Hiv Aşısı Ne Zaman Çıkar?

Hiv Aşısı Ne Zaman Çıkar? : İnsanlık tarihi açısından, büyük olasılıkla ekvator kuşağı Batı Afrika’sında ve bir şempanze tarafından infekte edilen bireylerle 1930’larda ortaya çıkan HIV (human immunodeficiency virus; insan bağışıklık yetmezliği virüsü), neden olduğu hastalık tablosunun ve bir virus olarak kendisinin tanımlanmasından sonra geçen 20 yılı aşkın bir süre içerisinde, ne yazık ki, tanı ve tedaviye yönelik önemli ilerlemelere karşın, yayılması durdurulamaz bir virus olma niteliğini sürdürmektedir. HlV'in neden olduğu AIDS (acquired immunodeficiency syndrome; edinsel bağışıklık yetmezliği sendromu) tablosundan, bu klinik tablonun ilk tanımlandığı yıl olan 1 981 'den bu yana 20 milyonu aşkın kişi ölmüştür ve günümüzde 42-45 milyonu aşkın birey bu virus ile enfektedir. Bu bireylerden 4-6 milyon erişkin ve çocuk sadece 2003 yılı içerisinde enfekte olanlardır ve yine aynı yıl içinde AIDS tablosundan ölenlerin sayısının 2.5-3.5 milyon kadar olduğu (bunların da yaklaşık 500.000'inin 1 5 yaşından küçük çocuklar olduğu) tahmin edilmektedir.

Yeni ortaya çıkan HIV enfeksiyonlarının ezici çoğunluğu gelişmekte olan ülkelerde bulunmaktadır. Bir başka deyişle, HIV enfeksiyonu asıl tahribatını tanı, tedavi, izlem ve araştırma açısından kaynakları kıt ve alt yapısı yetersiz ülkelerde yaşayan toplumlar üzerinde göstermektedir.Bu tahribat sadece enfekte bireylerin sağlığıyla sınırlı kalmamakta, epideminin en yaygın olduğu Sahra altı Afrika ve Güney Asya'da sosyal ve ekonomik yapıları da etkisi altına almaktadır.Antiretroviral ilaçların geliştirilmesi AlDS'den ölümlerde % 60'lara varan azalmalara neden olmuşsa da bu epidemiden en çok etkilenen bölge insanlarının / hükümetlerinin bu ilaçları sağlamak için yeterli ekonomik güce sahip olamamaları,ilaçların toksik etkileri, ilaçların vücudu virustan temizleyememeleri ve ilaçlara karşı gelişen direnç gibi sorunlar nedeniyle, böylesi tedavilerle, başlangıçta yaratılan umut havası yerini giderek bir karamsarlığa bırakmaktadır. Yine, enfeksiyonun yayılmasını önlemek için başlatılan davranış değişikliği (cinsel davranışlarda değişiklik, enjektör değiştirme programları, sünnet olma vb) kampanyaları da, sorunun gerçek temeline yönelik çözümler olmadıklarından, başarısız olmakta ve virüs dünya ölçeğinde yayılımını sürdürmektedir.

Bu bağlamda aşı geliştirme çalışmalarının önemi yadsınamaz; ancak ne yazık ki, enfeksiyonun patogenezinin ve virusla bağışıklık sistemi ilişkilerinin anlaşılmasında önemli ilerlemeler sağlanmış olmasına karşın, günümüze dek başarılı bir aşı geliştirmek olanaklı olmamıştır.Bu yazıda, önce, HIV enfeksiyonuna karşı aşı geliştirme stratejileri gözden geçirilecek, bu bağlamda aşı geliştirmede karşılaşılan zorluklar açısından kısaca virüsün özellikleri, enfeksiyonun patogenezi, bağışıklık sistemi ve bu sistemin HIV ile ilişkileri üzerinde durulacaktır. Yazının son bölümünde ise bu aşı çalışmalarının genel bir değerlendirilmesi yapılacak ve bu çalışmalardan neler beklenebileceği ve genel olarak AIDS'le savaşımda günümüzdeki eğilimler tartışılacaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp