Kekemelik Nefes Egzersizleri

Kekemelik Nefes Egzersizleri, iki tür kekemelik vardır ve çok kere ikisi birlikte görülür. Bir tür kekemelikte, bir hece tümceye başlamadan önce veya tümce içinde çırpıntılı biçimde tekrarlanır; öteki tür bozuklukta ise sözcüklerin düzgün söylenişini geçici olarak engelleyen kas tutukluğu görülür.

Tanımı: Çok sık rastlanan bir konuşma bozukluğudur.
Nedenleri: Gırtlak çevresi kaslarının uyumlu çalışmaması neden olur. Kekemelik çocukluk döneminde olduğu gibi yetişkinlikte ya da daha ileri yaşlarda da belirebilir. Fizyolojik olabildiği gibi psikolojik olarak da otaya çıkabilir. Kekemelikle birlikte, solaklığın, bir ailenin çeşitli bireylerinde görülebilmesi; asıl nedenin beynin üstün olan yanküresinin tam olmayan hakimiyetinden doğduğuna işaret etmektedir.Fizyolojik tip kekemelikte, konuşma ve soluk alma egzersizleriyle birlikte varsa kekemelikten ötürü belirebilen psikolojik sorunlann uzmanlar tarafından bertaraf edilmesine çalışılmalıdır. İleri yaşlarda ortaya çıkan psikolojik kekemeliğin tedavisi ise, asıl endişe durumunun giderilmesiyle mümkündür.

Kekemelik İçin Öneriler:

Bir litre suyun içine ince kıyılmış bir avuç ısırgan otu katılıp kaynatılmasının ardından, süzülerek elde edilen posası, bir tülbentin arasına konularak enseye kompres yapılır.

* İki avuç ince kıyılmış taze binbirdelik otu çiçeği bir şişenin boğazına kadar doldurulur ve üzerine ağzına kadar saf ispirto eklenerek, ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra şişe iki hafta boyunca güneş görebileceği veya sıcak bir yerde bekletilir. Günde bir yemek kaşığı suyun içine 10-15 damla damlatılarak kullanılır.
* Bir havanın içine birer tatlı kaşığı kuru papatya ile nane katılıp iyice dövüldükten sonra bir çay fincanı süzme balın içine katılıp macun haline getirilir ve bir tatlı kaşığı ağzın içine alınarak yutulmadan elden geldiğince dil ile ağız içinde çevrilir.
* İki avuç ince kıyılmış güneş altında toplanmış ve taze binbirdelik otu çiçeği bir şişenin boğazına kadar doldurulur ve üzerine ağzına kadar saf zeytinyağı eklenerek, ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra şişe 2-3 hafta boyunca güneş görebileceği veya sıcak bir yerde bekletilir.
* Bu müddet sonunda şişenin içindeki yağ kırmızı bir renk aldıktan sonra temiz bir şişenin içine posasıda sıkılmak şartıyla bir tülbent yardımıyla süzülür. Bu yağ ile günde bir defa dıştan gırtlak çevresine masaj yapılır.
* Bir çay fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı ince kıyılmış kedi otu katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere içilir.
* Bir su bardağı kaynarsuyun içine havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan bir çay kaşığı hardal tohumu ile bir çay kaşığı kekik katılıp, ılıması beklendikten sonra gargara yapılarak kullanılır. Bu işlem sabah ve akşam tekrar edilerek yapılır.

Çocuklarda Görülen Kekemelik

iki tür kekemelik vardır ve çok kere ikisi birlikte görülür. Bir tür kekemelikte, bir hece tümceye başlamadan önce veya tümce içinde çırpıntılı biçimde tekrarlanır; öteki tür bozuklukta ise sözcüklerin düzgün söylenişini geçici olarak engelleyen kas tutukluğu görülür.Kekemelik konuşmanın gittikçe daha karmaşık bir durum aldığı zamanda, yani üc vaşına doğru ortaya çıkabilir.Başlangıçta bu durumdan endişe duymaya gerek yoktur.Kekemeler genellikle heyecanlı, ürkek kişilerdir.Çok büyük bir heyecan, ana baba veya kardeşleriyle olan bir geçimsizlik, gergin bir aile havası, yeni bir çevreye uyma zorunluğu (örneğin, ruhsal yönden hazır olmadığı bir devrede kreşe verilmesi) terkedilme ya da suçluluk duygusu yaratır.Bu da kimi zaman kekemeliğe veya eskiden var olan hafif bir kusurun ağırlaşmasına yol açar. Kekemelik eğitimdeki bir yanlışlığın sonucu da olabilir.

Ana baba, kendiliğinden kaybolabilecek hafif bir kusuru ısrarla düzeltmeye çalışarak bu konuda bir kompleks doğmasına ve kusurun yerleşmesine sebep olabilirler.Aile bireylerinden biri kekeliyorsa çocuktaki kusur taklitle veya kalıtımla ilgilidir. Hareket sisteminin gelişmesindeki gecikme, el kol hareketlerindeki uyumsuzluk ve kimi zaman solaklığın zorla giderilmeye çalışılması da kekemeliğe yol açabilir.Genellikle, çocuğu etkileyen gerginlik, heyecan, sıkıntı nedenlerini ortadan kaldırmak ve kusuru aşırı zorlamalarla düzeltmeye çalışmamak en iyisidir. Tedavi için en uygun yöntemi ancak, çocuğun yaşını ve kusurun derecesini göz önünde tutacak bir uzman saptayabilir.Ağır durumlarda bir sinir hastalıkları uzmanının veya ruhbilimcinin yardımı zorunludur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp