Hepatit A Aşısı Kaç Doz

Hepatit A Aşısı Kaç Doz : Çocuklarda hepatit a ve aşısı hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız aşağıdaki uzmanlardan derlediğimiz yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz Hepatit-A; kaka-ağız yoluyla bulaşan bir enfeksiyon hastalığıdır.Hepatit A geçirmekte olan ve hiçbir bulgusu olmayan bir kişi, çevresindekiler için bulaştırıcıdır. Bulaşma, enfekte (mikrobu almış) olan kişinin dışkısı ile kirlenmiş her türlü eşyanın veya gıdanın,eller yoluyla ağıza götürülmesi ile olmaktadır. Hepatit A, çoğunlukla salgınlar şeklinde görülmektedir.

Hastalanan çocuklarda bulaştırıcılık sarılık belirmeden önce başlar ve klinik bulgular başladıktan bir hafta sonrasına kadar devam eder.Klinik bulgulardan önce bulaştırıcılığın başlamış olması, hastalığın kontrolünü zorlaştırmaktadır.En sık rastlanan bulaşma yolu hasta bir kişi ile temastır. Bu nedenle kreşlerde çalışanlar ve bakılanlar, mahkumlar, bakım evlerinde kalanlar, askerler ve temizlik işçileri risk altındadır. Bu hastalığı alan kişinin yaşı ne kadar küçükse, hastalık belirtilerinin görülme şansı o kadar azdır. İki yaşın altındaki çocuklarda %85 hiçbir belirti vermeden geçirilebilir. Küçük çocuklar, hastalığı sıklıkla sessiz veya çok hafif geçirirler.Hastalığın en sık görülme yaşı 5-14 yaş arasındaki çocuklardır.

Hastalık, genellikle 6 yaşından büyük çocuklarda, erişkinlerde görüldüğü gibi, ateş, baş ağrısı, iştahsızlık, bulantı, kusma ve karın ağrısıyla başlar.Başlangıç anidir.Bu dönemde bulantı ve kusma şiddetlidir. Çoğu zaman çocuklar aşırı iştahsızdır. Karaciğerde ve dalakta büyüme görülür. Genellik beş gün bu şekilde devam eder, beş gün sonra ateşin düşmesiyle birlikte idrar rengi koyulaşır ve sarılık belirtileri belirginleşir.Cilt ve gözlerde sararma vardır.Sarılıklı dönem çocuklarda 8-11 gün, yetişkinlerde 3-4 haftadır.

Hastalığın akut dönemi geçtikten sonra, çocuk ağızdan beslenmeye başlar, halsizliği azalır ve çoğu kez hastalık kendiliğinden düzelir. Hepatit-A enfeksiyonu genellikle iz bırakmadan iyileşir.Ancak Hepatit-B kadar olmasa da, karaciğer hasarı yapma riski mevcuttur (Fulminan Hepatit).Hastalıktan korunmada esas prensip, dışkı-ağız bulaşmasının engellenmesidir. Bu yüzden çocukların toplu olarak bulundukları yuva, okul gibi yerlerin temizlik açısından uygun koşullarda olmasına özen gösterilmelidir.

Kreş,yuva ve okulda hepatit A enfeksiyonu görüldüğü takdirde;


1. Çocuk, en az bir hafta kreş veya okuldan uzaklaştırılmalıdır.
2. Bütün çocuklar için, el yıkamaya önem verilmeli ve hijyen kuralları titizlikle uygulanmalıdır. El yıkarken akar ve sıcak su, mümkünse sıvı sabun kullanılmalıdır. Eller yıkandıktan sonra temiz veya bir kullanımlık havlular ile kurulanmalıdır.

Hepatit A aşısının uygulaması ile Hepatit A hastalığından korunmak mümkündür.Aşılama, çocuğun sokakla temasının başladığı 24. ve 30. aylarda iki kez yapılmaktadır. Biz de muayenehanemizde bu şekilde uygulamaktayız.Eğer çocuk, okul öncesi yaşta aşılanmamışsa, hangi yaşta olursa olsun, Hepatit A aşısını okula başlamadan önce yapmaktayız.

2-6 yaş arasında çocuklarda aşı için teste gerek yoktur. 6 yaşından sonra kanda HAV antikoru bakılmakta, negatif ise aşı uygulanmaktadır. Hepatit A enfeksiyonunda taşıyıcılık yoktur. Kronikleşme söz konusu değildir. *Hepatit A enfeksiyonu geçiren veya aşılanan çocuklar hayat boyu bağışık kalır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp