Hipermetrop Astigmat Nedir

Hipermetrop Astigmat Nedir : Halk arasinda “yakini görememe” olarak biliniyor. Genelde neden kalitsaldir. Yas ilerledikçe uyum yetenegi azaldigi için yakini ve uzagi görme sorunu bas gösteriyor. Fakat gözde zorlanma oldugundan dolayi bunun . sonucunda gözün sulanmasi ve agrimasi gibi bir takim komplikasyonlar da ortaya çikar. Agir ve çok agir hipermetrop ise her yasta, hem uzagi hem de yakini az görüyorlar. Hipermetroplarda kusur genellikle iki gözde birden olusur. Ancak, bazi durumlarda sorun sadece tek gözde de gelisebiliyor. Iste, bu durumun özellikle çocukluk çaginda hemen tespit edilmesi gerekiyor.

Hipermetropi tedavi edilmezse ne olur?

Bu sorun erken teshis edilmedigi takdirde “göz tembelligi” sorunu ortaya çikiyor. Hipermetropinin erken teshis ve tedavisi özellikle çocuklarda çok önemli. Çocuklarin göz numaralari saptanmali, her iki göz arasinda ciddi bir derece farki varsa, zayif oldugu bilinen göz, egzersizlerle çalistirilmalidir. Dolayisiyla, her çocugun sorunu olsun olmasin 2 yasinda mutlaka bir göz doktoru tarafindan muayene edilmesi gerekiyor. Ancak ailede bilinen bir göz hastaligi, anne ve babada çok yüksek bir gözlük derecesi varsa, rutin muayenelerin daha da erken yaslarda yapilmasi, çocugun göz sagligi açisindan önemli rol oynuyor.

Yakini net görememenin tedavisi yalnizca gözlük müdür?


Hipermetropi tedavisinde de yine gözlük, kontakt lens ve lazer yönteminden yararlaniliyor. Bu kez görüntü arkadan öne toplanmaya çalisildigi için kenarlari ince, ortasi kalin mercek kullaniliyor. Kontakt lensin de ayni özellikleri tasimasi gerekiyor. Günümüzde hipermetropinin lazer tedavisindeki basari orani yüzde 90‘lara kadar yükseldi. Üstelik, artik 6 - 7 derecedeki ciddi hipermetropiler de rahatlikla tedavi edilebiliyor. Hipermetropinin . tedavisinde de miyopideki kriterler söz konusu. Yaklasik 10 dakika süren ameliyat islemleri sirasinda hasta hiçbir agri ve aci hissetmiyor. Sadece gözüne isigin geldigini fark ediyor.

Astigmat nedir?

Gözün kirici ortamlarinda özellikle korneada degisik meridyenlerdeki kirilma miktarinin ayni olmamasi durumuna astigmatizma deniyor.Düzensiz astigmatizma, korneada, keratit, kornea ülseri ya da travmaya bagli düzensizlikler olur. . Astigmada da neden genellikle kalitsaldir.

Astigma olup olmadigimizi nasil anlariz?

Bulanik, çift görme ve gölgeli görme, bas ile göz agrisi, sık arpacik çikarmak, kirpik dibi iltihabi gibi belirtilerle ortaya çikiyor. Agir astigmati alan hastalar çevrelerindeki nesneleri çarpik ve bozuk görüyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp