Hepatit- B Taşıyıcı

Hepatit- B Taşıyıcı : TAŞIYICILIĞIN SİROZA İLERLEMESİ NASIL ÖNLENİR?

Hepatit-B taşıyıcılarında karaciğer bir yük altındadır. Dolayısıyla taşıyıcılığın aktifleşerek siroza ve karaciğer kanserine ilerlemesini önlemek için karaciğeri ikinci bir yük altına sokmamak mantığıyla hareket etmek gerekir. Bu amaçla; -Alkol ve fermantasyon mahsulü içecekler(sirke vs.) kullanılmamalıdır.

-Katı yağlar ve katı yağ ile pişirilmiş yiyeceklerden (tereyağı, margarin , etin yağlı kısımları gibi) mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
-Bazı ilaçların karaciğere yan etkisi olduğundan doktor tarafından önerilmedikçe ilaç alınmamalıdır. Hasta doktorunu Hepatit-B hastalığı olduğu yönünde bilgilendirmelidir.
-Doktorun önerdiği kontrollere aksatılmadan uyulmalıdır. Kontrol aralıkları hastalığın seyrine bağlı olarak doktor tarafından belirlenir.
Kontrollerde hastalığın aktifleştiğini gösteren bulgular saptansa bile siroza dönüşeceği yönünde endişeye gerek yoktur. Çünkü bu durumda ilerlemeyi durduran tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Önemli olan kontrolleri aksatmayarak ortaya çıkacak olumsuz bir durumda tedavi şansını kaybetmemektir.

HASTALIĞIN BAŞKALARINA BULAŞMASI NASIL ÖNLENİR?
Hepatit-B mikrobunun alınan tedbirlerle taşıyıcılara zararı olmasa bile bir başkasına bulaştığında bulaşan kişinin daha ağır hastalanmasına neden olabilir. Bu nedenle bulaşmanın önlenmesi önemlidir. Hepatit-B mikrobu taşıyıcının özellikle kanında, menisinde, vagina salgısında, idrarında ve az miktarda olsa tükürüğünde bulunur. Çevreyi korumak için belirtilen salgıların başkalarına temasını önlemek mantığıyla hareket etmelidir. Bu amaçla;

-Yakın çevrenin (aynı evde yaşayan tüm bireyler) gecikmeksizin kan tahlillerinin yaptırılarak gerekenler aşılattırılmalıdır. Özellikle eşler risk altında olduğundan eşlerin durumu anlaşılana kadar veya aşı yapılmışsa, aşıya cevap alınana kadar erkekler prezervatif kullanmalıdırlar. Aşılama risk gurubuna 0,1,2nci aylarda ve 1 yıl sonra olmak üzere 4 kez uygulanır. Aşı her 8 yılda bir tek doz olarak tekrarlanır.
-Kan bağışı yapılmamalıdır.
-Doktor ve Diş Hekimine gidildiğinde taşıyıcılık durumu bildirilmelidir.
-Erkeklerin berbere sakal tıraşı, kadınların kuaförde manikür-pedikür yaptırmamaları önerilir. Alternatifi yoksa kullanılan jilet, törpü gibi malzemelerin başkasına kullanılmaması gerekir.
-Kan bulaşması muhtemel araçlar (tıraş bıçağı, diş fırçası, tırnak makası, enjektör gibi) ortak kullanılmamalıdır.
-Cilt kesileri bantla kapatılarak, kan bulaşmış malzeme çamaşır suyu ile temizlenmelidir.
-Taşıyıcı bir gebe ise doğum doktoruna durum açıklanmalıdır. İlk gün içinde bebeğe koruyucu serum ve aşı yapılarak korumak mümkündür. Hepatit-B bebeklerde daha ağır seyrettiği için bu konu kesinlikle ihmal edilmemelidir.
-Az da olsa tükürük ile de mikrobun bulaşabilmesi mümkün olduğundan özellikle ağza değen çatal, kaşık, bardak gibi eşyalar iyice yıkanmadan başkaları tarafından kullanılmamalıdır.

Taşıyıcının kullandığı metal, cam ve plastik eşyalar tamamen temizlenmek istendiğinde bir çorba kaşığı çamaşır suyu içeren bir bardak suda 15 dakika bekletilir. Hepatit-B yukarıda bildirilen tedbirlerin alınması halinde el sıkışmak, kucaklaşmak, yanaktan öpmek, aynı masada yemek, aynı odada yatmak gibi sosyal faaliyetlerle bulaşmaz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp