Kadınlarda Adet Görememe Sorunu

Kadınlarda Adet Görememe Sorunu Hakkında Bilgiyi Burda bulabilirsiniz. Üreme çağında bir bayanda düzenli adet kanaması birçok organ sisteminin karşılıklı etkileşimiyle meydana gelen bir nevi mucizevi bir olaydır.

Bu sistemlerdeki herhangi bir aksama, adet düzeninde bozulmaya ve adet görememeye sebep olabilir. Düzenli bir adet dönemiyle adet kanamasını oluşturan mekanizma olarak ilk başta beyinde potalans adı verilen bir bölgeden sağlanan bir hormonun etkisiyle yine beynin alt bölgesindeki bir salgı bezinden kana iki adet uyarıcı hormon verilir.

Bu hormonlar yumurtalıkları etkileyerek, yumurta atılımını sağlar ve aynı zamanda kana dişilik hormonu olarak östrojen verilmesini sağlar. Eğer gebelik oluşmamışsa, yumurtlama sonrası oluşan sıvı keseciğinden salgılanan hormonun süresinin dolması sonucunda kalınlaşmış olan rahim iç tabası dökülmeye başlar ve biz buna adet kanaması deriz.

Düzenli bir adet kanamasının gerçekleşebilmesi için birbirleriyle iletişim halinde olması gereken ve sağlıklı bir şekilde yürümesi gereken organ sistemlerini dört ana gruba ayırabiliriz.

Birinci grupta rahim iç tabasının dökülebilmesi için açık düzenli bir genital kanalın yani bir akış yoluna ihtiyaç vardır.İkinci grupta yumurtlamayla birlikte düzenli bir hormon salımınının oluşmasına gerek vardır.Üçüncü grupta ise bu yumurtalığı etkileyen hormonların düzenli bir şekilde salınması gerekir.

Dördüncü grupta ise beynin daha üst bölgesi olup tüm bu üst bölgelerin düzenli bir uyarı vererek yumurtlamayı sağlıklı bir şekilde uyarması gerekir. Adet kanamasındaki aksamaları veya adet görememeyi bu temel mekanizmayı oluşturan ana gruplarda herhangi birindeki aksama oluşturabilir. Dolayısıyla inceleme sırasında nerde olduğunun belirlenmesi ve buna göre çözüme gidilmesi gerekir.

Adet görememenin sebebi anlaşıldıktan sonra buna yönelik tedavi yapılması gerekir. Burada psikiyatri, beyin cerrahisi ve dahilliye uzmanlarını da bulunan sebebe göre içerecek şekilde multidisipliner bir yaklaşım söz konusudur. İlk akla gelmesi gereken olası bir gebeliğin tanısı konulmalı ve buna göre gebelik takibine başlanmalıdır. Gebelik olmaması durumunda ise bulunan sebeplere göre tedavilere yönelinir.

Burada kromozal bozukluklarda maalesef yapılabilecek herhangi bir şey yoktur. Çünkü yumurtalık dokusu oluşmadığı için yumurtlama oluşmamakta veya genital sistemler doğumsal olarak oluşmadığı için adet kanaması görülmemektedir.

Yine bunun yanında yumurtalıkların erken rezervinin kaybolması yani erken menopoz durumlarında ise yine süreci etkileyecek birşey yapılamamakla beraber sonrasında getireceği yaşam kalitesiyle de ilgili sorunlar açısından uygun menapozal tedaviye hemen başlanmalıdır. Hipofiz bezi tümörlerinde ise yaklaşım medikal tedavi yani ilaç tedavisi olabildiği gibi duruma göre beyin cerrahisiyle birlikte cerrahi tedavide gerektirebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp