Kanserin Tedavisi Varmı

Kanserin Tedavisi Varmı : Dokuların tehlikeli şekilde dengesiz artış gösterdiği tehlikeli bir hastalıktır. Dünyada kanserden ölen kişilerin toplam nüfus içindeki oranı oldukça fazladır. Şimdiye dek kanser tedavisinde tartışmasız önemli ilerlemeler olmasına karşın, hala tam kesin tedavi şekli bulunamamıştır.

Kanser neden ve nasıl oluşur?

Bunun da henüz kesin yanıtı bulunamamıştır. Dokulardan birisinin normal etkinliğini yitirip, hızla ve sürekli şekilde bölünüp çoğalmasına sonra da yavrulamaya başlamasına (Metastas oluşturma hali) ve vücudu zehirlemesine, kesin gözle bağışıklık sisteminin bir arızası olarak bakılıyor. Kanserin kalıtım yoluyla geçtiğine inanılmamaktadır. Fakat kanser nedeni olarak birçok etkenden sözetmek mümkündür. Çevre kirliliği, çeşitli yaşam şekilleri, günümüzde kullandığımız yaklaşık 800 çeşit kimyasal maddeyle sürekli temastan oluşabilir. Örneğin, trafiğin yoğun olduğu bir cadde üzerinde oturanlar, trafikten uzakta yaşayanlara oranla yüzde 80 daha fazla kanser rizikosu ile karşı karşıya bulunmaktadırlar. Sigara içenlerde akciğer kanseri olayına, içmeyenlerden 4 kat fazla rastlanmaktadır. Çocuğunu emziren anneler, çocuksuz annelerden daha az göğüs kanserine yakalanıyorlar.

Kansere karşı ne tür önlemler alınmalıdır?

Kansere karşı en önemli önlem, sağlıklı yaşam yöntemleri uygulamak, ayrıca sağlık kontrolü yaptırmaktır. Kadınlar 18 yaştan sonra sürekli göğüs ve rahimlerini, erkekler ise, 45 yaştan sonra kalın bağırsak, prostat ve cinsel organlarını kontrol ettirmelidirler. Günümüzde vaktinde teşhis edilen tüm kanser türleri tedavi edilebilmektedir. Çağdaş kemoterapi ve ışın tedavisi sayesinde, eskiden ümitsiz gözüyle bakılan çoğu vakalar tedavi edilmekte, en azından ilerlemesi önlenebilmektedir.

Pankreas kanserinde tedavi şansı var mı?

Pankreas lenf bezlerine ana damarlara çok yakın. Bu nedenle de kanser çok hızlı bir şekilde bu organlara geçip tüm vücuda yayılıyor. Bu hızlı yayılma da tedavinin etkinliğini azaltıyor. Ancak yakın zamanda kanser cerrahisinde yaşana yenilikler ve onkolojide etkin ajanları kullanılıyor olması tedavi şansını artırıyor. Tedavide öncelikli yöntem, cerrahi olarak tümörün çıkarılması. Ameliyat sonrası dönemde kemoterapi ve radyoterapi yöntemlerine de ihtiyaç duyulabiliyor. Tümörün cerrahi olarak çıkarılması mümkün olmadığı durumlarda ise kemo-radyoterapi ile kitle boyutlarında küçülme sağlanarak cerrahi şansı elde edilebiliyor. Hastalığın karaciğer gibi uzak organlara yayıldığı durumlarda ise tek yöntem olarak kemoterapi uygulanıyor.

Pankreas nakli, kanser tedavisinde etkili mi?

Pankreas nakli ülkemizde başarıyla uygulanan nakil yöntemlerinden biri. Ancak maalesef pankreas kanserinin tedavisinde herhangi bir etkisi bulunmuyor. Agresif bir şekilde ilerleyen pankreas kanseri diğer organlara da hızlı bir şekilde yayıldığı içintedaviye herhangi bir katkısı olmuyor.Pankreas kanseri olan bir hasta hiçbir tedavi görmediği takdirde yaşama şansı 6 ay kadar kısa. Ancak erken teşhis sonrasında gerçekleşecek tedaviyle bu süre 6 yıla kadar çıkabiliyor. Hastalığın tamamen iyileşme oranı ise yüzde 5- 10 civarında. ABD‘de senede yaklaşık 40 bin kişide ortaya çıkan pankreas kanseri dünyada en sık görülen kanser türleri arasında 9. sırada yer alıyor. Ancak buna karşılık ölüm oranlarına bakıldığında 4. Sıraya kadar yükseliyor

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp