Karın Ağrısı Mide Bulantısı

Karın Ağrısı Mide Bulantısı :

KArın ağrısı ve mide bulantısı, mide ve bağırsak hastalıklarının belirtiletindendir. Bu belirtiler sadece sindirim sistemine değil, örneğin sinir sistemindeki bir bozukluğun sonucu olarak da ortaya çıkabilirler. Karın ağrısı, mide ve bağırsak hastalıklarının sık görülen bir belirtisi olmakla beraber, diğer karın içi organlarındaki hastalıkların belirtisi de olabilir. Akut karın ağrıları cerrahi müdahaleyi gerektiren bir enfeksiyonu da düşündürür.

Mide ve bağırsak hastalıkları normal sindirim sürecini bozabilir. Bu gibi sindirim bozuklukları özellikle ishal olmak üzere çeşitli belirtiler gösterirler ve gıdaların ince bağırsak mukozasından yetersiz emilmesi sonucunu doğura bilerler (malabsorbsiyon). Sonuç olarak beden yeterli enerji ve yapı maddesinden yoksun kalır. Vitamin ve minerallerin emilimi de zarar görür ve beden sağlığını kaybeder. Malabsorbsiyon, ince bağırsağın büyük bir kısmının alınması veya ince bağırsak mukozasının ciddi olarak haraplanması sonucu oluşan kusma ve ishalden dolayı da meydana gelebilir. İnce bağırsak mukozasının haraplanması, iltihaplar, radyasyon ve kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar (kemoterapi) sonucu oluşabilir.

Mide Bulantısı ve Kusma
Bulantı hoş olmayan, anlatılması güç bir duygudur. Çoğu kez tükürük artması, cildin solması, çarpıntı ve baş dönmesi, bulantıya eşlik eden hallerdir. Genellikle kusma ile sonuçlanır. Kusma sonucunda mide boşalacağından, bulantı hissi çoğunlukla kaybolur. Kusma ile sonuçlanan veya sonuçlanmayan bulantılar beyin urlarının sık görülen belirtisidir.

Kusma sırasında (vomitus) normal peristalsis (sindirim kanalındaki aşağıya doğru solucansı dalgalar) tersine döner (antiperistalsis) ve midedeki ya da varsa ince bağırsaktaki maddeler ağza doğru çıkar. Bu, bedenin bozulmuş veya zararlı olan besinlere karşı aldığı bir önlem olarak görülebilir. Ancak sık kusmak çok zararlıdır.

Kan asitliğini kaybeder (alkaloz), beden besinsiz kalır. Kusma büyük ölçüde mide asidi kaybına yol açar. Kusma soğan ilikte bulunan kusma merkezinin uyarılması ile ortaya çıkan bir reflekstir. Beyin için basıncının artması (örneğin beyin sarsıntısında) hoş olmayan şeyleri görme, koklama veya tatma, göğüs veya karın organlar hastalıkları, zehirlenmeler, iç kulakta bulunan denge organlarının tahrişi (örneğin yol tutması gibi durumlar) sonucu bu merkez uyarılabilir. Mide bağırsak hastalıkları ayrıca mide zarları iltihaplarında pilor daralması ve bağırsak tıkanması gibi durumlarda ortaya çıkabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp