İdrar Söktürücülerin Yan Etkileri

İdrar Söktürücülerin Yan Etkileri : İdrar söktürücüler ender olarak toksik yan etkilere yol açabilir. Çoğu alerjik nitelikte olan bu yan etkiler deride (ürti- ker), kan hücrelerinde (alyuvar yıkımına bağlı kansızlık) ya da sindirim sisteminde ortaya çıkabilir.Yalnızca idrar söktürücülere özgü olmayan karbonhidrat (şeker) ve ürik asit metabolizmalarıyla ilgili yan etkiler daha sık görülür.

Hangi gruptan olursa olsun uzun süre kullanılan her idrar söktü- rücü kanda ürik asit düzeyini yükseltir. Çeşitli idrar söktürücü ilaçların kan şekerini yükseltici etkisi de vardır. İlacın kesilmesiyle bu yan etki ortadan kalkar.İdrar söktürücülerin istenmeyen etkilerinden metabolik alkoloz (kanda alkalidüzeyinin yükselmesi) özellikle çok miktarda klor ve sodyum atılmasına yol açan ilaçlar kullanıldığında ortaya çıkar.

Alkalozun nedeni idrarla sodyumdan daha fazla klorun atılması ve buna bağlı olarak kanda klor düzeyinin düşmesiyle bikarbonat geri emiliminin artmasıdır. Bu arada hücre dışı sıvı hacmi de azalabilir.Başta spironalakton olmak üzere birçok idrar söktürücü ilacın istenmeyenbir etkisi de erkekte memelerin büyümesidir (jinekomasti). Çoğunlukla cinsel isteğin azalmasıyla birlikte görülen bu gelişme mhsal sorunlara yol açabilir.İdrar söktürücü ilaçlarla yapılan uzun süreli tedavi sırasında kandaki potasyum düzeyinin denetim altında tutulması da çok önemlidir. Kandaki potasyum düzeyi çok düşerse kalp ritminde bozukluk ya da kaslarda ani kasılmalar görülebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp