işitme kaybı tedavisi bitkisel

İşitme Kayıpları :

İşitme kaybını yaratan hastalık dış ve orta kulakta yerleşmişse (kepçe anomalileri, dış kulak yolunun oluşmadığı durumlar, kulak zarı hastalıkları, orta kulak kemikçiklerinin çeşitli hastalıkları buna dahildir.) buna sesin iç kulağa iletilmesinde sorun olduğu için iletim tipi işitme kaybı adı verilir.

İç kulak ve/veya işitme sinirinin etkilendiği doğumsal veya edinsel hastalıklarda o kulağın sesi algılamasında bozukluk olduğu için alıcı (sensorinöral) tip işitme kaybı oluşur.

Alıcı tip işitme kaybında hastalığın hangi noktada sınırlı olduğunu (iç kulakta, işitme sinirinde veya her ikisinde) geleneksel işitme testleriyle belirlemek zor olduğu için her iki organın tutulması söz konusuymuş gibi kabul edilir.

Ancak doğumsal işitme kayıplarının genellikle iç kulak kökenli olduğu, edinsel işitme kayıplarının hem iç kulak hem işitme siniri veya ayrı ayrı her birini tutabileceği söylenebilir. Doğumsal işitme kayıplarında iç kulak kökenli olma olasılığı çok yüksek olduğu için tam tedavi olasılığı zayıftır.

Buna karşılık yetişkinlerde sonradan edinilen hastalıklara bağlı olarak gelişen işitme kaybında bu işitme kaybının tedavi edilebilme olasılığı da göz önüne alınmalıdır.

İşitme kaybı tiplerini 5 temel grupta ele almak mümkündür.

1- İletim tipi işitme kaybı

2- Sensörinöral (S/N) işitme kaybı

3-Mikst tip işitme kaybı

4-Fonksiyonel işitme kaybı

5-Santral işitme kaybı

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp