İntramural Myom

İntramural myom, Myomlar kadınlarda ,üreme çağında en sık rastlanan iyi huylu pelvik tümördür. Halk arasında rahimde ur olarak bilinirler. Konu Hakkında geniş bilgileri makalemizde bulabilirsiniz.

Fibromyom, Leiomyom, Fibroid gibi isimlerle de anılabilir. Genellikle rahmi büyütürler. Bir veya çok odaktan kaynaklanabilirler. Yaklaşık 3 yıl gibi bir sürede bir myom çekirdeği , bir portakal büyüklüğüne ulaşabilir.Kadınların %20-25 'inde görülebilen myomların,genellikle menapoz sonrası küçüldüğü bilinirse de myomlu % 10 kadında menapoz sonrası büyümeye devam eder.45 yaşında yaklaşık kadınların % 40 'ında myom vardır.Hiç doğum yapmamışlarda daha sık görülür.Bazı ailelerde daha çok görülür.Literatürde 45 kiloya ulaşmış myom bildirilmişse de. Tıbbi teknolojinin ilerlemesi sonucu günümüzde en fazla 1-2 kg' lık myomlara rastlanabilir.Belirti vermezse kadın myomu olduğunu fark edemez ve gittikçe büyüyen myomlar uterusta yerleştikleri yere göre Submüköz, İntramural, Subseröz gibi isimler alırlar ki yine hastaya yerleştikleri yerlere göre şikayet verirler. Submüköz myomlar ve yine endometrial mukozaya komşu myomlar VAGİNAL KANAMA yaparlar.Vaginal kanama çoğu zaman şiddetli ,parça ve pıhtı içerir tarzdadır.Kadın fazla kan kaybı nedeniyle halsiz ve güçsüzleşir ,gittikçe hastalıklara açık dirençsiz bir insan halini alır.Bu durumda hemen doktora başvurmalı,tedavisine başlanmalıdır. İntramural myomlar bazen , Pedinküllü myomlar ve intraligamenter myomlar sıklıkla AĞRI 'ya neden olurlar.Kasıkta DOLGUNLUK HİSSİ , İdrar torbasına baskı ile İDRAR KAÇIRMA, SIK İDRARA GİTME yada rektum dediğimiz barsağın son kısmına baskı ile KABIZLIK yada AĞRILI DIŞKILAMA gibi şikayetlere, yine üst idrar yollarına baskı ile böbrekte idrarın birikmesi ve böbreği şişirip bozulmasına neden olan HİDRONEFROZ denilen tabloya neden olabilirler.Bazen de KISIRLIK sebebidirler. Rahimde myom varken gebelik oluşabilir. Bu durumda ilk üç ayda myom büyüme yapar. Daha sonra küçülür ,büyür yada aynı kalabilir. Myom düşüklere neden olabilir,Plasentanın erken ayrılmasına sebep olup anne ve bebeğin hayatını tehtid edebilir. Bebekte pozisyon anomalileri olabilir(makat geliş,yan geliş).Myom nedeniyle normal doğum ağrısı başlamayabilir.Doğum sonu anormal kanamalara sebep olabilir.

Myom tanısı ; sağlıklı bir jinekolojik muayene ve vaginal yada abdominal ultrasonografi yardımıyla konulur.

Tedavide ; Myomun kesin tedavisi cerrahidir.Myom ilaçla yok edilemez.Cerrahi tedavide de myomun konumu,büyüklüğü , hastada oluşturduğu problemin derecesi,hastanın yaşı,çocuk istemi,sosyal durumuna göre çeşitli yaklaşımlar mevcuttur.Hasta menapoza yakınsa ve myom küçükse ve herhangi bir şikayet vermiyorsa tedavi gerekmez takip yeterlidir.Myomlar her şekilde tedavisi olan, kansere dönüşme potansiyelleri oldukça düşük ,genellikle biz jinekologları pek korkutmayan iyi huylu tümörlerdir.Yine de siz sevgili hanımlara mümkünse yılda 2 ama en azından 1 kez Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı tarafından tam anlamıyla bir değerlendirilme öneririz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp