Karında Kaşıntı

Karında kaşıntı nedir, karın bölgesinde kaşıntı neden olur, nedenleri nelerdir... Karında kaşıntının altında aslında farklı bir hastalık olabilir mi? Karın bölgesindeki kaşıntı stres kaynaklı yada içerden herhangi bir organdan kaynaklı oluşmuş olabilir mi? Karındaki kaşıntının bitkisel yollarla tedavisi nasıldır ? Tüm bu konular hakkında merak ettiklerinize bu sayfamız üzerinden ulaşabilirsiniz.

İnsanı rahatsız eden, hatta uykudan bile uyandırabilen, deriyi el veya tırnakla kazımak isteğine kaşıntı veya tıp dilinde pruritus denir. Çoğu kez deri hastalıklarına bağlı olarak meydana gelen kaşıntılarda deride lezyon denilen bir dış belirti vardır.

Bazı deri hastalıklarında ise kaşıntı olmaz. Kaşıntılı deri hastalıklarının başında uyuz parazitinin yaptığı ve en çok parmak araları, bileğin ön yüzü ve karında siilon şeklinde izleri görülen bulaşıcı hastalık gelir. Bitlenmede de en çok omuzlarda olmak üzere gece günaüz kaşıntı vardır. Alerjik kaşıntılar toksik dermit, kontakt dermit veya ürtiker gibi deri belirtisi meydana getirirler. Barsak parazitleri özellikle çocuklarda burun kaşıntısı yapar.

Hodgkin hastalığında, kan kanserlerinde ve bazı mantar hastalıklarında da başlangıçta kaşıntı vardır. Urtiker (kurdeşen), kaşıntı yapan alerjik deri hastalıklarının tipik belirtisidir. Bir bakteriye, yiyeceğe, ilaca, sıcak veya soğuğa alerjisi olanlarda görülür. Bölgesel olarak kızartı, kabarıklık ve kaşıntı vardır. Strofulus, Nenen planus, psoriasis gibi deri hastalıkları da kaşıntılı olarak seyrederler.

Deride belirti olmadan meydana gelen endojen kaşıntılar en çok üremi, diyabet, ikter gibi hastalıklarda görülmektedir. Lokal kaşıntılar anüste, vulvada, kulakta, gözde, burunda çeşitli nedenlerden (kir, akıntı, iltihap, nörodermatit, parazit) meydana gelmektedir. Psikojenik sebeple de kaşıntı olur ve kaşındıkça lokal nörodermatit ve ödem gelişir. Tedavi nedene göre yapılır. Endojen kaşıntılarda en çok antihistaminikii ilaçlar kullanılmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp