herpes enfeksiyonu belirtileri nelerdir

Herpes Enfeksiyonları Belirtileri : Zona hastalığının yol açtığı ağrılar çoğu zaman derideki belirtilerden önce ortaya çıkar. Ağrı süreklidir. Geceleri kendiliğinden alevlenir. Çeşitli uyaranlar da ağrının şiddetini artırır. Ağrıya yüzeysel duyu bozuklukları eşlik eder. Bu bozukluklar belirli bir alanda duyu yitimi ya da aşın duyarlılık biçiminde ortaya çıkar. Bazı olgularda döküntülerin en şiddetli olduğu dönemde ateş yükselir. Döküntüler kırmızımsı mor ya da koyu kırmızı ve hafif kabarık alanlar oluşturur. Değişik büyüklükte olan ve bazen birleşme eğilimi gösteren bu kızank alanlarda içi sıvı dolu kabarcık kümeleri belirir. Kabarcık kümelerinin birlikte gelişmesine karşılık, kızank alanlar değişik zamanlarda ortaya çıkar. Bir kabarcık kümesi belirirken başka bir küme bütünüyle gelişmiş olabilir. Kabarcıklardaki sıvı ilk günlerde saydamdır; daha sonra bulanıklaşır. Bu aşamalardan sonra yumuşayan kabartılar koyu renkli kabuk bağlar.

Bunlar da yerlerini bazen duyu yitimine uğramış, koyu bir renkle çevrili, küçük ve beyazımsı nedbe dokusuna bırakır. Her kabarcık kümesinin gelişimi 8-10 günde tamamlanır. Ama kızartılı dönem 2-4 hafta kadar sürer. Kabartı kümelerinin sayısı değişkendir. Hafif durumlarda etkilenen sinirle bağlantılı deri bölgesine dağılmış 6-8 kabarcık kümesi görülür. Ağır durumlarda kümeler birleşerek geniş bir alan oluşturur. Ağrı döküntülü dönem boyunca sürer; özellikle yaşlı ve vücut direnci zayıflamış kişilerde kabuklar düştükten sonra da bir süre daha devam eder (zona sonrası nevraljiler). Zona genellikle bağışıklık yaratarak iyileşir. Az rastlanmakla birlikte yinelediği de görülmektedir. Bir duyu sinirinin kökünü etkileyen bu hastalık en çok omurilik sinirleriyle bağlantılı bölgelere yayılır. Olguların yüzde 65-70'inde göğüs-kann bölgesi zonası ortaya çıkar. Hastalığın başlıca belirtisi ve sonucu deride görülen kabartılarla birlikte şiddetli ağrıdır. Ama zona seyrek de olsa bazı ikincil hastalıklara neden olur. Örneğin içi su dolu kabarcıklar yeni enfeksiyon odaklarına dönüşebilir.

Aynca zonanın etkilediği iç organlara göre değişen belirtiler görülür. Bunlar arasında gastrit krizlerini izleyen melena (makattan siyah kan gelmesi), kalp ağrıları, böbrek koliği tipinde ağrılar ve idrar yapma güçlüğü sayılabilir. En ağır komplikasyonlar hastalığın sinir sistemi dokularına yayılmasıyla ortaya çıkar. Özellikle reflekslerin zayıflaması ya da bütünüyle devre dışı kalması ve elektrik tepkilerinde bozulmayla birlikte ortaya çıkan çevrel sinirlerde felç tehlikesi söz konusudur. Felç, olguların büyük bölümünde döküntülerden birkaç gün sonra başlar. Bazen döküntülerden önce de görülebilir. Genellikle zona felçleri geçicidir ve birkaç haftada geriler. Ama bazı olgularda kalıcıdır ve kas dokusunda çocuk felcindekine benzer gerilemeye (atrofi) neden olur. Hastalık bu komplikasyonlardan çok daha yaygın olarak bazı olumsuz gelişmelere yol açarak iyileşir. Bunların en önemlisi uzun sürebilen ve gang- liyon (sinir düğümü) ya da sinir gövdelerindeki iltihaplı lezyonlardan kalan nedbeye bağlı zona sonrası nevraljidir. Oldukça sık görülen bir başka gelişme ise deri ve türevlerinde doku gerilemesi, saç dökülmesi, tırnak bozuklukları, aynca daha derin vücut yapılanndan kemik ve eklemlerdeki zona sonrası doku gelişim bozukluklarıdır.

Zona kendiliğinden 2-3 haftada iyileşir. Ama geride sinir iltihabı, pareste- zi (karıncalanma, yanma) ve duyu yitimi gibi olumsuzluklar bırakmasını bir ölçüde önleyecek bazı tedaviler uygulanabilir. Bunlar temel olarak belirtilere yöneliktir. Örneğin Bj-B12 vitaminleri başta olmak üzere B vitaminleriyle birlikte ağn kesiciler alınabilir. Zonaya bakteri kökenli bir enfeksiyonun eklenme olasılığı ortaya çıkarsa yerel ya da genel bir antibiyotik tedavisi yararlıdır. Kortizon türevi ilaçlar çok sınırlı durumlarda kullanılabilir. Hastalığın ortaya çıktığı ilk saatlerde, hekim gözetimi altında birkaç günlük uygulama söz konusu olabilir. Yararlı tedavi yöntemlerinden biri, hastalanan sinir köklerinin röntgenle ışınlanmasıdır. Zonanın yerel tedavisi daha önce değinildiği gibi yalnız belirtilere yöneliktir. İltihaplanmaları denetim altına alabilmek için antiseptik eriyikler ya da pomatlar kullanılmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp