Kalp Ve Damar Tıkanıklığı

Kalp ve damar tıkanıklığı hastalıkları hakkında merak ettiklerinizi bu yazıda bulabilirsiniz.

Kalp Damar Tıkanıklığı Belirtileri. Damar Tıkanıklığı Nedir?

Damar daralmaları damar sertliğinin devamıdır. Bu doğumdan itibaren başlar ancak bazı insanların damar sertliği süreci kötü beslenme, sigara, stres, fazla kilo ve hareketsizlik gibi sebeplerle daha hızlı olur. Damarların iç yüzeyinde yağ ve kalsiyum birikmesi sonucu meydana gelir. Tam tıkanma kalp krizi anlamına gelir. Damarlardaki ani tıkanıklıkla oluşan kalp krizi koroner damar hastalığının son noktasıdır.

Bu yüzden düzenli olarak her yıl muayene olmak ve damarlarda daralma oluşup oluşmadığını saptamak için testler yapılması gerekir. Efor testi, talyum testi veya elektrokardiyogram damarların ne durumda olduğunu gösterir.


Damar Tıkanıklığının Belirtileri - Damar Tıkanıklığı Nasıl Anlaşılır?

Kalbi besleyen ince damarların içinden dakikada 250 cc kan geçer. Efor esnasında bu damarlardan geçen kan miktarı üç katına çıkar. Bu damar içinde meydana gelebilecek bir daralma ya da tıkanma çok tehlikelidir. Çünkü damar içinden geçmesi gereken 250 cc kan bir anda gitmeyecek ve o adale bundan yoksun kalmış olacak. Böyle bir durumda olabilecek hastalıklar spazm, daralma ve tıkanma olarak sınıflandırılır.

Damardan geçmesi gereken 250 cc‘lik kan darlık sebebiyle bir anda 100 cc‘ye düşerse ve hasta o sırada efor yapıyorsa kalp, kan ve oksijen eksikliği sebebiyle zor bir duruma girer. Bu durum göğse, kola, çeneye, boyuna bir ağrı biçiminde kendini gösterir. Kalbin kendisi doğrudan ağrımaz.

Damar tıkanmaya başladığında vücut bir uyarı vermez. Tıkandığında ise kalp krizi başlar. Hasta herhangi bir şikayeti olmadan da kalp krizi geçirebilir. Damarda oluşan darlıklar bazen hiç belirti vermeyebilir. Örneğin bir damarda % 80‘lik bir daralma meydana gelmiş olabilir. Ancak bu damarı onun karşısındaki damar yan dallarla beslerse hastanın hiçbir yakınması olmaz. Fakat bu durum o damarın hiç tıkanmayacağı anlamına da gelmez. Tansiyon düşüklüğü, basit bir spazm, kanın koyulaşması, ritim bozukluğu sırasında tıkalı damarın üzerine bir pıhtı oturur ve kalp krizi oluşur. Veya damarda %80 darlık oluşturan plak bir yüksek tansiyon sıkıntısı nedeniyle yırtılır ve içindeki yağlar dolaşıma girer ve damarın tıkanmasına yol açar.


Damar Tıkanıklığı Sebepleri


Amerikan Kalp Birliği‘nin 2010 Bilimsel Araştırmalar Oturumu‘nda sunulan iki araştırma sonucuna göre kalp damar hastalıkları, genlerin etkisinden çok çocukluktan orta yaşa kadar geçen döneme dek nasıl yaşandığıyla ilgilidir.

Kalp rahatsızlıkları ve damar tıkanıklıkları hemen ortaya çıkan durumlar değildir. Temeli çocukluk dönemlerinde atılıyor. Özellikle gençlik yıllarında fast food gıdaların aşırı tüketimi, kalp ve damar rahatsızlıkları için büyük risk teşkil eder. Obezite kalp ve damar hastalıklarını tetikleyen önemli bir unsurdur. Diyabet hastalığı da kalp ve damarlar sağlığını olumsuz olarak etkiler. Damarları tıkayan bir başka faktör de sigara kullanmıdır. Aşırı tuz tüketimine bağlı oluşan hipertansiyon da damarları zorlar.

Yağlı beslenme şekli de kalp krizi ve damar tıkanmalarına sebebiyet verir. Kolesterol belirti vermediği için damar tıkanıklığı olmadan anlaşılmaz.

Stres, sigara, diyabet, hipertansiyon ve obezite özellikle erkeklerde erken yaşlarda damarların tıkanmasına neden olarak kalp krizi riskini artırır. 50 yaşın altındaki erkeklerde kalp ve damar rahatsızlıklarına yakalanma oranı kadınlara göre 8 kat fazladır.


Damar Tıkanıklığı Yapan Doğum Kontrol Hapı


Eski nesil doğum kontrol haplarındaki östrojen dozu atardamarlarda ve toplardamarlarda tıkanıklık olasılığını artırabilir.

Yeni nesil doğum kontrol haplarında ise östrojen dozu azaltılarak, daha az yan etkisi olan progesteronlar kullanılmaya başlanmıştır.

Kullanılan ilaçların prospektüründe yan etki olarak pıhtılaşma ve bacakta şişlik olabileceğine dair uyarılar bulunmaktadır.

35 yaş üzerinde olan ve sigara kullanan kadınların doğum kontrol hapı kullanılmaması gerektiği belirtiliyor.


Damar Tıkanıklığı Tedavisi

Kalp damarlarının tıkanmasında halinde tedavide ilaç ve stent kullanılır. Ama 3 ve daha fazla damar tıkalıysa ameliyat gerekir.

Koroner damarlar ileri derecede daralmışsa bypass ameliyatı gündeme gelir. Fakat bazı durumlarda stent de takılabilir. Hangi işlemin tercih edileceği doktordan doktora değişebilse de yine de belli kurallar vardır. Mesela tek damar sorunları için çoğunlukla ilaç ya da stent tedavisi uygulanır. 2 damar sorunluysa bazı doktorlar stent, bazıları da bypass ameliyatı gerektiğini söyleyebilir. Ancak 3 damar ve sol ana damar darlıklarında mutlaka ameliyatın tercih edilmesi gerektiği belirtilmiştir.
İlaç Tedavisi: Kalp damarlarında çok ciddi olmayan darlıklar tespit edilmişse damar açıcı, kolesterol düşürücü, tansiyon ayarlayıcı gibi ilaçlarla tedavi yapılır.

Balon ve Stent

Damarlardaki daralmalar önemliyse veya tehlikeli bölgelerdeyse mekanik yollarla müdahale yapılır. Balon tedavisinde, kasık atardamarından girilerek kalbin damarlarına doğru kılavuz bir tel itilir. Daha sonra bu tel aracılığıyla sönük bir balon darlığın olduğu alana yerleştirilir. Dışarıdan elle kumanda edilen bir cihazla bu balon şişirilerek birikmiş plakların kırılması sağlanır. Buna rağmen darlaşma eğilimi sürüyorsa damar içine stent denilen çelik kafesler yerleştirilir.
Bypass Ameliyatı

Darlık ya da tıkanıklığın olduğu yere kan yönlendirme işlemidir. Balon veya stent tedavisinin uygulanamadığı hastalara uygulanır. Bu cerrahi yöntemde göğüs, kol veya bacak damarlarından faydalanılarak tıkalı damarın yanına ikinci bir yol yapılır ve kan da yapılan bu yeni damardan geçer.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp