Hastalık Hastası Moliere

Hastalık Hastası Moliere :

Hastalık Hastası (orijinal Fransızca adı Le Malade imaginaire, ünlü Fransız oyun yazarı Molière tarafından yazılmış, komedi-bale türünde seyirlik bir oyundur.

Molière'in son eseri olan oyun, üç bölümden oluşan bir müzikli gülmecedir. Saf bir adamın, onu gelir kapısı olarak gören doktorunun yalanlarına kanarak kendini ölümcül bir hasta olarak görmesini konu alır. Yaklaşık iki saat süren Hastalık Hastası, toplumun ahlaki yapısına ve bilgisiz, yeteneksiz hekimlere eleştirel bir bakışla yaklaşır. 1673 yılında kaleme alınan ve ilk kez aynı yıl sahnelenmiştir; üç asırdan beri birçok topluluk tarafından sergilenmektedir.

Hastalık Hastası ilk kez 10 Şubat 1763 günü Paris'te sahnelenmişti. Oyunun müziklerini Marc-Antoine Charpentier yapmıştı. Yönetmenliği ve başrolü oyunun yazarı olan Moliere üstleniyordu. Oyunu yazdığı sırasında hastalanan Moliere, Argan rolünü ancak koltuğundan kalkmadan oynayabilmekteydi.[1] 17 Şubat 1673'teki dördüncü temsil sırasında sahnede fenalaşıp düştü. Verem hastası olan yazar kanlı öksürük krizini atlattıktan sonra, tüm ısrarlara rağmen rolünü tamamladı. Oyundan birkaç saat sonra evinde yeniden fenalaşan yazar, bu ikinci krizi atlatamayarak vefat etti.

Türkiye'de Ahmet Vefik Paşa‘nın 1879‘da yaptığı “Meraki” adlı uyarlama yıllarca sahnelendikten sonra eser ilk defa İstanbul Şehir Tiyatrosu'nda 1979 yılında Lütfi Ay'ın çevirisiyle sahnelendi.

Bu oyun başka janrlara da uyarlanmıştır. Bunlardan Charles Gounod tarafından bestelenen Hastalık hastası (Le médecin malgré lui) operası ünlüdür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp