Kabız Yapan Yiyecekler

Kabız Yapan Yiyecekler :

Kabızlık sindirim sisteminde yaşanan sorunlar, düzensiz beslenme, su eksikliği nedeniyle haftada 3 kereden az tuvalete çıkma, dışkının sert ve kuru olması durumudur.

Besin lifi içeren sebze ve meyvelerden bol miktarda tüketmek, günde en az 8 bardak su içmek dışında kabızlığa yol açtığı bilinen çikolata, kahve, kola, muz gibi gıdalardan uzak durmak şikayetlerinizi azaltacaktır.

Kabızlık bazen düzenli olarak kullanılan ilaçların yan etkisi veya sindirim sistemindeki diğer sorunların bir belirtisi olarak ortaya çıkabileceğinden 10 günden uzun süren kabızlık için doktora görünmeniz tavsiye edilir.

Kabızlığa Neden Olan Besinler

Çikolata: Çikolata, gıdaların yol açtığı kabızlık nedenleri arasında en sık görülenidir. Düşük lif ve yüksek şeker içeren işlenmiş çikolata kabız yapan yiyeceklerin ilk sırasındadır.

Beyaz Ekmek: Az oranda lif içeren işlenmiş beyaz ekmek kabızlık şikayeti olanlara önerilmemektedir. Kabız yapan yiyecekler listesinde çikolatanın hemen altında yer alan beyaz ekmek dışında işlenmiş buğday, çavdar ve arpa ürünlerinden bağırsak hareketi sağlamak için kaçınmak gerekir.

Peynir, Dondurma: Yüksek orada şeker ve yağ içeren süt ürünleri kabızlık yapabilir. Yağlı peynir ve şekerli dondurma dışında puding, şekerleme tüketimi kabızlık döneminde azaltılmalıdır. Bir diğer süt ürünü olan yoğurt ise sindirime yarayan, bağırsaklardaki iyi bakterilerin sayısını arttırarak kabızlığın tedavisine yardımcı olur.

Kafein: Kafein içeren kahve, kola, çay gibi içecekler kabızlığı şiddetlendirir. Bunun nedeni kafeinin vücudu susuz bırakması ve sindirim için gereken suyun sağlanamamasıdır.

Rafine ve İşlenmiş Yiyecekler: İşlenmiş gıda tüketenlerin daha sık kabızlık yaşadığı bilinmektedir. Pizza, hamburger, patates cipsi, konserve gibi hazır gıdalar hazırlanırken sindirime yardımcı olan liflerin çoğunluğu çıkarılmaktadır.

Kabızlığın Diğer Nedenleri

Antibiyotiklerin de dahil olduğu pek çok ilaç sindirimi yavaşlatarak kabızlığa yol açmaktadır. Bu ilaçlar arasında ilk sıralarda alüminyum hidroksit ve kalsiyum karbonatlı antasitler, antispazmodik ilaçlar, antidepresanlar, demir takviyesi tabletleri, ağrı kesiciler ve antikonvülzan ilaçlar gösterilmektedir.

Sürekli ilaç kullanmanızı gerektiren bir rahatsızlığınız varsa doktorunuza danışarak kabızlık için ek bir ilaç tavsiyesi isteyebilirsiniz. Antibiyotikler hastalığa neden olan bakterileri öldürürken bağırsaklarda sindirimi sağlayan iyi bakterilerin sayısını da azalttığından bu dönemde probiyotik ürünler tüketebilirsiniz.

Seyahat sırasında hava ve tüketilen gıdaların değişimi nedeniyle kabızlık yaşamak normaldir. İlk 3-4 günden sonra bağırsak hareketleri eski düzenine geri dönecektir. Bu sırada bol bol sıvı tüketmek, hareket etmek ve normalden çok farklı gıdalar yememek kabızlığın süresini azaltabilir.

Gebelik döneminde hormon değişikliklerine, sıvı alımına, basura bağlı olarak kabızlık yaşanabilir.

Kabızlığın Belirtileri

  • Bağırsak hareketlerinde yavaşlık
  • Seyrek tuvalete çıkma ve zorlanma
  • Ikınmaya neden olan sert dışkı
  • Kramp benzeri karın ağrıları
  • Aşırı gaz ve şişkinlik hissi
  • Bulantı, kusma ve gaz çıkarmada zorlanma
  • İştah kaybı
  • Ağız kokusu ve ağızda kötü tat

Ne Zaman Doktora Gitmeli?

Kabızlık oldukça sıkıntı verici bir rahatsızlık olmasına karşın genellikle sağlığı tehdit etmez ve uygun bir beslenme programıyla önemli ölçüde tedavi edilebilir. Ancak bazı durumlarda, başka belirtilerle birlikte görüldüğünde doktora gitmek ve acil yardım almak gerekebilir.

  • 3 haftadan uzun süren rahatsızlıklarda
  • Bağırsaklarda hareket sırasında anüste şiddetli ağrılar varsa
  • Yorgunluk gibi diğer belirtilerle birlikte görüldüğünde
  • Rektal kanama varsa
  • Tekrarlayan kusma görülüyorsa
  • Ateş ve karın ağrısı varsa

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp