İştahsızlık Yapan Yiyecekler

İştahsızlık Yapan Yiyecekler

1. Salatalık
Düşük kalori ve yüksek su içeren salatalık, formda kalmanızı ve zayıflamanızı sağlar. Sadace bir salatalıkta sadece 45 kalori vardır.

2. Kırmızı üzüm
Bir kasede ortalama 80 kalori içerir, soğuk üzüm tatlı isteğinizi karşılayan mükemmel bir seçenek olabilir.

3. Yaz salatası
Ağırlıklı olarak düşük kalorili yaz sebzeleri içeren yaz salataları, kalori bakımından oldukça düşük ancak doyurucu ve zayıflatıcıdır.

4. Soğuk filtre kahve
Kafein sizi canlandırır.. Kaymaksız süt eklenmiş filtre kahve, kan şekeri seviyenizin normal kalmasına ve metabolizmanızın çalışmaya devam etmesine yardımcı olur.

5. Izgarada pişirilmiş sebzeler..
Mantar, soğan, dolmalık biberler, kabak, patlıcan, kuş konmaz gibi sebzeleri ızgarada pişirin. Hem hazırlaması kolay hem de düşük kalorilidir.. Zeyinyağı ile hafifçe yağladığınız sebzeler, tuz eklenerek yenilebilir.

6. Yağsız patlamış mısır
Mısır yağda yapıldığında kilo almanıza neden olabilir. Ancak bir kase yağsız patlamış mısırda sadece 30 kalori ve 2 gr lif bulunur. Bunu yiyerek de zayıf kalabilirsiniz.

7. Yağsız çeşnili yoğurt
Serinlemenin en doğal yolu yoğurt aynı zamanda zayıflamanıza da yardımcı oluyor. Yağsız yoğurdun içerdiği karbonhidrat ve protein uzun süre tok hissetmenizi sağlar.

8. Şekersiz buzlu çay
İlk başta 'şekersiz' tanımlaması size hoş gözükmeyebilir. Kalorisiz doğal içecek buzlu çayınıza taze meyve dilimleri ekleyerek içeceğinizi tatlandırabilir, gecenizi serinletebilirsiniz.

9. Karpuz
Bol bol karpuz yiyin.. Su ve C vitamini bakımından zengin olan karpuzun bir kasesi veya suyu sadece 80 kaloridir.

10. Çorba
Midenizi yeni yapılmış ve biraz soğumaya bırakılmış domates çorbası ile doldurun. Bir kase çorba sadece 50 ila 100 kalori arasındadır.

İştahsızlığa Ne Yapılmalıdır

. Yemek porsiyonları annenin kendi ölçüsüne göre değil, çocuğun gereksinimine göre ayarlanır.

. Yemek için yeterli zaman verilir. Ancak yarım saatten fazla uzamasına da izin verilmez.

. Bir öğünde verilen besin reddedildiyse, tamamen farklı bir besin denenir. Onun da reddedilmesi halinde, bir sonraki öğüne kadar herhangi bir besin verilmeden beklenir.

. Ara öğünlerin, küçük porsiyonlar şeklinde olmasına dikkat edilir. Aksi halde bir sonraki ana öğünün yenmesi engellenir.

. Ödül olarak şeker vgibi besinlerin verilmemesine özen gösterilir.

. Yiyecekler çocukların kolay yiyebileceği türden hazırlanır. Örneğin, küçük dilimlenmiş havuç, salatalık, küçük şekillenmiş köfte, sigara böreği, karikatürize edilmiş kurabiye, kek vb. besinler çocuklar tarafından kolay tüketilir.

. Çocuklar anlatılanı değil, gördüklerini taklit ederek öğrenirler. Bu nedenle anne-baba ve çocuğun bakımından sorumlu diğer kişilerin olumlu yeme davranışı içinde olmaları gerekir.

. Öğünlerin belirli saatlerde yapılmasına dikkat edilir.

İştahsızlık Nedenleri

Kişinin yaşadığı bazı mide ve bağırsak rahatsızlıkları, iştahsızlık hastalığına sebep olabilmektedir. Özellikle midenizde hassasiyetler ve mide yaraları, bağırsaklarda oluşan yaralar iştahsızlık yapabilir. Kişi bu yara ve hassasiyetler ortaya çıkan gaz sıkıntısı, mide bulantısı gibi nedenlerle yemek yemek istemez. Bunların yanında bazı tehlikeli kanser türleri de iştahsızlık nedenleri olabilir. Bu sebeple iştahsızlık sorunu yaşadığınızda bunu önemsemeli ve gerekli tahlilleri yaptırmalısınız. Ayrıca bir takım beslenme yetersizliği gibi hastalıklarda iştahsızlığın sebeplerinden olabilir. Örneğin çinko ve demir eksikliğine bağlı anemi hastalıklarında iştahsızlık görülebilir.

İştahsızlığın psikolojik sebepleri nelerdir?

Kişi sosyal hayatında büyük üzüntüler yaşamış ise yemek yemek dürtüsünü kaybedebilir. Ani ölümden kaynaklanan kayıplar, kişinin depresyona girmesi, işini kaybetmesi gibi büyük psikolojik yıkımlar yaşaması ile beyni bu sorunlarla fazlaca meşgul olup yemek yemeyi unutabilir, erteleyebilir ve yemek yemek istediğinde mide bulantıları yaşayarak beslenmeden uzaklaşarak iştahsızlık problemi ile baş başa kalabilir.

İştahsızlığın fiziksel nedenleri nelerdir?

Kişinin yaşadığı iştahsızlık 2 haftayı geçmesine rağmen hala devam ediyorsa, bu sorunu ciddiye alması gerekir. Zira iştahsızlık beyin merkezinden ortaya çıkan bir sorundur ve bu sorun neden ortaya çıktığı araştırılmalıdır. Çünkü beyinden kaynaklanan bir tümörün iştahsızlığa sebep olduğu riski göz ardı edilmemelidir. Bunun yanında kişi diş ağrısı gibi dişle ilgili sorunlar yaşıyorsa, mide sorunları var ise, yutkunma güçlüğü çekiyorsa, sık sık yüksek ateşlenme yaşıyorsa muhtemelen iştahsızlık sorunu yaşayacaktır. Ayrıca bazı kanser türleri de iştahsızlık durumu baş gösterebilir. Bunun dışında aneroksiya hastalığı da hat safhaya ulaşmış ise kişi sürekli iştahsızlık sorunu yaşar.

İştahsızlık vücudu nasıl etkiler?

Kişi iştahsızlık sorunu yaşamaya başladığında, kabızlık, hazımsızlık, gaz sancıları, sinirlilik gibi sorunlar yaşamaya başlar. Bunun yanında iştahsızlıkla gelen vitamin eksiklikleri kişide saç, tırnak gibi bölgelerde bir takım sorunlar yaşamaya başlar.

Yaşlılıkta iştahsızlığın sebepleri nelerdir?
Kişi yaşlandıkça ağzının içinde tat alma tomurcukları azalarak kişi yediklerinden tat alamadığı için iştahsızlık sorunu baş gösterebilir. Kişi tatlı ve tuzlu besinleri ayırt etme sorunu ortaya çıkmaya başlar. Bunun yanında kişi yaşlandıkça midenin eritme kapasitesi yavaşladığı için, kişi daha geç acıktığı için daha iştahsız bir hale bürünebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp