İltihaplar

İltihaplar

İltihaplanma kelimesi "yanmak" sözcüğünden türemiş olup Latincede "yakmak" anlamına gelir. Şişme, ısı artışı, acı ve kızarıklık, bakteri istilasına veya travmaya karşı vücudun verdiği savunma tepkileridir. İltihaplanma vücuttaki her doku veya or ganda meydana gelebilir. Eski tarifler deriden eklemlere, bezeden vücuttaki diğer alanlara kadar düzinelerce iltihaplarımaya karşı reçetelerle doludur.

Su: Geçen yüzyılda Almanlar suyu medikal bir yololarak denenmiş, sıcak ve soğuk suyla ilgili birçok reçete bulmuşlardır.

Tarif: Eğer eklemlerde ısınma veya şişme varsa sıcak uygula mayın ama soğuk buz paketleri uygulayabilirsiniz. Buzu her seferinde 20 dakika tutun ve ihtiyaç duyduğunuz sürece tekrar edin. Eğer eklemde ısınma yok ama iltihaplanma varsa çoğu insan acıyı hafiHetmek için sıcak kompresi tercih eder. Bu durumda buz ve ıslak sıcak arasında tercih yapın.

Bitki: Kantaron ismini, bu bitkinin ateş düşürücü özelliğini keşfeden bir Balkan kralından alır. Orta Çağ'da kantaron tüm reçetelerin gizli maddesiydi.

Tarif: Yüzyıllar boyunca Fransızlar ve Almanlar kantaron tentürünü idrar yolları iltihaplanmalarını tedavi etmek için kullanmışlardır. Her yemek kaşığı su için 3 damla kantaron tentürü ekleyin. Günde 3 defa yudumlayın. Kantaron tentürü sağlıklı yaşam dükkanlarında satılmaktadır.

Bitki: Eklem iltihaplanmalarında Hint yağıyla yapılan lapa çok yatıştırıcıdır.

Tarif: Kokusu alınmış Hint yağının içine yumuşak bir bez bastırın. Sıkın ve iltihaplanmış eklemin etrafına sarın. Üzerine bir plastik kapatıp eczaneden alabileceğiniz bir bandaj dolayın. Velkro askıları yara lapası, buz paketleri ve kompresler için daha kul lanış1ıdır. Bunları temin etmek biraz güçtür. Bu nedenle yaralar konusunda uzmanlaşmış eczaneleri deneyebilirsiniz.

Bitki: Ananas ilk olarak Batı Hindistan ve Güney Amerika'da yetişmiştir. İçinde bromelain maddesi vardır ki bu madde iltihap önleyici bir enzimdir.

Tarif: Batı Hindistan yedileri, iç iltihabı önlemek için ananasın sarı kısmını yerler ve hatta bazı deri iltihaplanmalarında yaranın üzerine sürerlerdi.

Bitki: Dünyada yenen baharat ve gıdalarda bilgelik vardır. Hindistan'da zerdeçalı genelde köriye rengini versin diye kulla nırlar. Ancak zerdeçalın aynı zamanda çok fazla tıbbi özelliği de mevcuttur. Sinüs ve eklern iltihaplarını iyileştirebilir. Ayurveda tıpta zerdeçal tuzla karıştırılarak sinüzitten korunmak için gün lük burun temizliğinde kullanılır.

Tarif: Zerdeçalı baharat olarak yemeklerde kullanabilirsiniz. Sağlıklı yaşam dükkanlarında rabler olarak da satılmaktadır. Ayurveda burun temizleme aletini alarak ılık suyla doldurun ve içine çeyrek çay kaşığı tuz atın. Ağzınızdan nefes alırken aletin sıvıyı burnunuzdan içeri akıtmasırıa izin verin

Su: Kekik ve kekik yağının tıkanık kanı yüzeye çektiğine inanılır. Asya'da eklem iltihabını rahatlatmak için kullanılır.

Tarif: Çeyrek çay kaşığı kekik yağını suya kanşnrın. Bezi suya batırarak sıkın ve sürekli siyatik veya artrit olan iltihaplı bölgeye uygulayın.

Bitki:İtihaplanrnış eklemleri rahatlatmak için en güvenilir Avrupa tedavi yöntemi nane çayıdır. İçerdiği mentolün cildi rahatlatan ve soğutan bir özelliği vardır.

Tarif: Banyo suyunuza bir demlik nane çayı boşaltın veya bir bezi nane çayına batırarak ilrihaplanmış eklemin üzerine uygulayın.

Bitki: İdrar yolları ve eklem iltihaplanmaları için İngiliz aktar ve şifacılar, bitkinin tamamından yapılmış kereviz suyu önerirler.

Tarif: Bir tutarn kerevizi blender veya meyve suyu sıkacağına atın, suyunu sıkın ve lezzet vermesi için tarçın ekleyin. Hemen için.

Bitki: Çayır üçgülü ilk önce 7.yüzyılda İngilizler tarafından Amerika'ya getirildi. Birçok topluluk tarafından mükemmel bir sağlık reçetesi olarak kabul edildi. Lenf şişmeleri için Amerikalı aktarlar çayır üçgülünden merhem yaptılar.

Tarif: Taze yaprakları suyla örtün ve 2 gün boyunca çok ağır ateşte pişirin. Süzün. Tekrar ısıtın ki suyun çoğu buharlaşsın. Kalan tortuyu aynı miktarda saf lanolin veya vazelinle kanştırıp yaptığınız merhem i şişen veya iltihaplı bölgeye sürün.

Bitki: Harmi, Yunanca'da anlamı iyileştirmek olan "althaea" kelimesinden gelir. Bitki suda genişleyerek yumuşak, zamklı biı kıvama gelirki eski Mısır'dan beri dahili ve harici iltihaplanmaların tedavisinde kullanılır.

Tarif: 1. yüzyıl botanikçisi Pliny, bitkiyi överek bize ne yapaca ğımızı söylemiştir: "Her kim ki her gün yarım bardak hatmi suyu içerse tüm hastalıklara karşı bağışıklık kazanır."

Bitki: İsviçreliler düzenli olarak her türlü cilt iltihaplanmasında aynısefa merhemi kullanmışlardır. Özellikle de kuru cilt, kuru egzama ve hassas göğüs uçları için.

Tarif: Her çeşit aynısefa ürünü sağlıklı yaşam dükkanıarında satılmaktadır. Paketteki talimatları uygulayın.

Bitki: Çilek cildi soğutur, güneş yanığı veya diğer kızarıklıkları azaltır. Tarif:

Ezilmiş çilekleri direkt olarak yanmış veya kızarmış böl geye sürün. Birkaç dakika sonra durulayın.

Bitki: Tarçın yağı yüzyıllar boyunca güzel bir aramaya ve anti septik olarak kuvvetli bir üne sahiptir. Hipokrat der ki; "Eğer ra himde iltihaplanma ve ağrı varsa gül yaprakları, tarçın, sinameki alın ... buharla dezenfekre edin ve sürün, ağrınızı geçirecektir

Bitki: Güvercin ağacı özü Kızılderili keşfi olup deri kızarıklık larını ve şişmeleri neredeyse sihirli bir şekilde anında yok eder. Kızılderililer zaman zaman güvercin ağacını ve böğürtleni karıştırarak deri iltihaplanmalarını tedavi ederler.

Tarif: Eşit miktarda böğürtleni ve Güvercin ağacını karıştırın ve cilde sürün. Sonra durulayın.

Bitki: Meyan kökü Akdeniz'de çıkmış olup M.Ö. 500 yılına kadar yanmayı, özellikle de mide yanmasını dindirmek için kullanılmıştır. Çin tıbbında meyan kökü, vücudu temizlemek için kullanılır.

Tarif: Meyan kökünden ilaç yapmak için bir parça meyan kökünü cin veya votkada birkaç hafta dinlendirin. Kökü süzün. Yemeklerden sonra ufak miktarlarda için. Kalp çarpıntınız veya yüksek tansiyonunuz varsa kullanmayın. Meyan kökü aynı zamanda kapsül ve tablet olarak da satılmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp