikle 50 yaş üzeri kadınlarda görülüyor. Ancak erkeklerde de yaş ilerledikçe kireçlenme oluşabiliyor. Kireçlenmeyle birlikte eklemlerde hareket güçlüğü başlar. Sabahları saatler boyu geçmeyen eklem sertleşmesi sabahları dayanılmaz hale getirebilir. Ayrıca şiddetli ağrılara da neden olur. Tedavisiyse ne yazık ki yoktur. Tedavi daha çok hastalığı yavaşlatmayı ve belirtilerin şiddetini azaltmayı hedefler. Tedavi aşamasına geçmeden önce eklem kireçlenmesi tanısı nasıl konur öğrenelim ardından tedaviyi ayrıntılı ele alalım.

Kireçlenme tanısı nasıl konur?

Fiziki muayene sırasında doktorununuz eklemlerinizi inceler ve eklemlerde şişlik, hassasiyet veya kızarıklık var mı diye kontrol eder. Ardından hareket aralığınıza bakar. Yani hareket ederken hangi noktada canınızın acımaya başladığını belirler. Ayrıca çeşitli görüntüleme ve laboratuvar testlerine ihtiyaç duyulabilir.

Röntgen: X-ışınları kıkırdak dokunun içinden rahatça geçer yani kıkırdak dokunun belirlenmesinde etkili değildir. Ancak eklemlere bağlı kemiklerin arasındaki boşluğa bakarak kıkırdak yapısında azalma olup olmadığı anlaşılabilir. Bu nedenle röntgen gibi x-ışınlarını kullanan yöntemler kireçlenme tanısı koymada tercih edilebilir.

Manyetik rezonans görüntüleme (MR): Vücudun içindeki hem sert hem de yumuşak dokuların görüntülenmesinde işe yarar. Bunun için radyo frekansları kullanılır. Ön çapraz bağ yaralanmalarında çok tercih edilir. Çünkü bu yöntemle hem bağ dokularının, hem de kıkırdakların zarar görüp görmediği belirlenebilir.

Kan testleri: Kan testi kireçlenmenin belirlenmesinde etkili değildir. Ancak kireçlenmeyle benzer belirtiler gösteren diğer hastalık ihtimallerini elemek açısından kan testlerine başvurulabilir.

Eklem sıvısı analizi: Bu yöntemde doktorunuz eklemlerinizden enjeksiyon yardımıyla sıvı alır. Bu şekilde eklem iltihaplanmasına neden olan bazı hastalıklar şüpheli listesinden çıkarılır.

Kireçlenme tedavisi nasıl yapılır?

Kireçlenmenin kesin bir tedavisi ne yazık ki yok. Tedavinin asıl amacı hastalığın seyrini ve belirtilerin şiddetini azaltmak. Bu nedenle kullanılan yöntemlerse hastalığın seyrine göre değişiyor. Tedavi öncelikle ilaç tedavisiyle başlıyor. En son olarak da ameliyat uygulanıyor. Şimdi gelin daha önce de söylediğimiz gibi tedavi aşamasını ayrıntılı ele alalım.

Asetaminofen: Kireçlenmeye bağlı ağrıyı azaltmak için kullanılır. Ancak söz konusu bir iltihaplanma varsa iltihabı kurutmaz. Genellikle başlangıç ve orta seviye kireçlenme vakalarında tercih edilir. Asetaminofen mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Çünkü karaciğer hasarına neden olabilir.

Nonsteroidal anti-enflamatuar ilaçlar: Bu tür ilaçlar ağrıyı ve iltihaplanmayı azaltabilir. Genellikle ibuprofen ve naproksen bazlıdırlar. Ancak reçete edilirse alınabilen ilaçlardır. Bunun nedeni çok fazla yan etkisinin olması. Bu yan etkilerden başlıcaları: kulak çınlaması, midede tahriş, kalp sorunları, karaciğer ve böbrek hasarı.

Narkotikler: Yalnızca çok şiddetli kireçlenme vakalarında kullanılırlar. Ağrıyı hafifletme amaçlıdırlar. Doktor reçetesi olmadan kullanılmaları yasaktır. Çünkü bağımlılık yapabilirler.

Kortizon iğneleri: Kortikosteroid bazlı ilaçlar kireçlenmeye bağlı gelişen ağrıları hafifletmek amacıyla kullanılan ilaçlardan bir diğeri. Bu işlemde doktorunuz eklem çevresini uyuşturur ve sorunlu bölgeye direk olarak kortizon enjekte eder. Ancak olabildiğince az kullanılır. Çünkü uzun süreli kullanımlarda kıkırdak yapısına zarar verebilir.

Yorumlar

  • kireçlenmeden en kolay kurtulma yolları nelerdir...
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      İleri yaşlarda, eklemlerde tekrarlayan mekanik zorlanmalarla meydana gelen kireçlenme, eklem kıkırdaklarındaki parlak ve pürüzsüz yapının deforme olması, işlevselliğinde oluşan bozulma şeklidir. Kireçlenmenin bitkisel tedavisi için lütfen linki tıklayınız.
  • Oya* Gen**
    7 yıl önce
    Hocam benım kulagımda kıreçleme var duyu tersı yaptım yuzde yırmı dutu kaybım var ama bazen konusanları anlamıyorum.sımdıde sag kulagımda oguldu var neyapabilirim bilgilendırırsenız sevınırım
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Hem kulak çınlaması,uğultusu ve işitme kaybında hücre yenilenmesi ve kan akışının sağlanması önemli rol oynamaktadır. tedavi detayları için linki inceleyebilirsiniz. Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp