Hipertiroidi Nasıl Tedavi Edilir?

Hipertiroidi nasıl tedavi edilir?

Hamilelik sonrası hipertiroidi gelişirse o takdirde uygulanacak antitiroid tedavisinde anne sütünden bebeğe daha az geçen ilaçlar tercih edilmelidir. Bu suretle bebeğin olumsuz etkilenmesi en aza indirilir. Hamilelik esnasındaki hipertiroidinin tedavisinde radyoaktif iyod kesinlikle uygulanmaz. Eğer ameliyat endikasyonu ortaya çıkarsa tercihen cerrahi girişim gebeliğin 20. haftasında uygulanabilir. Hamilelik sonrası bazen Hashimato ti- roiditi veya doğum sonrası tiroiditi sonucu hipertiroidi görülebilir. Doğum sonrası tiroiditlerinin yarattığı hipertiroidi de klinik tablo hafif olup tedavi gerekmeyebilir. Çarpıntı olduğunca önleyici beta bloker verilebilir.

Hipertiroidi; ilaç tedavisi, radyoaktif iyot tedavisi ve cerrahi tedavi olmak üzere üç şekilde tedavi edilir.

1. İlaç Tedavisi:
Hastalığın ilaçla tedavisinde amaç, tiroid hormonlarını normal seviyeye indirmektir. İlaç tedavisi sık sık yapılan kontrollerle beraber genelde 9 ay- 1 yıl sürer. İlaç tedavisi sırasında ateş ve boğaz ağrısı görülürse, doktora başvurmak gerekir çünkü bu durum vücudunuzda lökositlerin azalmış olduğunun işareti olabilir. Bu durumda ilaçlar kesilir ve radyoaktif iyot tedavisine başlanır. Eğer sıcak nodül problemi varsa ilaç tedavisi bittikten sonra radyoaktif iyot tedavisine devam edilir. İlaç tedavisi bittikten sonraki ilk 6 ayda hastalık % 30-50 oranında tekrar görülebileceğinden, doktor kontrollerini aksatılmaması gerekir. Yüksek miktarda iyot tüketen, sigara içen, guatrı büyük olan hastalarda rahatsızlığın tekrarlama olasılığı daha yüksektir.

2. Radyoaktif İyot Tedavisi:
Hormonların normal seviyeye gelmesinden sonra, bu tedaviye başlanır. Tedavi özellikle sıcak nodülü ve hormon yüksekliği olan hastalarda tercih edilir. Tedaviden önce ilaçlar kesilir, tedavi sonrası yeniden başlanır. Tedavi zararlı değildir, fakat radyoaktif iyot tedavisi uygulanan kadınların uygulamadan ancak 6 ay sonra hamile kalmalarına izin verilir. Radyoaktif iyot tedavisi sonrası hastaların çoğunda tiroid bezi yetmezliği görülür ve bu rahatsızlık için ilaç kullanmaya başlarlar. Tedavinin başında bu durum hastalara bildirilir.

Radyoaktif iyot tedavisi sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Tedavi sonrası ilk beş gün hastanın kullandığı eşyalar başkası tarafından kullanılmamalıdır. Hijyene dikkat edilmelidir.
8 yaşından küçük çocuklarla ve hamile kadınlarla yakın temastan kaçınılmalıdır.
Eğer hastanın bebeği varsa emzirmekten kaçınmalıdır.
Tuvaletteki hijyene çok dikkat edilmelidir.
Boğazda veya boyundaki bir ağrı, sinirlilik ya da çarpıntı gibi bir durum olursa doktora başvurulmalıdır.

3. Cerrahi Tedavi:
Eğer hastada guatr büyükse ya da çapı büyük olan bir sıcak nodül bulunuyorsa genelde cerrahi operasyon önerilir. Hastanın hormonları ilaç tedavisiyle normal seviyeye getirildikten sonra, ameliyatla tiroid bezinin bir bölümü ya da tamamı alınır.

Hipetiroid Belirtileri Nelerdir?

Hormon yetersizliği sonucu tüm organların çalışması yavaşlar.
1-) Konsantrasyon zafiyeti,
2-) Yorgunluk,
3-) Üşütme,
4-) Kabızlık,
5-) Derinin kuru ve soğuk olması,
6-) İştahsızlık,
7-) Kilo alma,
8-) Kalbin büyümesi ve kalp atışlarının yavaşlaması,
9-) Saçlar kırılgan ve kuru olur.
10-) Damar sertliği,
11-) Sesin derinden ve kısık gelmesi,
12-) Adet anormallikleri

Hipertiroid Nedir

Kandaki tiroid miktarının artması ile oluşan bir hastalıktır. Tiroid bezleri normal çalışmasının üzerinde seyretmeye devam ederse hipertiroid meydana gelir. Kanda tiroidin artmasına tirotoksikoz denilmekte ve hipertiroid ile aynı kapıya açılmaktadır. Neden olarak kanda TSH düzeyinde azalma olması, tiroid hormonlarının kontrolsüz alımı, yaşlılık, aşırı iyot alımı, doğum sonrası gibi sebepleri vardır.

Kilo kaybı, aşırı sinirlilik, çarpıntı, el ve ayaklarda titreme, vücudun ısınma hissi ve sıcaktan dolayı tahammülsüzlük başlıca belirtileridir. Ayrıca çift görme, saçlarda dökülme ve zayıflama, saç derisinde yağlanma, deride cansızlık ve incelme, adet günlerinin azalması, kanamada azalma, gözlerde şişkinlik oluşumu ve kızarıklık ta görülen belirtileri arasındadır. Çarpıntı hastalığın en önemli belirtisidir. Çarpıntı yoksa hipertiroid’de yoktur denilebilir.

Hipertiroid tüm organları ve sistem işleyişlerine etki eder. Gözlerden kulaklara, tüm duyu organlarına, hatta üremeye kadar uzanan sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Erkeklerde memelerde büyüme ve süt gelmesi gibi anormal durumlar gerçekleşir. Hastalığın başlarında erkeklerde cinsel istek fazla olur fakat ilerledikçe istek kaybolur. Kadınlarda ise adet kanamasında azalma, yumurta sayısında düşüş ve cinsel isteksizlik meydana gelir. Bu durumlar ise gebe kalmayı zorlaştırır.

Deride incelme, ayak topuklarında ve çevresinde kalınlaşma, avuç içlerinde damar genişlemesi, kızarıklık görülür. Tırnaklar zayıflar ve hemen kırılır, saç telleri ve yapısı bozulmaya başlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp