İshal Ne Yapmak Gerekir?

İshal Ne Yapmak Gerekir? : Akut ve kronik biçimler arasında aynm yapmanın tedavi açısından yararı var­dır. Akut biçimler ile kronik ishalin akut döneminde hekimin yapması gere­ken şey önemli düzeydeki su ve tuz kaybım karşılamaktır. Dışkılama sayısı arttıkça sıvı kaybı da artar.Bu koşullarda, vücudun su ve tuz dengesini sağlamak amacıyla damar yoluyla tuzlu su eriyikleri verilir. Daha hafif olgularda tedavi beslenme önlem­leriyle uygulanır. Açık çay, çiğ elma ya da havuç püresi, pirinç lapası, hafif tuzlu sebze çorbası ile birlikte pirinçsuyu verilir. İlk 24 saatte yeterli su ve öbür sıvıların verilmesi gerekir.

Daha sonra sıvı miktarı vücudun su gereksi­nimine göre ayarlanır.Akut ishal nöbetlerinde, kronik is­hale yol açan öteki kalınbağırsak hasta­lıklarında (ülserli kolit ve divertikül hastalığı) ya da iltihaplarında posası az bir diyet uygulanır. Bu tür beslenme ile bir yandan uygun besinlerin alınması, sağlanırken, öte yandan da bağırsakta yeterince sindirilemeyen ve emileme- yen besinlerin kalması önlenir. Emile- meyen besinlerin başlıcalan selüloz ve bitkisel lifler açısından zengin olanlar­dır. Bu besinler, yemeklerden sonra mi­de ve bağırsaklarında aşırı gaz biriken kişilerce ve kama yapılan cerrahi giri­şimlerden sonra da alınmamalıdır.Az lif içeren ve önerilebilecek ye­şil yapraklı sebzeler:

Kuşkonmaz (uç­ları), pancar, karnabahar, soğan, dereo­tu, hindiba, marul, patates, bezelye, do­mates, kereviz, ıspanak, kabak.Verilmesi doğru olmayan besin­ler: Enginar, lahana, Brüksel lahanası, yeşil fasulye, mercimek, kuru bezelye, kura fasulye, yeşil biber.Önerilen meyveler: Kayısı, ana­nas, portakal, muz, kavun, elma, şefta­li, greyfurt.Sakıncalı meyveler: Kura meyve­ler, üzüm, hurma, taze incir, böğürtlen, armut.İshal tedavisinde, bağırsaktan su­yun geri emilimini uyaran maddeler (glikoz, pirinç lapası, bizmut bileşenle­ri) kullanılır. Antibiyotiklere ancak ba­ğırsağın derin katmanlarını etkileyen,kanlı mukuslu ishallere neden olan en­feksiyonlarda başvurulur. İshalin önlen­mesinde temel amaç kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin karşılanmasıdır.Ağır su kaybı ile seyreden biçimler­de, toplardamar yoluyla fizyolojik tuz­lu su ya da şekerli su eriyikleri verilir. Çocuklarda ishal tedavisinde besinler az ve sık verilir, ayrıca kilo başına 24 saatte en az 150 mİ sıvı alınmalıdır. Beslenmedeki yağ miktarı da azaltıl­malıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp