Horlama Ve Uyku Apnesinde Beslenme Ve Örnek Diyet

Horlama Ve Uyku Apnesinde Beslenme Ve Örnek Diyet :

UYKU

Uyurken solunumun bir süre durması durumu uyku apnesidir

Uyku halinde solunumun kesilmesi, kandaki oksijen seviyesini düşürür. Tabii ki, bu durum kalbin ritmini etkilerken çalışma yükünü de artırır. Solunumun bir süre için tam durması, şiddetli horlama ve belli süreler nefessiz kalınması, kalp ve damar sistemini etkiler.Uyku apnesinin yüksek tansiyona neden olabildiği kuvvetlice vurgulandığına göre, bu rahatsızlığın kalp damar sistemini de olumsuz etkilendiği aşikârdır.Horlama, bireyin iradesi ve isteği dışında gerçekleşen bir durumdur.İnsanların en az yarısı ara sıra horlar. Ancak bu durum süreklilik kazanmaz. Ancak her uykuya dalışta sürekli horlayan bir grup vardır. Bu grup incelendiğinde çok büyük bölümünün fazla kilolu olduğu dikkat çeker.

Horlama konusunda kadın-erkek ayrımı yapmak pek doğru olmasa da, erkeklerde biraz daha fazla olduğu gözlenmiştir. Ciddi bir sağlık sorunu olmayan bireyler, kilo verdiklerinde sürekli horlama şikâyetlerinin neredeyse tamamen geçtiğini söylerler. Bunun haricinde net teşhis için, uzman hekim eşliğinde uyku laboratuvarlarından da yardım alarak, gerekli muayenelerden sonra tam tanıya ulaşmak mümkündür.Bademcik, geniz eti, burun deviasyonları gibi cerrahi müdahale gerektiren durumlar vardır.Ancak bu durumlarda bile önce zayıflama yolunun tercih edilmesi, sonuç alınamaması durumunda cerrahi yöntemlere başvurulması daha uygun olacaktır.Beslenme ŞekliHorlama/uyku apnesi diyet tedavisinde tedbiren zayıflama diyetinin yanı sıra, kalp damar sistemini koruyucu, yüksek tansiyonu önleyici bir diyet uygulanması da çok önemlidir.Bundan dolayı diyetin kalorisi düşük olmalı, kolesterol seviyesi de 50-500 mg arasında tutulmalıdır.

Sodyum oranı azaltılarak, günlük sodyum seviyesi en fazla 2000 mg seviyelerinde olmalıdır. Gece yatmadan en az 3 saat önce yemek kesilmelidir.Alkol mümkünse hiç kullanılmamalıdır. Eğer alkol alınacaksa bir seferde 1 en fazla 2 kadehin üstüne çıkılmamalıdır. Alkol aldıktan sonra hemen yatılmamalı, en az 2 saat geçmesi beklenmelidir.Spor yaptıktan sonra hemen yatmamak, sporu aşırı yorgunluğa sebebiyet verecek ağırlıkta yapmamak gerekir.

HORLAMA VE UYKU APNESİNDE ÖRNEK DİYET

07.00 - 10.00 arası
 
Diyet sütlü + ballı yulaf ezmesi (1 tatlı kaşığı bal)
 
10.00 - 12.00 arası
 
Elma
 
12.00 - 14.00 arası
 
Kaşarlı tost Buzlu çay (şekersiz)
 
Muz
 
14.00 - 16.00 arası
 
Diyet yoğurt (tuzsuz)
 
Tuzsuz etimek
 
16.00 - 18.00 arası
 
Biskot
 
Söğüş (domates, salatalık)
 
18.00 - 20.00 arası
 
Çorba (mercimek, şehriye vs)
 
Sebze yemeği (tavuk göğsü parçalı) 
 
Mevsim salatası (az yağlı + limon) Tuzsuz etimek

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp