idrarı tutamama hastalığı

İdrarı Tutamama: İdrarı tutamamanın (idrarı istenildiğinde dışarı atana kadar vücutta tutabilme yetisinin kaybı) birçok farklı nedeni olabilir.

İdrarın tutulması veya dışarı atılmasını kontrol eden kas ve sinir sistemleri çok karmaşıktır ve hastalık, ilaçlar, böbrek yolu enfeksiyonları, prostat bezi sorunları, böbrek yollarında bir ameliyat ve hatta depresyon, kızgınlık veya kafanın karışması gibi psikolojik nedenlerle etkilenebilirler.

Çocuklarda yatak ıslatma sorunları çok yaygındır. Ancak, ergenlikten sonra idrarı tutamamak, ileri derecede yaşlılık yıllarına kadar ender görülür. Tahminlere göre, hastanede yatan veya uzun süreli bakım ünitelerinde tedavi gören yaşlı insanların üçte birinden fazlasında, idrarını tutamama bozukluğu vardır. Evlerinde yaşayan yaşlılarda bu oran çok daha az, yüzde 10 civarındadır. İdrarını tutamamak erkeklerden çok kadınlarda görülür.

Birçok vakada, ilaç kullanarak veya günlük alışkanlıkları değiştirerek nedenler ortadan kaldırıldığı için, mesane kontrolü yeniden kazanılabilir. İdrarı tutamamak durumu devam ederse, sorunu denetle¬yebilmek için başka yollar bulunabilir.

Teşhis

Bazen veya her zaman idrar yapmayı kontrol edememek; öksürme, hapşırma, gülme, koşma veya başka fiziksel aktiviteler gibi karın kasları hareketlerine bağlı olarak idrarı tutamamak. İdrarını tutamama durumunun belirtileri çok açıktır. Önce bir ürologa görünmek gerekir. Doktor, alınan ilaçlar, geçirilen ameliyatlar ve enfeksiyonlar hakkında sorular sorar. Penis, rektum ve karın bölgesini inceleyerek, idrar testi yapar. Bazen ultrasonografi, intravenöz pyelogram ve sistoskopi yapılması gerekebilir.

İdrarı tutamamak ne kadar ciddidir?

İdrarı tutamama sorunu olan insanlar çoğunlukla sosyal olarak içe kapanırlar yani insanlardan kaçmaya başlarlar. Bu çok talihsiz bir durumdur. Normal günlük hijyen uygulanması, ped veya bezlerin doğru kullanımıyla kötü kokular önlenebilir. Tedavi mümkündür ve sorun geçmediği takdirde onunla yaşamanın da yolları vardır.

İdrarın veya bazen kullanılan sondanın ciltte enfeksiyonlara neden olması da karşılaşılan sorunlardan biridir.

Tedavi - kendi kendine yardım


Doktor alt karın kaslarını kuvvetlendirmek için özel egzersizler, idrar kontrolünü yeniden kazanabilmek için mesaneyi çalıştırma teknikleri tavsiye eder. Çoğunlukla günlük hayatta küçük bir düzenleme yapmak (ilaç aldığınız zamanı veya uyku saatlerinizi değiştirmek gibi) büyük bir değişikliğe yol açabilir. Bazı insanlar tuvalete gitmeyi unutabilirler, bu durumda bir çalar saat çok yararlı olabilir. Tuvalet uzaksa veya tuvalete yetişmeye engel olan bir özür söz konusu ise yakında bir lazımlık bulundurmak kul|anışlı olabilir.

İdrarı tutamamak durumu ortadan kaldırllamıyorsa, özel bir takım araç gereç kullanılabilir. Nötralize eden ve cildi oldukça kuru tutan, emici bir takım iç giyimler vardır. Penise takılarak idrarı plastik bir torbaya aktaran prezervatife benzer birtakım gereçler kullanılabilir. Penisin etrafına takılan sünger kelepçe de oldukça kullanışlıdır. Daha zor vakalarda, penisten mesaneye bir sonda takılır. Bu plastik boru idrarı dışardaki plastik bir torbaya akıtır (plastik torba da gerektikçe boşaltılır, temizlenir veya değiştirilir).

İlaç


Doktor bu sorunu kontrol etmek için ilaç verebilir.

Ameliyat

İdrarı tutamamanın altında yatan, prostat bezi sorunları gibi, nedenlerin bazen ameliyatla düzeltilmesi gereklidir. Bu sorunun bazı tiplerinde ürolog, ameliyatla suni bir sfinkter (büzgen kas) takılması önerebilir. Bu aracın açılıp kapanmasını hastanın kendisi kontrol edebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp