İyileşmeyen Yaralar İçin Bant

İyileşmeyen Yaralar İçin Bant :
Çocuğun herhangi bir yerinde hafif bir kesik ya da çizik olduğu zaman, musluk suyu ve sabunlu su ile yara iyice yıknıp temizlendikten sonra yara yeri tekrar bol su ile durulanmalıdır. Musluk suyunun temizliğinden emin olunmayan durumlarda, kaynatıldıktan sonra soğutulmuş su veya serum fizyolojik kullanılmalı, arkasından yara yüzeyi oksijenli su ile temizlenmelidir.
Ardından yaranın çevresi pamuğa batırılmış povidon iyot (battigon sol. Betadin sol.) ile temizlenmelidir (bu solüsyonlar yara yüzeyi ne sürülürse doku tahribatı yaparlar). Kesiğin üzerine antibiyotikli merhem sürülmemelidir. Yarayı temiz tutmak için üzeri yara bandı ile kapatılmalıdır.
Kesik yerinde kanama varsa, temiz bir bez veya tercihen gazlı bezle yara üzerine birkaç dakika süre ile bastırılmalıdır (tampon yapılmalı). Yara iyileşene kadar (yara küçük ise yara bandı yara büyük ise gazlı bez sargı bezi ile sarılabilir) pansuman yapılıp her gün değiştirilmelidir. Yara iyileşmeden yara bandı veya sargı bezi çıkartılmamalıdır. Ortalama yara iyileşme süresi 7-10 gündür.
Doktora Gidilmesi Gerekli Durumlar Şunlardır:
• Parçalı kesikler
• Yüzde iz bırakabilecek kesikler
• Paslı çivi batması (tetanos olabileceği düşüncesiyle)
• Geniş ve derin olan kesikler
• Toprakla kirlenmiş yaralar (tetanos olabileceği düşüncesiyle)
• Her türlü hayvan ısırıkları (çocuğu ısıran hayvanın kuduz olup olmadığının öğrenilmesi bakımından yakalanması çok önemlidir. Ayrıca hayvan kesinlikle öldürülmemelidir).
Kesiklerin büyük bir çoğunluğu birkaç dakika süre ile kanar. Kanamanın uzamaması ve tehlikeli olmaması için, el, kol, ayak ve bacaklardaki kanamalarda yaralanmış uzuv yukarı kaldırılıp yüksekte tutularak kanama önlenebilir. Yukarıda belirtildiği gibi temiz bir bez parçası yardımıyla veya gazlı bezle kanayan yere baskı uygulanabilir. Bu süre kanayan bölgenin büyüklüğüne göre 15 dakika veya gerekirse daha da uzun olabilir.
Buna rağmen kanama durdurulamazsa hasta en yakın bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Ancak bu sürede kanama fazla ise kanayan yerin üst bölgesinden bir bez parçası, kravat veya kemer ile sıkıca bağlanmalıdır. Gidilecek sağlık kuruluşu uzak ise, kan dolaşımını tamamen engellemek için her yarım saatte bir bağ 2 dakika süre ile gevşetilip kesiğin ucundaki kısma da kan gidişi sağlandıktan sonra tekrar bağlanmalıdır.
Kanayan bölgeye kanama daha erken dursun düşüncesi ile kağıt, sigara tütünü, kül veya toprak konulması son derece yanlıştır. Bu durum tetanos veya gazlı kangren oluşumunu arttırmaktan başka bir işe yaramayacaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp