Hayvan Alerjisi

Hayvan Alerjisi :

Bu gruba, hayvanların deri döküntüleri, kıl, tüy ve salgıları girmektedir. Birçok hayvanın deri döküntüsü ve tükrük salgıları tüylerinden daha çok alerjen içermektedir. Deri döküntüleri, tüylere nazaran daha çok suda eriyen protein içerdiğinden, daha antijeniktir.

Bu sebeple kısa tüylü olan evcil hayvanlar da diğer hayvanlar kadar alerjenik olabilirler. Kedi, köpek, kuş gibi tüylü evcil hayvanların tüy ve deri döküntüleri de önemli alerjenlerdendir. Ayrıca bunların tükrük ve idrarları da belirli oranda alerjen etkil10labilmektedir. Yastık ve yorganların içinde bulunan kuştüyü ve yün gibi maddeleri zamanla ufalanıp toz haline gelip havaya yayılarak solunum yollarına girebilmektedir. Ayrıca bunların içinde akarlar mantarlar ve bakteriler üreyip çoğalabilmektedir. Kediler.

köpeklere nazaran daha çok alerjeniktirler ve tüyleri yapışkan olduklarından koltuklar aracılığı ile buraya oturan şahıslar tarafından başka yerlere de taşınabilmektedir. Kullanılmaları gittikçe azaldığı için at tüyü ve deri döküntüleri daha az önemlidir.

At deri döküntüsü ve tüyleri ile serumunun alerjen yapısı benzerdir. Bu nedenle at serumunda hazırlanan tetanoz serumu at tüyü Alerjis10lan kimselere verildiğinde Alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilmektedir. inek Alerjileri daha çok çiftçi ve veterinerler için önem taşımaktadır. inek deri döküntüsündeki alerjen ineklerin et. tükrük ve idrarlarında da bulunur. Bununla beraber inek eti alerjenik etkisi az ve zayıftır.

Fare. sıçan ve kobay gibi laboratuar hayvanlarının deri döküntüleri. tüyleri ve idrarları da kuvvetli alerjen kaynaklarıdır. Bu hayvanlar çok hareketl10lduklarında etrafa bol miktarda alerjenin yayılmasını sağlarlar. Bu hayvanlara karş10luşan IgE antikorlar astım nöbetlerinin başlamasına neden olabilirler. Hayvanların deri döküntüleri. kıl. tüy ve salgılarındaki çeşitli alerjenler bulunmaktadır.

Bi rçok hayvan i n deri dökü ntüsü ile tükrüğü antijenik bakımdan benzer çapraz reaksiyon göstermektedi r. Deri dökü ntü leri tüylere nazaran daha çok suda eriyen protein ihtiva ettiğinden genellikle daha alerjeniktir. Bu sebeple kısa tüylü olan evcil hayvanlar da diğer hayvanlar kadar alerjenik olabilirler. Alerjenle temas süresi uzadıkça Alerj10rtaya çıkma olasılığı da orantılı olarak artmaktadır.

Kedi alerjeni Fel d i hayvanın derisinde bulunan ve etrafa kolaylıkla yayılabilen yaklaşık 100 amino asitlik zincirden oluşur. Köpek antijen i Can f i evde duvarlarda. halıda. elbiselerde yaygın bulunan alerjendir ve hafif olmaları nedeniyle saatlerce havada asılı kalabilirler. Havada bulunan alerjen konsantrasyonları hassas metotlarla ölçülebilmektedir. Böylece alerjenlerin hastalık ve semptomlarla ilişkisi daha iyi anlaşılmaktadır. Havada bulunan toz akarı antijeni Der p i ev tozunda 2 rnikrograrn/g üzerinde ise atopik kişilerde hassasiyet yapabilmektedir.

Atopik olmayan kişilerde hassasiyet yapabilme sınırı ise 80 mikrogram/g olarak saptanmıştır. Her ne kadar kuvvetli alerjenik etkis10lsa da. Fel d i ile yapılmış bazı araştırmalar gösteriyor ki kişinin doğumdan itibaren evinde kedi bulunmuşsa bu kişide Alerjik hassasiyet yerine. kedi alerjenine karşı tolerans gelişebiliyor.

Th2 fenotipi immunolojik cevap sonucunda IgE yerine IgC4 cevabı meydana geliyor. IL4 aracılığıyla B hücrelerinden IgE yerine. IgC4 tipi cevap meydana gelmesi ve tolarans görülmesi modifiye Th2 cevap olarak adlandırılmaktadır. Kobay, tavşan. fare gibi hayvanlara alerjik kimselere. bilhassa laboratuar teknisyenleri arasında rastlanmaktadır

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp