Kalp Krizine Neden Olan Etkenler

Kalp Krizine Neden Olan Etkenler

Kalp Krizine Neden Olan Etkenler

Kalp Krizine Neden Olan Etkenler Hakkında Çarpıcı Bilgiler…Kalp Krizine Neden Olan İç Ve Dış Faktörleri Gözüken Veya İlk Planda Gözükmeyen Faktörler Hakkında Uzman Doktorların Hazırladığı Detaylı Bilgiler İçeren Makalemize Aşağıdan Ulaşabilirsiniz.

Kalp krizi nedir, nasıl olur?


Kalp krizi genellikle bir kan pıhtısının kalbi besleyen koroner arterlerden birini tıkaması ile meydana gelir. Kalp kasını besleyen damarlar, koroner arterlerdir. Koroner arterlerin tıkanması ile o arterin beslediği kalp kası zarar görebilir veya tamamen işlevini yitirebilir.

Kalp krizi (miyokard enfarktüsü), önceki yıllarda sıklıkla ölümcül seyretmekte idi. Kalp krizi ve belirtileri konusunda son zamanlarda bilgi düzeyinin artması nedeni ile artık kalp krizi geçiren hastaların çoğu hayatını kaybetmiyor. Yaşam tarzınız, ne yediğiniz, ne sıklıkla egzersiz yaptığınız, stresli bir yaşam tarzına sahip olup olmamanız gibi birçok faktör kalp krizinden sonra iyileşme hızı üzerinde rol oynamaktadır. Buna ek olarak sağlıklı yaşam tarzı aynı zamanda kalp krizi geçirme riskinizi de azaltmaktadır.


Kalp krizi belirtileri nelerdir, birisinin kalp krizi geçirdiği nasıl anlaşılır?


Kalp krizi belirtileri çok çeşitlilik gösterir. Kalp krizi öncesinde ve kalp krizi sırasında en sık görülen belirtiler şunlardır:

  • Göğüste dolgunluk veya sıkışma, baskı hissi (bakınız: panik atak)
  • Göğüs kafesinde yoğunlaşan, omuz ve kola yayılan ağrı (bazen çene ve dişlere bile yayılabilir)
  • Göğüs ağrısının zaman zaman daha da şiddetlenmesi
  • Karın boşluğunun üst kısmında uzun süreli ağrı (bakınız: reflü)
  • Nefes darlığı
  • Terleme
  • Bayılma
  • Mide bulantısı ve kusma


Kalp krizi belirtileri çeşitlilik gösterebilir

Kalp krizi geçiren insanların hepsi aynı belirtileri göstermemektedir. Çoğu zaman kalp krizi sanılanın aksine dramatik bir görüntü ortaya koymaz. Bazı kişilerde hiçbir belirti görülmeyebilir, fakat yine de ne kadar belirti varsa kalp krizi geçiriyor olma ihtimaliniz o kadar yüksektir.

Kalp krizi herhangi bir anda meydana gelebilir, işteyken, spor yaparken, yürürken veya dinlenirken. Bazen kalp krizi çok ani gelişir ve hiçbir belirti görülmeyebilir. Ancak kalp krizi geçiren çoğu insanda saatler, günler ve hatta haftalar öncesinden bazı belirtiler görülür. Kalp krizinin en erken uyarı işareti anjina pektoris (angina pectoris) denilen kalp ağrısıdır. Anjina egzersizle başlayan ve dinlenme ile geçen göğüs ağrısıdır ve kalbe giden kanın geçici bir süre yetersiz kalması nedeniyle oluşur.

İnsanların çoğu kalp krizini kalbin aniden durduğu (cardiac arrest) bir olay sanmaktadır. Ani kalp durmasında sebep kalbin ileti yollarındaki bir sorundur. İleti yollarındaki sorun nedeniyle kalp kası kasılamaz ve durur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp