Kalsiyum Ve D3 Vitamini

Kalsiyum Ve D3 Vitamini :

D3 vitamini ve kalsiyumun nerelerden alınabileceği , gerekliliği , yokluğunda ne olabilir gibi soruları yanıtlamaya çalışacağım. Kaplumbağalar için bu 2 maddenin ne kadar önemli olduğunu öğreneceğiz.
Bildiğimiz gibi su kaplumbağaları güneşten kalsiyum ve D3 vitamini sağlarlar.Bunlar da kabuk gelişiminde önemli bir rol oynar.Kışın kaplumbağamızı güneşlendiremediğimiz zamanlarda da kaplumbağalar D3 vitamini ve kalsiyuma ihtiyaç duyarlar.Bu ihtiyacı çeşitli yerlerden sağlayabiliriz...
UV B Lambası: Genelde floresan şekildedirler ama masa lambası şeklinde de bulabilirsiniz.Paludaryuma yaklaşık 30-40 cm. civarı uzaklıkta monte edilmedir.Fiyatları biraz tuzludur ancak 1-2 yıl kullanılabilirler.Kışın kaplumbağaya D3 vitaminini sağlamakta birebirdir.Kuru alanı 30-32 dereceye getiren ısınma lambasıyla karıştırılmamalıdır.Ülkemizde bilinen anlamda hem ısıtan hem de UV B ışınını sağlayabilen lamba bulunmamaktadır.UV B lambasıyla ısınma lambası ayrı ayrı alınmalıdır.UV B ışınları kaplumbağaya ulaşır.Vücutta provitamin halde bulunan "dehidrokolesterol" bu ışınlar yardımıyla D3 vitaminine dönüştürülerek kullanılır.Özellikle kabuğun sert olmasını , renginin düzgün olmasını (D3 vitamini eksik kabukta beyazlaşmalar görülebilir.) ve yeterli miktarda D3 vitamini alınırsa kalsiyumla beraber kabuğun büyümesini sağlar.
Devit3: Eczanelerde bulabilirsiniz.Fiyatı 2-6 liradır.Yeme damlatılarak kullanılması eksik vitaminin karşılanmasını sağlar.Sudan daha az yoğun olduğundan dolayı su üstünde birikir bu yüzden suya damlatmayın.Haftada 2-3 gün olmak üzere kışın minik kaplumbağalara bir günde 1-2 damla , orta boylu (7-12 cm. civarı) kaplumbağalara günde 3-4 damla ve daha büyük kaplumbağalara haftada 1 veya 2 kere 2-3 damla kullanabilirsiniz.Verdiğim miktar kaplumbağanın kilosuna , yediği yeme , UV B lambası bulunup bulunmamasına ve sağlığına göre değişebilir.
Vitamin Desteği: Su kaplumbağanızın kuru mamasının üzerine vitamin damlatabilirsiniz.Ben Biyotortvit ve Biyotortucal'ı kullanmıştım.Kutusunda yazan miktara göre yemine damlatıp kullanabilirsiniz.Bazen mamanın tadını kötüleştirdiğinden dolayı iştahta azalma veya yemeği reddetme görülebiliyor.Yemi vitamin damlattıktan sonra da iştahlıca yiyip yemediğini kontrol edin.Eğer eskisi gibi yemiyorsa vitamini azaltabilirsiniz veya kullanmayıp yerini başka bir şeyle kapatabilirsiniz.
Kalsiyum Minerali: İnsan vücudu açısından Kalsiyumun önemi, özellikle kemik oluşumu ve diş sağlığı açısından almış olduğu görevleri nedeniyle, çok fazladır. Bu nedenle insan vücudundaki kalsiyumun % 99′u kemiklerde ve dişlerde bulunur. Kalsiyumun, kas büyümesi ve kasların gerginliği, enerji üretimi, kanın pıhtılaşması, sinir iletimi ve kalbin düzenli çalışmasında önemli görevleri vardır. Gebelik ve doğumdan sonra süt yapımında da büyük rolü vardır. Ayrıca kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltır.

Kalsiyum Eksikliği: Kalsiyum eksikliğinde, başta kemiklerin ve dişlerin zayıflaması sonucu raşitizm, kemik erimesi ve diş çürümesi gibi sorunlar ortaya çıkar. Saç ve tırnaklarda kırılmalar meydana gelebilir. Ayrıca, eklem ağrıları, kas krampları, egzama, kalp çarpıntısı, yüksek tansiyon, sinirlilik, uykusuzluk ve depresyona neden olabilir. Gebelikte ve yeni doğan bebeklerde kalsiyum ihtiyacı daha fazladır. Bu nedenle, özellikle gebelikte ve bebeklerde kalsiyum ihtiyacını karşılamaya özen göstererek kalsiyum eksikliği sonucu oluşabilecek gelişim bozukluklarının önüne geçilmelidir.

Kalsiyum Fazlalığı ve Zararları: Fazla kalsiyum alınması böbrek taşı ve kireçlenmesi, kas güçsüzlüğü, kemiklerde kireçlenme gibi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.

Kalsiyum içeren besinler nelerdir? En çok Kalsiyum içeren besinler süt ve peynir, yoğurt gibi süt ürünleridir. Ayrıca, lahana ve nane gibi yeşil sebzelerde, yumurta, incir, badem, fındık, fıstık, tereyağı, pekmez, keçiboynuzu ve balık gibi besin maddelerinde bol miktarda kalsiyum bulunur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp