hamilelikte kalp çarpıntısı nasıl geçer

Kalp Çarpıntısı Nasıl Geçer : Kalbinizin sert ve hızlı attığını, bir vuruş atladığını veya ritim bozukluğu olduğunu hissetmek endişe verici olabilir. Ciddi bir kalp hastalığının işareti olabileceğinden mutlaka doktora haber vermeniz gerekirse de, çarpıntı genellikle basit bir nedene dayanmaktadır. Doktorunuz temelde yatan bir hastalık olduğu ihtimalini ortadan kaldırırsa uygun doğal tedaviler kalp çarpıntılarını kontrol etmenize yardımcı olabilir.

Kalp atışlarımızı genelde hissetmeyiz. Ancak, kalp normalden fazla çalıştığında pompalama hareketi açıkça belli olur. Egzersiz sırasında ve sonrasında vücuda daha çok kan pompalayabilmek için daha hızlı çarpar; böylece çalışan kaslara daha çok oksijen ve besin maddesi sağlar, karbondioksit ve diğer atık maddeleri daha hızlı temizler. Yüksek adrenalin seviyesi vücudu varsayılan bir tehlike anında “savaşma ve kaçma” ihtimaline hazırladığından, anksiyete de kalbin atış hızını artırır.

Düzenli fakat hızlı kalp atışının nedenleri arasında ateş, adrenalini yükselten çay, kahve, kola, enerji içecekleri gibi kafeinli içecekler ve besin hassasiyeti bulunur. Bazı ilaçlar, aşırı çalışan tiroid bezi veya damar hastalıkları da sorumlu olabilir. Hızlı kalp atışının yaşamı tehdit edebilecek bir kalp hastalığına işaret etmesi az rastlanan bir durumdur.

Dinlenme halindeyken çarpıntı hissediyorsanız bu büyük olasılıkla ektopik kalp atışından kaynaklanıyordur. Kalp bir vuruş atlamış gibi hissedilir çünkü vaktinden evvel gerçekleşen bir vuruşu telafi etmek için bir duraklama yaşanır. Ektopik atışlar genellikle sigara içtikten veya kafein ya da alkol kullandıktan sonra meydana gelir.

Çok düzensiz kalp atışlarından biri olan atrial fibrilasyon, 65 yaşın üstündeki 50 kişiden birinde görülür. Tiroid veya damar hastalığı buna neden olabilirken, alkol de tetikleyicidir. Bu acil bir durum teşkil eder. Bunun kadar ciddi bir hastalık oluşturmayan diğer bir düzensiz kalp atışı nedeni de, kalpte mitral kapak sarkmasıdır (mitral valv prolapsusu). Bu durum kadınlarda daha yaygın olmak üzere 20 kişiden birinde görülür. Vakayı uzman birinin değerlendirmesi gerekir fakat çoğu zaman özel bir tedaviye ihtiyaç duymaz.

Çarpıntıdan Korunma

Çarpıntı riskini ve aynı zamanda kalp hastalığı olasılığını azaltmak için düzenli egzersiz yaparak formda kalın, sigara içmeyin, stres yönetimi teknikleri uygulayın, dengeli beslenin ve boyunuza uygun bir kiloda kalmaya çalışın.

Kalp Çarpıntısı Nasıl Geçer Tedavisi Nasıl Olur ?

•Temelinde yatan bir hastalığa işaret etmediği veya baş dönmesi ya da başka belirtilerle birlikte görülmediği takdirde ara sıra rastlanan hızlı nabız atışı veya vuruş atlaması şeklindeki çarpıntılar genellikle tedavi gerektirmez. Ancak her halükarda bir an önce doktora görünmeniz önemlidir.

•Nedeni açıklanamayan çarpıntılar oluyorsa,

•Geçmişte de çarpıntılarınız olduysa ve egzersiz programına başlamak istiyorsanız

•Çarpıntı için bitkisel ilaç kullanma diyetiniz varsa

•Göğsünüzde ağrı, baygınlık hissi, baş dönmesi, görme yeteneğinde ani değişiklikler, mide bulantısı, nefes darlığı veya zihin karışıklığı varsa.

•Çarpıntılarınız çok düzensizse, bir şekilde değişiyorlarsa veya dakikada 140′tan yüksek bir nabız atışıyla bağlantılı görülüyorsa doktora görünmeniz şarttır.

Egzersiz : Egzersiz kalbinizin rahatsız edici şekilde hızlı atmasına neden oluyorsa, kalp ve akciğerlerinizin vücudunuza yeterli miktarda oksijen ve besin maddesi içeren kan gönderemediğine işaret eder. Birkaç aylık bir dönemi kapsayan, uygun, kademeli bir aerobik egzersiz programı ciğerlerinizin kapasitesini ve kalbinizin gücünü artırabilir. Egzersiz seviyenizi yükseltmeden önce özellikle aşırı kilo veya sigara gibi kalp ve damar hastalıkları risk faktörlerine sahipseniz doktorunuza mutlaka danışın.

Beslenme : Folat, magnezyum, B6 ve B12 vitaminleri sağlıklı kalp ritmi için gerekli temel maddelerdir. Et, kabuklu deniz ürünleri, baklagiller, bezelye, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve tam tahıllı yiyecekler içeren bir beslenme bu besin maddelerini almanızı sağlar.

Şunlara da dikkat etmelisiniz:

•Fazla kilolarınızı verin. Kalbin kan göndermesi gereken doku miktarını azaltırsanız kalbiniz daha az yorulur.

•Bir besin hassasiyetiniz olduğunu düşünüyorsanız, bu hassasiyete neden olan besini bulup beslenme rejiminizden çıkarın.

•Kafein kalbinizi hızlandırıyor ve uyumanızı engelliyorsa kafeinsiz kahve ve çay içmeyi deneyin ya da yatıştırıcı, kafeinsiz bir içecek olan papatya çayı için.

•Alkol çarpıntıya neden oluyorsa alkol kullanmayın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp