Kıl Dönmesi Ameliyatı Sonrası

Kıl Dönmesi Ameliyatı Sonrası :

Kistin tamamen çıkartılmasını takiben ortaya çıkan boşluğun direk dikilmesi sonucu (primer dikiş) ameliyat bölgesi oldukça gergin ve ağrılıdır.

Ameliyat yapan cerrahın kişisel deneyimi doğrultusunda hastanın belli bir süre yüz üstü yatması gerekebilir. Ameliyatı takiben ilk günlerde, otururken, kalkarken dikişlerin gerilmesi ve dokuları kesmesi sonucu ağrı-acı hissedilebilir. Söz konusu sıkıntılar orta/ileri derecede etkili ağrı kesicilerin kullanılmasını gerektirir.

Dikişli ameliyatların bir kısmında ise, ortaya çıkan boşluk, çevreden doku kaydırılarak kapatılır. Bu şekilde gerginlik tek bir hatta yüklenmez, en az 3 hatta dağıtılmış olur. Kalçanın estetik görüntüsü ve kendine has çukur hali kaybolur, buna karşılık erken dönem ağrıları daha az yaşanır. Orta derecede etkili ağrı kesicilerin bir kaç gün kullanımı sonrası hasta daha rahat hareket edebilir hale gelir.

Bu ameliyatı takiben hastanın sırtüstü yatmaya başlaması daha kısa bir sürede gerçekleşir. Çünkü sırtüstü yatmak primer dikişli yöntem kadar ağrı ve sıkıntı vermez. Dikişli ameliyatlardan sonra hastaların en az 1 gün hastanede kalması tercih edilir.

İlk gün ağrıyı kesmek, sonradan ağrı ile mücadele etmekten daha kolay ve akılcıl bir yoldur. her iki ameliyattan sonra da karşılaşılan ağrının tek nedeni dikişlerin gerdirmesidir. Cerrahide gördüğümüz ağrının nedeni çoklukla gerginliktir.

Dikişli ameliyatı takiben dikişlerin alınmasına kadar geçen süre 10-15 gündür. Bu süre içinde yaranın koşullarına göre cerrah hastayı en az 2-3 kez kontrol etmek ve sürenin sonunda dikişleri almak isteyecektir. Dikişli ameliyatları takiben yaklaşık 10-15. günlerde hastanın dikişleri alınır ve eğer enfeksiyon veya açılma gibi bir yara sorunu yaşanmamışsa hastanın tedavisi sonlanır.

DİKİŞSİZ AMELİYATLAR:

Dikişsiz ameliyatı takiben ortaya çıkan boşluk özel pansuman ilaç ve malzemeleri ile doldurulup hasta yatağına çıkarılır. Ameliyat daha kısa sürdüğü gibi, dikiş olmadığından hastanın ağrısı yoktur ve istediği pozisyonda, hatta tercihen sırtüstü yatabilir. Ameliyatı takiben aynı gün ayağa kalkar yürü ve çoklukla evine çıkabilir. Hareket ile bir ağrı sızı duymaz. Hastaya basit (parasetamol türü) ağrı kesiciler verilmesi yeterli olacaktır.

Hasta taburcu olduktan sonra ertesi günden itibaren sokağa çıkabilir, dolaşabilir hatta kısa sürelerle işine dönebilir. Uzun süre üzerine oturması durumunda rahatsızlık duyar. Bu süre içinde hasta normal yaşamını sürdürür: işine eğlenmeye ve tüm günlük aktivitelerine ilk günlerden itibaren devam eder.

Pansumanlar için ilk 20 gün 2-3 günde bir hastaneye uğraması ve yaklaşık 15 dakika süren pansumanlarını yaptırması gerekir. Bu pansumanlar da yine ağrısızdır. Daha sonraki günlerde pansumanların arası önce haftada1, sonra 2 haftada 1 biçiminde açılır ve yaranın iyileşmesi kişiden kişiye değişmekle beraber 2-4 ay kadar sürer. Ameliyat sonrası ortaya çıkan boşluk tam açık bırakılabilir veya kısmi olarak kapatılabilir. Kısmi açık bırakmakta maksat, gerginliği düşürürken, yara iyileşmesini hızlandırıp ve pansuman ihtiyacını azaltmaktır.

Her koşulda tedavinin sonlanmasından sonra, yaklaşık 1 sene bölge kıllarının düzenli olarak temizlenmesi, nüks riskini azaltır. Bunun için lazer tedavisi de yapılabilir. Ameliyat sonrası ortaya çıkan boşluk tam açık bırakılabilir veya kısmi olarak kapatılabilir. Kısmi açık bırakmakta maksat, gerginliği düşürürken, yara iyileşmesini hızlandırıp ve pansuman ihtiyacını azaltmaktır.

Yorumlar

  • Sal** Bek****
    7 yıl önce
    4 gün önce kıl dönmesi ameliyatı oldum. Hiç banyo yapmadım. 2 kere pansuman yaptırdım. Bol bol su içiyorum. Tek sorunum büyük tuvaletimi yapamıyorum yardımcı olurmusunuz.
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Dışkının kolay yapılabilmesi için bagırsakları çalıştırmaya yönelik takviye için linki inceleyiniz. Geçmiş olsun Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp