Kadında Adet Sorunları

Kadında Adet Sorunları :

Ergenlikten sonra menopoza kadar, her ay adet kanamasının görülmesi; kadının ona özgü farklılıklarının en başında gelenidir. Kadın için her ay bir temizlenme, her ay bir yeniden başlama, kimisi için her ay sancılı günlerin habercisi olan bu dönem, biz jinekologlar için de önemlidir. Sağlıklı kadının sağlıklı çalışan bir adet düzeni vardır ve bu, muayene öncesi jinekologların sıkı sıkıya sorguladıkları bir konudur. Kadın üreme yollarındaki herhangi bir rahatsızlığın çoğu zaman ilk belirtisi düzenli görülen adetlerin düzensizleşmeye başlamasıdır. Kadınların en sık jinekologa başvurma nedeni de adet düzenindeki gecikmeler, uzamalar, ara kanamalar vs. 'dir.
Peki, adet kanaması nasıl oluşmaktadır? Her ay tekrarlanan kanamaların kaynağı nedir?
Ergenlik: döneminden menopoza kadar her kadının ayda bir kez adet görmesi, kadın bedenindeki ayda bir tekrarlanan hormonal döngünün bir sonucudur.
Hipofizden kana verilen PSH ve LH, yumurtalıklarda östrojen ve progesteron salgılanmasına neden olmaktadır. Bu hormonlar rahim iç zarında farklı etkiler meydana getirmekte ve sonuçta her ay adet kanaması sağlanmaktadır.
Her 30 günde bir adet gören bir kadında ilk 15 günlük döneme yani iki adet ortasına kadar olan süreye foliküler gelişme dönemi denir. Bu dönemde hipofizden üretilen folikül geliştiren hormon (PSH) etkisi ile yumurtalıklarda hem yumurta hücreleri gelişir, hem de kana yüksek miktarda östrojen verilir. Bu yüksek östrojen rahim iç zarı kalınlığını arttırır. Ortalama 15 günlük bu dönem, gelişen yumurta hücresinin çatlaması ve yumurtalıklardan tüplere atılması ile sonlanır. Ondan sonra hipofizden salgılanan LH dediğimiz hormon etkisi ile yumurtalıklardan esas olarak progesteron üretilir ve rahim iç zarı, gebeliğin içine yerleşebilmesi için hazırlanır. Eğer cinsel birleşme ve yumurtanın sperm ile döllenmesi gerçekleşirse embriyo rahim içine yerleşir ve o ayın sonunda beklenen adet görülmez. Eğer döllenme ve gebelik gerçekleşmezse kalınlaşmış rahim iç zarı ay sonundaki kanama ile atılır, yani adet kanaması meydana gelir.
Her ay tekrarlanan bu hormonal döngünün herhangi bir kademesinde aksaklık meydana gelmesi, adet kanamasının düzeninin bozulması ile kendisini göstermektedir.
Adet düzensizliklerinin en sık görülen nedeni, hormonal aksaklıklardır.
Kadın üreme yollarının sağlıklı olduğunun göstergesi olan adet kanamasının normali nedir? 10 gün adet gören bir kadın normal adet görüyor sayılabilir mi? Ya da her 20 günde adet gören bir kadının adetlerine düzenlidir denebilir mi? Bu soruların yanıtını bilmek her kadının sorumluluğudur.
Tabi ki kadın jinekologundan merak ettiği sağlık sorularının yanıtını bir öğrenecektir, ancak her kadın temel kadın sağlığı bilgilerini doğru ve tam olarak öğrenmelidir.
Normal adet kanaması; her 21 ila 35 günde bir, ortalama 28 günde bir olur.
En az 2, en çok 8 gün, ortalama 5 gün sürer.
Normal pedlerden günde en fazla 4 ped kanama olmalıdır.
Normal adet kanaması ile her ay en fazla 50 cc, ortalama 35 cc kan kaybedilir.
Demek ki, normal adet düzeninin "sınırları" vardır. Bir kadın bir ay 3 gün, öbür ay 6 gün adet görürse her ikisi de normal sınırlardadır. İki adetinin arası 23 gün olan kadın da sağlıklıdır, 33 gün olan kadın da… Bu sınırlar aşıldığında adetin düzensizliğinden bahsedilir.
Düzensiz kanamaların çeşitli nedenleri olabilir. Kadın ve üreme yolları; dış etkenlerden ve kadının diğer organlarına ait hastalıklardan hemen etkilenmektedir. Bununda ilk belirtisi çoğu zaman kanamaların düzensizleşmesi şeklinde olmaktadır.
En çok görülen nedenler;
Hormonal bozukluklar,
• Guatr ve tiroid bezi hastalıkları,
• Gebeliğe ait sorunlar (düşükler, dış gebelik, ölü doğumlar),
• Karaciğer hastalıkları,
• Rahim kanseri (özellikle 40 ‘ 11 yaşlarda olan, obez, uzun süredir adet düzen
• Kadın üreme yollarına ait myom, kist, polip gibi bozukluklar, sizliği olan kadınlarda),
• Spiralin yanlış yerleştirilmesi,
• Aşırı stres,
• Doğum kontrol haplarının uzun süreli ve yanlış kullanımı
• Hızlı kilo kaybı,
• Aşırı egzersiz yapılması,
• Polikistik yumurtalık hastalığı
• Enfeksiyonlardır.
•Kan Pıhtılaşma Bozuklukları
içinde bulunduğu şartlara çok duyarlı olması nedeniyle kadının ruhsal sağlığını bozacak önemli günlük stresler de adet düzenini bozabilmektedir. Örneğin sınav zamanları birçok genç kız aylarca adet görmemektedir, ya da yakınlarını kaybetmiş kadınlarda adet düzeni hemen bozulmaktadır.
Tüm bu nedenler olmasa bile bazen kadında düzensiz kanamalar olabilmektedir.
Jinekologlar için soru işareti olan, bir nedeni bulunamayan bu tür adet düzensizlikleride çoğu zaman tedavi edilebilmektedir.
Adet düzensizlikleri kadın hayat yelpazesinin iki ucunda daha sık görülür. İlk adetten sonraki yıllar ve menopoza yaklaşılan yıllarda hormonal dalgalanmalar ve düzensiz kanamalar daha sık meydana gelir.
Düzensiz Kanamalar
Sık ve Seyrek Kanamalar

Eğer kadının iki adetinin başlangıç günleri arasında 21 günden daha kısa bir zaman varsa bu kanamalar düzenli de olsa sık ve anormal kabul edilir.
Eğer kadının iki adetinin başlangıç günleri arasında 35 günden fazla bir süre varsa bu da anormal kabul edilir. Gerek sık kanamaların gerekse seyrek kanamaların en çok görülen nedeni hormonal bozukluklardır.
Her ikisi de genç kızlarda ve menopoza yakın kadınlarda daha fazla olur. Bu durumda bir jinekologa başvurmak gerekir.
Kanamanın Çok üzün Sürmesi
Normal kanama en fazla 8 gün sürer. Bundan daha uzun süren kanamalar anormal kabul edilir. Kadın her ay düzenli adet görse de bir haftadan uzun süren kanamalar anormaldir. Birçok kadın bu durumu dikkate almaz, oysa fazla kanamalar kadının kansızlığına, onun kolay enfeksiyon kapmasına neden olmaktadırlar.Spirali olan hanımlarda adet kanaması 8 günden uzun sürebilir. Spiralin yan etkilerinden biri; kanamanın ilk ve son günlerinde lekelenme tarzında olmak üzere adet kanamalarının uzun sürmesidir. Hormonal bozukluklar dışında rahim zarı ile ilgili polip varlığında ya da hiperplazi dediğimiz rahim zarının kalınlaşması durumunda genelde adetler günler boyu sürer. Böyle durumlarda bir jinekologa başvurmak, gerekli tetkikleri yaptırıp uygun tedavileri faydalanmak gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp