İdrarı Tutamama

İdrarı tutamamanın (idrarı istenildiğinde dışarı atana kadar vücutta tutabilme yetisinin kaybı) birçok farklı nedeni olabilir. İdrarın tutulması veya dışarı atılmasını kontrol eden kas ve sinir sistemleri çok karmaşıktır ve hastalık, ilaçlar, böbrek yolu enfeksiyonları, prostat bezi sorunları, böbrek yollarında bir ameliyat ve hatta depresyon, kızgınlık veya kafanın karışması gibi psikolojik nedenlerle etkilenebilirler.

Çocuklarda yatak ıslatma sorunları çok yaygındır. Ancak, ergenlikten sonra idrarı tutamamak, ileri derecede yaşlılık yıllarına kadar ender görülür. Tahminlere göre, hastanede yatan veya uzun süreli bakım ünitelerinde tedavi gören yaşlı insanların üçte birinden fazlasında, idrarını tutamama bozukluğu vardır. Evlerinde yaşayan yaşlılarda bu oran çok daha az, yüzde 10 civarındadır. İdrarını tutamamak erkeklerden çok kadınlarda görülür.

Birçok vakada, ilaç kullanarak veya günlük alışkanlıkları değiştirerek nedenler ortadan kaldırıldığı için, mesane kontrolü yeniden kazanılabilir. idrarı tutamamak durumu devam ederse, sorunu denetleyebilmek için başka yollar bulunabilir.

Teşhis

Bazen veya her zaman idrar yapmayı kontrol edememek; Öksürme, hapşırma, gülme, koşma veya başka fiziksel aktiviteler gibi karın kasları hareketlerine bağlı olarak idrarı tutamamak. idrarını tutamama durumunun belirtileri çok açıktır. Önce bir ürologa görünmek gerekir. Doktor, alınan ilaçlar, geçirilen ameliyatlar ve enfeksiyonlar hakkında sorular sorar. Penis, rektum ve karın bölgesini inceleyerek, idrar testi yapar. Bazen ultrasonografi, intravenöz pyelogram ve sistoskopi yapılması gerekebilir.

İdrar Tutamamak Ne Kadar Ciddir?

idrarı tutamama sorunu olan insanlar çoğunlukla sosyal olarak içe kapanırlar yani insanlardan kaçmaya başlarlar. Bu çok talihsiz bir durumdur. Normal günlük hijyen uygulanması, ped veya bezlerin doğru kullanımıyla kötü kokular önlenebilir. Tedavi mümkündür ve sorun geçmediği takdirde onunla yaşamanın da yolları vardır. İdrarın veya bazen kullanılan sondanın ciltte enfeksiyonlara neden olması da karşılaşılan sorunlardan biridir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp