Kalp Kapağında Kireçlenme

Kalp Kapağında Kireçlenme

Kalp Kapağında Kireçlenme hakkında genel bilgiler; Kalp kapağında kireçlenme nedenleri nelerdir, kalp kapağında kireçlenme neden olur, kalp kapağında neden kireçlenmeye rastlanır ve tedavi yöntemleri nelerdir. Bu konular hakkında tüm merak ettiklerinize bu sayfamız üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kalp, vücutta mevcut olan ortalama 5 litre kanı tüm vücuda gönderen bir pompa sistemidir. Yapısı kas dokusundan oluşmuştur. Kalbin içinde dört adet odacık bulunmaktadır (karıncıklar ve kulakcıklar). Kan, bu dört odacığın içinde sürekli ve aynı yönde hareket halindedir. Bu dört odacığın birbiri ile bağlantısını 2 adet kalp kapağı sağlamaktadır.

Vücuda ve akciğerlere kanın gönderildiği damarlar ile kalbin odacıkları arasında ise 2 adet kalp kapağı daha bulunmaktadır. Kalp kapakları kanın doğru yönde akmasını sağlayan oluşumlardır. Sadece bir yönde açılırlar. Kapandıktan sonra, kanın, ters yönde geri kaçmasını engellerler. 4 adet kalp kapakcığından;

Aort kapak: Kalbten tüm vücuda kanın çıktığı sol karıncık ile bu kanın vücuda gönderildiği damar arasındaki kapağa aort kapak denilmektedir. Vücudun en büyük damarı olan aort damarı ile kalp arasındaki oluşumdur. Mitral kapak: Kalbin sol tarafındaki karıncık ve kulakcığı birbirine bağlayan kapağa mitral kapak denir. Triküspit kapak: Kalbin sağ tarafındaki karıncık ve kulakcığı birbirine bağlayan kapağa triküspit kapak denilmektedir. Pulmoner kapak: Kalpten akciğere kanın gönderildiği sağ karıncık ile akciğer atardamarı arasında ise pulmoner kapak bulunmaktadır.

Kalp kapak hastalıklarının kısaca nedenlerini sıralayacak olursak.

  • Romatizmal ateş (ülkemizde kalp kapak hastalıklarının en sık nedeni budur)
  • Genetik kalp kapak hastalıkları
  • İleri yaşa bağlı kapak yapısının bozulması
  • Kapak enfeksiyonlarına bağlı oluşabilir.

Kalp kapaklarının yapısının bozulması nedeniyle, yapı ve işlevleri bozulur. Kalp kapak hastalıklarında darlık, yetmezlik veya her iki formun bir arada görüldüğü karma kapak hastalığı ile karşılaşılabilmektedir. Kapak alanında bir darlık sonucu kanın geçişi zorlaşır, yetmezlikte ise geri kaçan kan kalbin yükünü arttırır.

Her iki durumda da kalp adalesi zorlanır ve kalbin odacıkları genişleyerek kalp büyümesine neden olur. Kalbin normal fonksiyonları bozularak, kalp yetmezliği meydana gelir. Bu kapaklar içinde en çok mitral ve aort kapaklar hastalanır.

Kapak hastalıklarında şikayet

Özellikle ilk zamanlar egzersiz sırasında ortaya çıkan çabuk yorulma ve nefes darlığıdır. Gece uyandıran nefes darlığı, çarpıntı atakları, özellikle aort kapak darlığında bayılma ve göğüs ağrısı vb. şikayetler görülebilmektedir. Hastalığın ileri safhalarında bu şikayetler artabilir. Bu tür şikayetleri olan kişilerin bir doktor muayanesi ile kontrolden geçmeleri uygun olacaktır.

Tanı

Kalp kapakçıklarındaki darlık ve/veya yetmezlikler hekimin, hastanın kalbini dinlediği steteskop ile tespit edilebilir. Bu tür kalp kapak rahatsızlıkları muayenede 'üfürüm' dediğimiz dinleme bulgusuna neden olmaktadır. Doktorunuz kalp seslerini dinleyerek bir kalp kapak hastalığı olup olmadığını anlayabilir.

Kesin tanı ekokardiografi ve anjiografi denilen ileri tetkikler ile konulur. Ekokardiografi, göğüs bölgesine konulan bir alet ile kalbin ultrasonografik görüntülerini alan bir cihazdır. Genç hastalarda çoğunlukla ekokardiografi yeterli olabilmektedir. Anjiografi ise kalp damarlarının içerisine verilen özel bir sıvı ile kalp damarlarının yapısının incelenmesidir.

İleri yaşdaki hastalarda kalp kapak hastalığı ile birlikte kalp damarlarında bir hastalıkda olup olmadığını değerlendirmek açısından koroner veya kalp-damar anjiografisi ile beraber yapılmaktadır.

Yorumlar

  • Vol*** Aka*
    7 yıl önce
    Iyi gunler benim sikayetim nisanlim hakkinda gece yarilari nefes darligi bayilmalar carpintilar oluy gun icindede yine ayni sekilde bayilmalar olabiliy. Nefes darligi oluy hastaneye gittiginde kalbinin sol kapakciginin kireclenmis oldugunu soylediler kendim arastirmak istedim yardimci olurmusunuz simdiden cok tesekkur ederim tedavisi hakkinda bilgi vermenizi istiyum iyi calismalar
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Kalp yetersizliği kalbin kan dolaşımını sağlamaktaki yetersizliğine bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. bitkisel tedavi kürümüz için tıklayınız.Yada daha detaylı bilgi için bilgi hattımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz. Bilgi hattı:0224 2-3-4-5-6-7-8
  • Ozn** Bay****
    6 yıl önce
    Mrb benim aum esimin kalp kapakciginda kirecleme oldugu soylendi gecermi ne onerirsiniz
    • Şifalı Bitkilerim
      6 yıl önce
      Alıç kapsülü kalbi kuvvetlendirir ve damar sertliğine karşı koruyucudur, kalp krizi riskini azaltır, beyne kan akışını arttırır, uykusuzluğa iyi gelir, yüksek tansiyonu düşürür ve mideyi kuvvetlendirici yardımcı bitkisel gıda takviyesidir.Detaylı bilgi için tıklayınız. Bilgi Hattı :0224 234 56 78

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp