İshal Tedavileri

İshal Tedavileri

İshalin etkili bir şekilde tedavisi için bilinmesi gereken tüm detaylar burada

İshalin Tedavisi

İshalin tedavisi, nedene göre değişir, ancak temel tedavisi basittir.

İlk ilke ağızdan fazla sıvı almaktır.Hasta istemiyorsa yemek konusunda (özellikle başlangıçta) ısrar edilmemelidir.


İlaçlar bağırsakların çalışmasını azaltarak besin maddelerinin geçişini yavaşlatmaya yardımcı olabilirler. Dışkının birikmesi ve bağırsakların çalışmasını yavaşlatmak için kullanılan başlıca ilaçlar kaolin ve morfindir.

Bazı besin zehirlenmelerinde (özellikle bakterilerin neden olduklarında) ya da dizanterde, sulfonamitler (bakterilerle savaşan sulfa içeren ilaçlar) ya da antibiyotikler yararlı olabilir. Kolerada, ishal ile yitirilen sıvının yerine konması zorunludur. Antibiyotiklerin önemi ikinci sıradadır. Hasta kirli yiyecek ve içecekten uzak durmalı ve genel temizliğe çok özen göstermelidir.

Kolit ise, beslenme biçiminin değiştirilmesi, enfeksiyon için sulfonamit ya da antibiyotik kürleri ve duygusal sorunlar için psikoterapi ile tedavi edilebilir.

Bebeklerde ishal, özellikle dışkı normalden çok daha sulu ise önemlidir. Bebeğe katı yiyecekler verilmemeli, onun yerine bol su verilmelidir. Eğer bebeğin genel durumu iyiyse ve bol sıvı alıyorsa, 24 saat sıkı gözlem altından tutmak yeterli olabilir. Ancak genel durumu bozuksa, kusuyorsa ya da dışkıda kan varsa, doktorun inceleyebilmesi için bir kirli bezi saklayıp, hemen doktor çağırmak gerekir.

Doktor bütün besinleri kesip, yalnız sıvı verilmesini önerebilir; hatta tuz çözeltileriyle tuz yitimini karşılamaya çalışabilir. Küçük bebeklere genellikle ishali duduracak ilaç verilmez. Önemsiz ishaller çoğunlukla kendiliğinden düzelir, daha ciddi durumlarda ise hastane bakımı gerekir.

Sonuç

Çoğu vakada ishal birkaç günde geçerek, sonradan herhangi bir sorun yaratmaz. Eğer ishal nedeni enfeksiyon ise, tedavi ile belirtiler düzelir.

İshal çoğunlukla kısa sürede geçen bir rahatsızlık olarak seyreder. Ancak ciddi bir enfeksiyon ya da bağırsak rahatsızlığına bağlıysa uzun sürer ve asıl nedene göre başka belirtiler de görülür.

İshalin seyri, niteliği, başka belirtilerin olup olmaması, çoğu zaman tanı koymak için yeterlidir ama bazen dışkıdan alınacak örneğin labaratuvarda incelenmesi gerekir. En etkili tedavi, nedene yönelik tedavidir. Bu nedenle inatçı ishallerde kendi kendinize tedaviye başvurmayıp bir doktora görünmek yerinde olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp