Kanser Araştırma Merkezi

Kanser Araştırma Merkezi

Kanser araştırma merkezi.Kanser nedir nasıl bir hastalıktır sebepleri ve belirtileri nelerdir kanser tedavisinde hangi yöntemler kullanılır kamser için bitkisel çözüm var mıdır merak ettiklerinizi bu yazıda okuyabilirsiniz...

Kuruluştan Bugüne Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu



Ülkemizde ilk kez araştırmacı, kanserolog (onkolog) merhum Prof. Dr. Hamdi Suat Aknar tarafından "Türk Kanser Tetkik ve Mücadele Cemiyeti" kurulmuşsa da çeşitli nedenlerle yaşatılamamıştı. Daha sonra böyle bir derneğin kurulması lüzumu; Hamdi hoca tarafından patoloji uzmanı merhume Dr. Perihan Çambel'e telkin edilmiş ve Sayın Çambel ile 56 arkadaşının gönüllü ve azimli uğraşları sonucu: 18 Şubat 1947 tarihinde "TÜRK KANSER ARAŞTIRMA VE SAVAŞ KURUMU" resmen kurulmuş oldu. Kısa bir süre içinde başarılı çalışmaları dikkat çeken ve takdir toplayan kurum, Bakanlar Kurulu'nun 6 Ekim 1947 tarih ve 3-6502 sayılı kararnamesi ile "Kamuya Yararlı" dernek olarak kabul edilmiştir.

Kurum ilk günlerde Refik Saydam Merkez Hıfzıssıhha Enstitüsü'nde çalışmalarına başlamış, buradan normal mesai saatleri içinde faydalanılamadığından kısa bir süre de Kızılay Genel Merkezinde çalışmış, daha sonraları hiçbir maddi külfet gözetmeksizin zamanın Milli Kütüphane müdürü Sayın Adnan Ötüken'in, Milli Kütüphane'de Kurumumuza tahsis ettiği mütevazi bir odada 3 yıl müddetle çalışmalarını sürdürmüştür. Kurumumuz, buradan sonra Ank. Atatürk Blv. No: 163'e, daha sonra yine Atatürk Blv. No:73'deki İşçi Sigortaları İşhanı Kat:1 Daire:4'e taşınmış, nihayet; 1969 yılında satın alınan ve halen Ataç Sok. No:21'de kurulu Genel Merkezimizde faaliyetini sürdürmektedir.

Kuruluşundan beri çalışmalarını aralıksız sürdüren Ankara'daki Genel Merkez teşkilatına ek olarak 1964'de Adana, 1966'da İzmir, 1967'de Kayseri, 1985'de Antalya, 1992'de Trabzon, 1996'da Gaziantep, 1997'de Bursa Şubeleri hizmete açılmıştır. Bu şubeler genel merkeze bağlı olarak faaliyet göstermektedir. Halen faal 7 şubemizin sayılarını daha da arttırmak için çalışmalar sürdürülmektedir. Kurum, 1952 yılında Ankara Belediyesinin 99 yıllık intifa hakkı tesis ederek Kurumumuza tahsis ettiği arsa üzerinde, devletin ve başta merhum Ahmet Andiçen olmak üzere yardımsever vatandaşların desteği ile başlattığı çalışmalarıyla 1962 yılında Türkiye'nin ilk kanser hastanesini hizmete açmıştır. Yardımsever insan sayın Ahmet Andiçen'in çok büyük katkıları nedeni ile hastaneye "Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Ahmet Andiçen Kanser Hastanesi" adı verilmiştir. Aynı yıl Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığının yönetiminde yataklı tanı ve tedavi kurumu haline dönüştürülmüştür. 1965 yılında devlet ve halkın desteği ile hastanenin artan ihtiyaçlarını karşılamak üzere poliklinik idari bölümleri, laboratuvar ve ışın tedavilerini kapsayan ek bir bina inşaatı gerçekleştirilmiştir. Mart 1967 - Mart 1971 tarihleri arası Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nce, Prof. Dr. Fevzi Renda'nın Başhekimliğinde işletilen hastahane, bu tarihten sonra yine Sağlık Bakanlığı'nca işletilmeye başlanılmış ve 1990 yılında Sağlık Bakanlığı'na bağlı bu yataklı kurumun başka bir binaya taşınması üzerine Ahmet Andiçen Hastanesinde yine Sağlık Bakanlığı'na bağlı "Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi" açılmıştır. 1991 yılında Sağlık Bakanlığı'nın katkıları ile başlanan modernizasyon çalışmaları ile hastane kısa bir süre içerisinde tekrar yataklı kurum olarak çalışmaya başlamıştır.

Ülkemizde kanser konusunda daha çok sayıda ve daha üst düzeyde uzman yetiştirilmesini temin etmek amacıyla Kurumumuz; eğitim bursları ve ödüller vermektedir. Halen de kanser konusunda uzmanları ve araştırmaları desteklemek amacı ile bilim uzmanlığı, doktora ve onkoloji yan dallarında çalışanlara karşılıksız eğitim bursları vermekte ve çeşitli araştırmaları desteklemektedir. Tüm çalışmalarını altı şubesi ile düzenli bir işbirliği içinde yürüten kurumumuz, 1978 yılında Türk Kanser Araştırma ve Savaş Vakfı'nın kuruluşuna da destek olmuştur.

Kurumumuz 1969 yılında Uluslararası Kanser Savaş Örgütü (UICC) üyeliğine seçilmiştir ve 90 ülkeden 280 cemiyet UICC'ye üyedir. Bu yolla merkezler ile bilgi alışverişi sağlanmaya başlanmış, bu kuruluşun 'Klinik Onkoloji', 'Kanser Hemşireliği' ve 'Okullarda Kanser Eğitimi' gibi kitapları Türkçe'ye çevrilmiştir. Kanser konusunda çeşitli kitapların basımını da yürüten kurumumuz, Türkiye'de mevcut kanser istatistiklerinin biraraya toplanması ve derlenmesinde öncülük etmiş, bu çalışmaları bir kitap halinde yayınlanmıştır. Halk eğitimi amacı ile 1952 yılından beri "Türk Kanser Haberleri" isimli dergi yayınlanmakta ve ücretsiz olarak dağıtılmaktadır.

Halen yürütülmekte olan önemli projelerden birisi de Ankara'da ihtiyaç sahibi kanser hastalarını tedavi eden hastanelere hizmet verecek, uygun yakınlıkta, şimdilik 50 yatak kapasiteli, kafeteryası olan ve hemşire hizmetlerine sahip "KANSERLİ HASTALARIN DİNLENME EVİ" yapılmasıdır. Böyle bir tesisin yapılması ve servisinin devamı için "TÜRK KANSER ARAŞTIRMA VE SAVAŞ KURUMU" uzun zamandır gönüllü çaba göstermektedir. Bundan böyle de aynı çabayı göstermeye devam edecek olan Kurumumuz, yukarıda açıklanan doğrultuda bir tesisin yapılması ve açılması için elinden gelen gayreti gösterecek ve yapılacak her türlü yardıma kucak açacaktır.

Diğer taraftan Yakın ve Ortadoğu Milletlerarası I. Kanser Kongresi nedeniyle 10-15 Eylül 1965 tarihinde, diğeri ise Kurumumuzun 50. Kuruluş yıldönümü nedeniyle 18 şubat 1997 tarihinde olmak üzere iki kez hatıra pulları ve ilk gün zarfları bastırılmıştır.

Özetlenecek olursa, Kurumumuz amaçları doğrultusunda üzerine düşeni olanaklar çerçevesinde en iyi bir şekilde yapma çabalarını sürdürmektedir. Böylece Kurumumuz 50 yıldan beri ülkemizde kanser savaşına önemli katkılarda bulunmuş olup, ülkemizde ilk kanser hastanesinin açılması, ilk kanser kongresinin düzenlenmesi, ilk kanser istatistiklerinin derlenmesi gibi İLKLERE imzasını atmış olup bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çalışmalarına devam edecektir.

Kurumumuz 2003 yılında Avrupa Kanser Ligi (ECL) üyeliğine kabul edilmiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp