hıçkırık nasıl kesilir uzmantv

Hıçkırık Nasıl Geçer

-Kendini zorla ve tutabileceğin kadar nefesini tut. Bu şekilde diyaframı yanıltıp eski soluklanma düzenini yakalayabilirsin.
-Gırtlakta oluşan kasılmayı engellemek için soğuk içecekler için, limon suyu, normal su ve sirke çok daha etkili olacaktır.
-Karabiberi koklamakta iyi gelecektir. Karabiber hapşırmanıza neden olacağı için diyafram kaslarına ters tepki uygulayıp eski ritmine dönecektir.

Yukarıdaki yazdığımız yöntemler hıçkırıktan doğal kurtulma yöntemlerdir. Bu şekilde bile hıçkırıklarınız geçmediyse, kasları gevşetmek için çeşitli ilaçlarda etkili olabilir. İlk yapılması gerekeni lütfen unutmayınız. DOKTORUNUZA MUTLAKA BASVURUN hayat şakaya gelmez.

Hıçkırık Neden Olur

Hıçkırık, nefes almamızda önemli bir rol oynayan diyafram kasının, ani ve istemsiz bir şekilde kasılmasıdır. Hıçkırık tuttuğunda bu kas tekrar tekrar kasılır ve her seferinde içimize hızla hava çekmemize neden olur. Havayı çekmemizle birlikte, ses telleri aniden kapanır ve hıçkırık sesi oluşur. Çok yemek ya da alkol almak gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkan çoğu hıçkırık önemsizdir ve kısa sürede kendiliğinden geçer. Ancak bu durum, her hıçkırığın göz ardı edilebileceği anlamına gelmez.

Özellikle uzun süren ve geçmek bilmeyen bir hıçkırığın altta yatan nedeni, akciğer iltihaplanması ya da böbrek hastalığı gibi ciddi bir sağlık sorunu olabilir. Genellikle birkaç dakika süren hıçkırıkların yanı sıra saatler ve hatta aylar boyu devam eden hıçkırık şikayetleri vardır. Kısa süreli hıçkırıklar genellikle çabuk sonlanır ve fazla bir şikayet yaratmazlar; ancak uzun süren, inatçı hıçkırıklar dikkate alınmalıdır.

Dolu Mide

Mide çok dolu olduğunda bu doluluk, kendiliğinden, kısa sürede geçecek bir hıçkırığa neden olabilir. Hızlı bir şekilde çok yemek yemek, çok alkol almak, fazla hava yutmak, sıcak ve soğuk içeceklerin karışmasıyla mide ısısının aniden değişmesi ya da heyecanlanmak gibi durumlar, diyaframın bitişiğinde bulunan midenin şişmesine ya da gerilmesine yol açan durumlardır. Midenin bu genişlemesi diyaframa çarpmasına ve sonuç olarak da hıçkırığa neden olur.

Gülmek

Neşeli bir sohbet sırasında bol bol gülmek elbette keyif vericidir ancak gülerken hıçkırık tutma ihtimaliyle de karşı karşıyasınız demektir. Güldüğümüz sırada içimize ani olarak hava çekmemiz nedeniyle -ki bu gülerken sık olan bir durumdur – hava çok hızlı bir şekilde gırtlak kapağına doğru eser, diyaframla ilgili sinirleri uyarır ve böylece hıçkırık başlar.

Stres

Duygusal faktörler ve stres hıçkırığın oluşmasında rol oynayabilir. Kaygı ve stres diyaframı uyaran hormonların salınmasına neden olur ve bu şekilde bize hıçkırık olarak yansıyan, diyaframdaki kasılmalar tetiklenir. Heyecanlandığınızda hıçkırık tutuyorsa, bu durumu garipsemeyin.

Hamilelik

Hamilelik sırasında büyümekte olan bebek, diyaframa baskı uygulayabilir ve bu da bir sinir uyarılmasına neden olur. Oldukça yaygın bir durumdur ve hamile kadınlar gebelik boyunca her an, hıçkırık tutmasından şikayetçi olabilir.

Hıçkırık Tedavisi

Hıçkırık tutan kişiler yemek yerken acele etmemeli ve konuşmamalıdır. Genel olarak yüksek sesle değil yavaş konuşmaya özen gösterilmeli aşırı gülmekden kaçınılmalıdır. İçecekler kesinlikle şişeden içilmemeli aç karnına alkol ve sigara kullanılmamalıdır.

Hıçkırık önce aşağıdaki basit manevralarla giderilmeye çalışılır:
• Bir çay kaşığı dolusu kuru toz şekerin yutulması veya aç karnına birkaç karanfil çiğnemek özellikle yaşlılarda iyi sonuç verebilir.
• Burundan sokulan bir kateterle yutağın uyarılması işe yarayabilir.
• Derin nefes alıp verilmesi(hiperventilasyon) denenebilir.
• Belirli bir süre nefes tutma etkili olabilir.
• Bir kese kağıdı içine nefes alıp verilmesisu veya buz parçalarının hızla yutulması buzlu su limon suyu veya sirke içilmesi de hıçkırığı geçirebilir.

Bu yöntemlerle giderilemeyen hıçkırık için sakinleştiriciler kas gevşeticiler gibi çeşitli ilaçlar etkili olabilir. Bunlar içinde en popüler olan tedavi 4-6 saat arayla 10-20 mg klorpromazin veya 6 saatte bir 200 mg kinidin verilmesidir. Boyundaki karotis damarına hekim tarafından masaj yapılması da denebilir.

Bu tedavilerle de durdurulamayan hıçkırık için son çare frenik sinirin bir anestezik ilaçla veya cerrahi olarak blokajıdır.
Umarız hıçkırık konusunda faydalı olabilmişizdir. Yorum ve görüşlerinizi belirtirseniz sevinirim.

Hıçkırık Nedir

Hıçkırık, göğüs boşluğu ile karın boşluğunu birbirinden ayıran diyafram kasının birden kasılması sonucunda ses telleri arasındaki açıklığın istem dışı kapanması ile gerçekleşen ani soluk alımı ve bu sırada bir sesin dışarı çıkmasıdır. Frenik sinirin uyarılması ile geliştiği bilinmektedir.

Hıçkırık; solunum kasları ve özellikle diyaframdan ortaya çıkar. Tıp dilinde "singultus" denir. Nedenleri çeşitlidir. Basit hıçkırıklar; çoğunlukla mide gazı, sıcak ve baharatlı yemekler, sinir bozukluğundan kaynaklanır. Ayrıca; bazı kalp, karaciğer, bağırsak ve pankreas hastalıkları, zatülcenp veya zatürreede de görülebilir. 2 saatten fazla süren hıçkırıklarda, doktora başvurmak gerekir.

Hıçkırık, sık görülen ve kendiliğinden sonlanan bir rahatsızlıktır. Nadiren 2 günden fazla bazen de 1 aydan fazla (inatçı hıçkırık) sürebilir. İnatçı hıçkırık erişkin erkeklerde kadınlara göre daha sıktır.

Kadınlarda hıçkırığın sebebinin yüzde 93'ü psikolojik kökenli iken bu oran erkeklerde yüzde 7 kadardır. Özellikle 2 günden fazla süren sürekli ve 1 aydan fazla süren inatçı hıçkırık altta yatan enfeksiyondan kansere kadar uzanan bir dizi hastalığın ilk belirtisi olabilir. Ayrıca bazen bir hıçkırık atağı bir kalp krizinin tek belirtisi de olabilir. Kısa süreli hıçkırık atakları genellikle yemek, gastrik distansiyon (midenin gazla şişmesi), alkol ve stres ile daha sık ilişkilidir. İnatçı hıçkırığa sebep olacak 100'den fazla sebep bildirilmiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp