İlaçların Yol Açtığı Döküntüler

İlaçların Yol Açtığı Döküntüler : İlaçların tedavi edici yönünün yanında yan etkileride ortaya çıkmaktadır.İlaçlar yaygın olarak deride döküntüye yol açarlar.

İlaçlar sistemlerimizi etkileyen bulgulara sahiptir.ilaçların döküntü sıklığı yatan hastaların %2-8′ inde, ayakta tedavi gören hastaların %1′ inden fazlasında görülür.Tüm ilaçlar deride döküntüye neden olup hatta Öldürücü de olabilirler.Ölümcül reaksiyon sıklığı %0.1-0.3′dür.Ölümle sonuçlanan reaksiyonların sıklığı ise %0.009′dur.

Mortalite bazı reaksiyonlarda sıktır:

*DRESS sendromu(%10)
*TEN sendromu(%25-50)
*Anaflaksi(%10)

Riskin fazla olduğu guruplar ise, Kadınlar, yaşlılar, lupus, sjögren ve AIDS hastalarında, viral enfeksiyon geçirenlerde ve çoklu ilaç kullananlarda görülmektedir.

Sık döküntü yapan ilaçlar ise:

*Penisilinler
*Sülfanomidler
*NSAİ
*Antihipertansifler
*Antikonvülzanlar gibi çok geniş bir hasta grubunun kullandığı ilaçlardır.

İlaçlara bağlı deri hastalıkları ilk doz alındıktan hemen sonra yada duyarlılığın oluştuğu kısa bir süre sonra ortaya çıkmaktadır. Pigmentasyon veya saç sorunları gibi diğer problemler aylar sonra ortaya çıkabilir.

İlaçlar toplumunuzda cok sık kullanıldığından bu döküntüler yanlızca bilinen ilaçlardan değil, bitkisel ilaçlarda ,öksürük ilaçları,ağrı kesiciler,laksatifler ve diğer reçetesiz satılan semptomatik ilaçların kullanılması sonucu da oratya cıkmaktadır.

Sık görülen ilaç döküntüleri:

* makülopapüler döküntü(%30-56)
* ürtiker-anjiyoödem(%12-20)
* fiks ilaç erupsiyonu(%5-20)
* eritema multiforme(%4.9)

Anjiyoödem ve anaflaktik şok hayatı tehtit eden ağır durumlardır.Bu hastalık ani başlangıçlı olup Ig E aracılı erken tip bir aşırı duyarlılık reaksiyonudur.Serum içeren ürünler ve penisilin grubu ilaçların parenteral uygulamalarında tetiklenir.Hastanın rengi solar ve ağır hipotansiyon ve belki bronkospazm gelişir.Tedavide vakit kaybetmeden oksijen, intravenöz hidrokortizon ve adrenalin verilir.

İlaç döküntüleri arasında en sık karşımıza çıkan döküntü Ekzantematik döküntülerdir. Gövde ve ekstremitelerde kırmızı pembe maküller gelişir.Döküntü yoğun olduğunda kızamık benzeri görülür.Genellikle ampisilin, psikotropik ilaçlar ve NSAİ‘lar bu tip döküntülere neden olurlar.

İlaç döküntüsü tanısının konulması yetersiz labaratuvar testleri bulunduğu için zordur. Günümüzde ilaca karşı yapılan spesifik Ig E testleri kullanılmaktadır.Bu yöntemle tespit ettiğimiz en önemli ilaçPenisilindir. .Diğer döküntü sebeplerini incelemede bize yardımcı olan deri biyopsisidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp