Hiperprolaktinemi Tedavisi

Hiperprolaktinemi Tedavisi : Prolaktin Nedir?
Prolaktin hipofiz tarafından üretilen bir hormondur. Her ne kadar prolaktin büyümede ve meme gelişiminde rol oynasa da, başlıca fonksiyonu doğum sonrası süt üretimidir. Normal olarak kan dolaşımında küçük miktarlarda bulunmaktadır (erkeklerin kan dolaşımında da bulunur) ve prolaktin inhibe edici faktör (dopamin) adındaki bir diğer hormon tarafından kontrol altında tutulmaktadır. Hamile kaldığınızda prolaktin seviyesi önemli bir şekilde yükselir. Doğumdan sonra oluşan yüksek prolaktin seviyesi ve östrojen ve progesterondaki ani düşüş, vücudunuzun süt üretmesini mümkün kılmaktadır.

Hiperprolaktinemi Nedir?

Hiperprolaktinemi, hamile olmayan kadınların ve erkeklerin kanında çok fazla prolaktin bulunması durumudur. Bu, kadınlarda yumurtlama sonrası vücuttaki progesteron üretiminde düşüşle sonuçlanır. Bu da düzensiz yumurtlamayla ve seyrek adet periyotlarıyla sonuçlanabilmektedir. Adetlerin tamamen kesilmesine ve galaktore adı verilen memede süt üretimine neden olabilmektedir.Erkeklerde de galaktore olabilmektedir. Erkekte yüksek prolaktin seviyesi iktidarsızlıkla, cinsel istekte azalmayla ve kısırlıkla sonuçlanabilmektedir.Hiperprolaktinemi oldukça yaygındır. Adet periyotları durmuş ve düşük FSH seviyesine sahip üreme çağındaki kadınların üçte birinde hiperprolaktinemi görülmektedir. Kadınların % 90‘ ında galaktore ve hiperprolaktinemi görülmektedir.

Hiperprolaktinemi Nasıl Teşhis Edilmektedir?

Adet görmüyorsanız veya adetleriniz düzensizse, memelerinizde süt üretimi varsa veya hamile kalmada problemleriniz varsa, doktorunuz kan prolaktin seviyesini ölçmek için kan testi isteyebilir. Eğer yüksek çıkarsa doktorunuz genellikle aç karnına ve stresli değilken ikinci bir test daha isteyecektir.Eğer seviye hala yüksekse, doktorunuz tiroit ve böbrek problemlerini elemek için testler yapacaktır. Eğer tiroit ve böbrek fonksiyonları normalse, bu duruma neden olabilen hipofiz tümörlerini manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya kompüterize aksiyal tomografi (CT scan) teşhis edebilmektedir. Eğer MRI veya CT scan bir gelişim ortaya çıkarırsa, bu büyüklüğüne göre sınıflandırılacaktır. Eğer küçükse, mikroadenom olarak adlandırılır. Eğer büyükse (çapı 1 cm‘ den büyük ise) makroadenom olarak adlandırılır.

Hiperprolaktinemi Nasıl Tedavi Edilmektedir?

Tedavi hiperprolaktinemi nedenine bağlı olmaktadır. Eğer doktorunuz bir neden belirleyemezse veya hipofizde mikroadenom veya makroadenomunuz varsa başlıca tedavi ilaç tedavisidir. En yaygın kullanılan ilaçlar bromokriptin ve kabergolindir. Doktorunuz düşük dozla başlayıp prolaktin seviyeniz normale dönene kadar dozu azar azar artıracaktır. Tedavi siz gebe kalana kadar devam etmektedir. Hamile kaldığınızda ilaç tedavisinin kesilmesi durumunu hekiminizle konuşmalısınız.
Bromokriptinin en yaygın yan etkileri baş dönmesi, mide bulantısı ve baş ağrısıdır. Diğer yan etkiler ise nazal tıkanıklık, baş dönmesi, kabızlık, karın ağrısı, halsizlik, kusma ve nadiren halüsinasyon gibi nörolojik semptomlardır. Dozu yavaşça arttırmak yan etkilerin azalmasına yardımcı olmaktadır.

Kabergolin haftada iki kere alınabilmekte ve önemli bir şekilde daha az yan etkileri olmaktadır. Fakat bromokriptinden çok daha pahalıdır. Ek olarak yüksek doz kabergolinin kalp kapakçık problemlerini arttırdığına dair soru işaretleri mevcuttur.Hiperprolaktinemisi olan tespit edilebilen bir nedeni olmayan veya küçük hipofiz tümörü olan kadınlara hiç tedavi uygulanmaması da kabul edilebilir bir seçenektir. Benzer olarak eğer düzensiz adet periyotları varsa veya gebelik önlenmek isteniyorsa, doğum kontrol haplarının kullanımında da herhangi bir risk var gibi görünmemektedir.

Ameliyat nadiren gerekmektedir (sadece ilaç tedavisiyle iyileşmeyen büyük hipofiz tümörleri için). Daha büyük hipofiz tümörlerinde ara sıra MRI veya CT scan yapılmalıdır.Eğer hipotiroidizminiz varsa, doktorunuz bunu prolaktin seviyesini normale döndürmesi gereken tiroit replasman ilaçları ile tedavi edecektir. Eğer yüksek prolaktinden aldığınız ilaç veya ilaçlar sorumlu ise, doktorunuz size başka bir seçenek bulmak için çalışacaktır. Bazı durumlarda östrojen seviyesinin normale dönmesi için hormon tedavisi gerekebilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp