Kanda Kreatin

Kanda Kreatin


Kas Metabolizmasının Önemli Bir Son Ürünüdür ve Böbreklerden İdrar ile Tümüyle ve Değişmeden Atılır. Böbrek Fonksiyonları Bozulmuşsa Bu Atılım Yavaşlar ve Kanda Kreatinin Yükselir


Kas metabolizmasının önemli bir son ürünüdür ve böbreklerden idrar ile tümüyle ve değişmeden atılır. Böbrek fonksiyonları bozulmuşsa bu atılım yavaşlar ve kanda kreatinin yükselir. Böbrek yetmezliğinin değerlendirilmesinde en güvenilir test metodu olmakla birlikte, Ancak böbrek hasarının derecesini tayinde yetersiz kalmaktadır. Kaslardan kaynaklandığı için vücut kas kitlesi miktarından etkilenebilmektedir.

Bu nedenle yaşlı ve zayıf bir kadında böbrek yetmezliği varlığına rağmen kreatinin düzeyleri normal bulunabilir. Uzun süren açlıkta, romatoid artritte, kas hastalıklarında, hormonal bozukluklarda, enfeksiyon, yanık ve kemik kırılmalarında da kreatinin düzeyleri yükselebilmektedir.
Kreatinin düzeyi özellikle yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi böbrek hasarına yol açabilen hastalığı olan hastalar için iyi bir tarama testidir. Kreatinin düzeyinin normalden düşük çıkmasının hiç bir klinik önemi yoktur.

Kreatinin, serum yada plazma

Böbrek fonksiyonlarını değerlendirmede önemli bir test olmasına karşılık erken böbrek hastalığında duyarlı bir belirleyici değildir. Glomerüler Filtrasyon Oranının her %50 azalması, serum kreatininin 2 katına çıkmasına neden olur. Kronik böbrek hastalığının değerlendirilmesinde kreatinin klerensi oldukça kıymetli bir testtir. Diyetle protein alımının artmasıyla değerler artar ancak üre kadar çok diyetle alımdan etkilenmez.

Serum düzeyinin arttığı durumlar;
Böbrek fonksiyonlarının bozulması ile; renal perfüzyonun azalmasına neden olan kalp yetmezliği, sıvı kaybı, kanama, artmış protein katabolizması, akut MI, stres ve yanıklarda, akut ya da kronik böbrek hastalıklarında, post renal idrar akım tıkanıklıklarında, aktif akromegali ve gigantizmde, hipertiroidide ve proteinden zengin diyet alımında değerler artar.

Serum düzeyinin azaldığı durumlar; Düşük proteinli diyet, protein sentezinin arttığı durumlar ve hamilelikte özellikle ilk ve ikinci trimestrde.

Numune: Serum: Kan katkısız, kırmızı kapaklı tüplere alınır, santrifüj edip 1 ml serum ayırılır.
Plazma: Kan yeşil kapaklı (sodyum heparinli) tüplere alınır, santrifüj edip 1 ml sodyum heparinli plazma ayırılır.

Referans Değerler: 0.5-1.5 mg/dL

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp