Kalp Krizinden Sonra Yapılması Gerekenler

Kalp Krizinden Sonra Yapılması Gerekenler

Kalp Krizinden Sonra Yapılması Gerekenler

Kalp Krizinden Sonra Yapılması Gerekenler… Sigara İçmeyin, Fazla Kilolardan Kurtulun, Spor Yapın, Stresi Azaltın., Tansiyon,Kolesterol Ve Şekerinizin İstenilen Sınırlarda Kalmasına Gayret Edin Gibi Vs. Uzman Tavsiyeleri Hakkında Bilgiler Makalede Yer Almaktadır.

KALP KRİZİNDEN SONRA YAŞAM


Bir kalp krizini atlattınız ve hastaneden taburcu oldunuz.Bundan sonra normal hayatınıza dönüş süreciniz ve müsaade edilen aktiviteler,kalbinizin durumuna göre belirlenecektir.Doktorunuz sizinle birlikte bir nekahat dönemi planı hazırlamalıdır.Bir çok kişi normal hayat ve işlerine krizden birkaç ay sonra dönebilmektedir.Ancak kalbinde zayıflama olanlar için bazı sınırlamalar olacaktır.


Normal hayata dönüş yavaş olmalıdır.Kalp krizinden sonraki ilk günlerde istirahat gereklidir.Kalbinizin kendisini toparlamasına yardım edecektir.İyileştikçe aktiviteler arttırılır.İlk günlerden sonra oda içerisinde ve sonra koridorda yürümenize izin verilecektir.Taburcu olmadan önce yapılacak sınırlı bir efor testi ilerisi için faydalı olacaktır.Bu testin sonuçlarına göre doktorunuz,evinizde ve dışarıda yapacağınız aktivitelerin sınırlarını size çizecektir.Böylece bir plan hazırlamak kolaylaşır.

Bazı hastanelerin kalp krizi geçirenler,balon-stent uygulanan hastalar ve by-pass ameliyatı olan hastaları için özel rehabilitasyon programları mevcuttur.Aslında başlangıçta bu programlara dahil olmak hem daha emniyetli olacaktır,hem de kendi başınıza kaldığınızda yapacaklarınıza ışık tutacaktır.

Egzersiz neden önemlidir?Egzersiz hem sağlıklı kişiler hem de kalp hastaları için çok değerlidir.Kalp kasını kuvvetlendirir.Kendinizi daha enerji dolu hissedersiniz.Kilo vermeyi ve sabit kiloda kalmayı kolaylaştırır.Kolesterol ve tansiyonu düşermeye yardımcı olur.

Bunlara dikkat!Kalp krizi sonrası egzersiz kesinlikle doktor önerisi ile yapılmalıdır.Bu önerilere harfiyen uyulmalıdır.İzin verilmeyenler yapılmamalı,sınırlar aşılmamalıdır.Egzersiz sırasında saydıklarımdan herhangi biri olursa egzersiz yapmayı bırakın ve doktorunuz ile görüşün.On dakikayı geçen,aşırı nefes darlığı.Göğüs,çene,boyun veya kollarda ağrı.Baş dönmesi,solukluk,soğuk terleme.Çok hızlı veya düzensiz kalp atımları.Bulantı,kusma.Bacaklarda güçsüzlük,ağrı veya şişme.

Ne tür egzersiz iyidir?En faydalı olanlar tüm vücudu çalıştıranlardır.Yürümek,hafif koşu,yüzme,bisiklet gibi.Doktorunuz kasları güçlendirici hafif ağırlık çalışmaları da ekleyebilir.

Ne sıklıkla spor yapmalıyım?Size verilecek plana uymalısınız.Başlarda yavaş olmalı, zamanla tempoyu arttırmalısınız.Haftada 3-4 gün,20-30 dakika ideal olandır.Sporun başında,5 dakika ısınma ve germe hareketleri yapmayı unutmayın.

İşe ne zaman dönebilirsiniz?Çoğunluk 1-3 ay içerisinde işine başlayabilir.Başta da söylediğim gibi bu süre kalbinizin durumu ve işinizin niteliği ile ilgilidir.Fizik gücü gerektiren veya yoğun stresli bir işe dönüş daha geç olacaktır.En azından başlarda işinizde değişiklikler yapmak gerekebilir.

Cinsel hayatınız.Bu konu ile ilgili ayrı bir bölüm yazmıştım.Tekrar özetlersek,3-4 hafta sonra cinsel hayatınıza dönebilirsiniz,ancak burada da başlarda yavaş ve sakin olmak gerekebilir.Kalp krizi geçirdiniz diye seksten korkmayın.Bu konuyu doktorunuza açmaktan da çekinmeyin.

Son olarak, tekrar bir kriz geçirmemek için yapmanız gerekenleri sıralayalım.Sigara içmeyin.Fazla kilolardan kurtulun.Spor yapın.Stresi azaltın.Tansiyon,kolesterol ve şekerinizin istenilen sınırlarda kalmasına gayret edin.Verilen ilaçları düzenli ve önerildiği sürece kullanın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp