Karpal Tünel Sendromu Ameliyatı İzle

Karpal Tünel Sendromu Ameliyatı İzle :

Tuzak nöropatilerinin sağaltımında genel yaklaşım tuzak bölgesinde ki basının cerrahi yöntemle kaldırılmasıdır. Cerrahi endikasyon zamanı buna göre önem taşır. astaların üçüncü döneme (nörolojik bulgular dönemi) girmeden cerrahi dekompresyonu yüz güldürücüdür.

Üçüncü dönem içinde yapılan cerrahi girişimlerde alınan sonuçlaryeterli olmayabilir.

Çünkü bu dönemde sinirin epinöral perinöral dokuları içinde gelişen fibrözis sonucu ortaya çıkan konstrüksiyon proksimalden gelecek olan rejenere liflerin geçişini engelleyebilir,öte yandan lokalize aksonal dejenerasyona ek olarak basının distalindeki sinir liflerinde atrofi gelişebilir.(aksonokaşeksi).

Bu durumda geç yapılan bir dekompresyon ameliyatı basının distalindeki liflerin sağlamlığı oranında yararlı olabilir . Her ne kadar KTS de medikal sağaltım olarak fazla bir şey yapılamıyor,çoğunlukla cerrahi dekompresyon ameliyatları yada fizik tedavi ve rehabilitasyon önlemleri alınıyorsa da sağaltım ilkeleri üzerinde durmak yararlıdır.

Medikal sağaltım şu olgulara uygulanabilir:

1. Semptomların oldukça ılımlı geçtiği ve objektif nörolojik belirti bulunmayan hastalar.

2. Semptomların intermittan olduğu ve spontan düzelmeler içine giren hastalar.

3. Sistemik hastalık nedeni ile hastalığın özel tedavi ile giderilebildiği durumlar. Örneğin miksödem gibi…

4. Gebelik‘te görülen KTS.

5. Cerrahi girişimin riskli olabileceği düşünülen hastalar ve çok yaşlı bireyler.

6. KTS‘nin ileri dönemlerinde tam bir median paralizi var ise elektrofizyolojik olarak sinirde total dejenerasyon saptanmışsa ve hastada ağrı ve parestezi yok ise, bu tip olgularda cerrahi dekompresyonun sıklıkla yarar sağlamayacağı açıktır.

Koruyucu yöntemler şöylece sıralanabilir:

1. Günlük el ve kol aktivitelerinin azaltılması. Örneğin dikiş nakış, bulaşık ve çamaşır yıkamanın yasaklanması.

2 Bileğin volar yüzden atele alınması. Bunun için metakarpal yüzeyden ön kol ortalarına denk gelen sert bir mukavva yerleştirilip sarılır yada özel ortopedik volar atel yaptırılabilir. Özellikle bu yöntem ile bilek fleksiyonu sınırlandığı için lokalize bası azaltılmış olur. Geceleri ağrılar belirginleştiği için bazı hastalarda bu ateli gece kullanması önerilebilir. Bilek ateli bir kaç hafta kullanılır, eğer belirtiler devam ediyor veya artıyorsa bu kez lokal steroid injeksiyonu ya da peroral antiinflamatuar sağaltıma geçilir.

Medikal Sağaltım: Bilek ateli kullanıldığı sırada da peroral kortikosteroidler yada nonsteroidantiinflamatuar ilaçlar kısa bir süre için denenebilir. Bir kaç haftalık bir sağaltımdan sonra anlamlı bir düzelme yapmıyorlarsa daha uzun süre kullanılmalarında ısrar etmemelidir. Bazı hastalarda premenstrüel dönemlerde ağrı ve aresteziler
artabilir. Bu olgularda diüretik ilaçlar denenebilir.

Lokal Kortikosteroid Enjeksiyonları: Bilek kanalına lokal steroid enjeksiyonları hastaların bir kısmında haftalar ve aylar süren düzelme sağlayabilir. Ancak bu yöntem küratif değildir. Riskleri ve komplikasyonları vardır. Objektif nörolojik bulgusu olanlarda kesinlikle denenmemelidir. Bileği şiş olanlarda enjeksiyon yapılmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp